Σε τροχιά δημοπράτησης βρίσκονται δύο ακόμα Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Λαμία και Χαλκίδα. Οι δυο αυτές ΜΕΑ είναι στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της.
Για τα δύο αυτά έργα έχει κατατεθεί αίτηση ένταξης χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Η αίτηση για τη ΜΕΑ Χαλκίδας έχει υποβληθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2020 , ενώ για αυτή της Λαμίας στις 6 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Ο προϋπολογισμός των μονάδων ανέρχεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ για την κάθε μια και την ευθύνη της περάτωσης θα την έχει το Ελληνικό Δημόσιο.
Βάσει σχεδίου η διάρκεια κατασκευής των έργων ανέρχεται στους 18 μήνες από την ημέρα που θα “πέσουν” οι υπογραφές στη σύμβαση, εφόσον φυσικά δεν προκύψουν απρόβλεπτα εμπόδια.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στο θέμα, αναμένεται μέσα στο 2021 και τα δύο έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Μετά την ολοκλήρωση της ένταξης θα ακολουθήσει η φάση της προέγκρισης για την δημοπράτηση των έργων. Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου και την παρέλευση της δοκιμαστικής λειτουργίας η αρχική πρόθεση είναι η εμπορική λειτουργία των μονάδων να παραμείνει στο Δημόσιο.
Πρόκειται για δύο σημαντικά και εμβληματικά έργα για την ευρύτερη περιοχή, ύψους 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δώσουν πολύτιμες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να υπενθυμίσουμε πως στην περιοχή βρίσκεται μια ανάσα από την ολοκλήρωση και τη λειτουργία η ΜΕΑ Θήβας.
Δυναμικότητα – Περιοχές εξυπηρέτησης
Η δυναμικότητα των δύο μονάδων αθροιστικά αναμένεται να ξεπερνάει του 130.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Η κάθε μία θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας πάνω από 65.000 τόνους ετησίως.
Η μονάδα της Λαμίας θα αποτελεί βασικό στοιχείο της διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα (εκτός από το Δήμο Δομοκού και το Δήμο Λοκρών). Επιπλέον θα εξυπηρετεί το Δήμο Λαμίας, Μακρακόμης, Στυλίδας, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Αγράφων και το Δήμο Καρπενησίου.
Από την άλλη πλευρά η ΜΕΑ Χαλκίδας θα εξυπηρετεί την Κεντρική και Νότια Εύβοια.
ΜΕΑ Άμφισσας
Εκτός από τα σχέδια υλοποίησης για τις μονάδες επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων που προαναφέραμε , υπάρχει και πλάνο για την αναβάθμιση του ΧΥΤΥ Άμφισσας, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ypodomes.com , εκπονείται σχέδιο για την αναβάθμιση του ΧΥΤΥ.
Αυτή τη στιγμή ο χώρος δέχεται απορρίμματα μόνο από τον καφέ κάδο. Στόχος είναι να υπάρξει αναβάθμιση της υποδομής με όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και η μετατροπή του σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ώστε να δέχεται και τους τρεις κάδους, καφέ , πράσινο και μπλε.
Τέλος, με την περάτωση των έργων που αφορούν Μονάδες Επεξεργασίας και Διαχείρισης Απορριμμάτων η περιοχή της Στερεάς και γενικότερα η χώρα μπαίνει σε ένα νέο μονοπάτι, δίνοντας οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που αποτελούσε βραχνά για δεκαετίες. Οι νέες κατασκευές από τη μία μεριά θα επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον και από την άλλη θα προσφέρουν ποιοτικότερες και αναβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης στις τοπικές κοινωνίες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας