Επίσκεψη – Αυτοψία στο σπήλαιο Τραπέζας στο Τζερμιάδων πραγματοποίησαν ο Διευθυντής της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος Ανδρέας Ντάρλας και ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης. Στόχος να αποκατασταθεί το σημαντικό σπήλαιο Τραπέζας «το μυθικό Κρόνιο» με δαπάνες του Δήμου και να αποδοθεί από φέτος στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.
Το σπήλαιο Τραπέζας γνωστό στην τοπική κοινωνία ως “Κρόνιο” βρίσκεται ανατολικά από την πρωτεύουσα του Δήμου το Τζερμιάδων και η παράδοση το θέλει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λατρεία του μυθικού Θεού Κρόνου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων και αποτελείται από 2 κυρίως θαλάμους, ενώ οι υπόλοιποι θάλαμοι έχουν αποκλειστεί πιθανόν από πτώση. Το σπήλαιο ανασκάφηκε συστηματικά το 1935 από τον αρχαιολόγο Pendlebury και αποκαλύφθηκαν σημαντικά νεολιθικά και μινωικά ευρήματα αρκετά από τα οποία εκτίθενται στα Βρετανικά μουσεία. Ο χώρος έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και από τα ζώα της περιοχής και χρίζει προστασίας και αποκατάστασης.
Ο αρχαιολόγος κ. Ντάρλας που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το σημαντικό σπήλαιο στο Τζερμιάδων εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον χώρο και αφιέρωσε αρκετό χρόνο για την αυτοψία στο εσωτερικό του.
Στην επίσκεψη – αυτοψία στο χώρο μαζί με τον Δήμαρχο και τον Προϊστάμενο του Υπουργείου Πολιτισμού, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο πρώην Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Δημοσθένης Σβολόπουλος με τον συνεργάτη του Βαγγέλη Κοντογιάννη, οι αρχαιολόγοι του Δήμου Μανόλης Ραπανάκης και Ορέστης Βιδάλης.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης δήλωσε: «Το σπήλαιο Τραπέζας είναι από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Κρήτης, και έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο μας καθώς αποδεικνύεται η κατοίκηση στην περιοχή από τη νεολιθική εποχή ενώ συνδέεται με την μυθολογική λατρεία του Θεού Κρόνου, πατέρα του Δία. Στόχος μας να αποδοθεί ο χώρος στους χιλιάδες επισκέπτες του Οροπεδίου Λασιθίου, σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού, να προβάλουμε την σημαντική ιστορία του σπηλαίου Τραπέζας και να καθιερώσουμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς, δρώμενα αφιερωμένα στην σπουδαιότητα του χώρου. Έχουμε ήδη δεσμεύσει 37.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου για τις εργασίες αποκατάστασης του τόσο σημαντικού χώρου στο Τζερμιάδων, βάσει της εξειδικευμένης μελέτης του προϊσταμένου μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας Μανόλη Πατατωσάκη και των αρμόδιων αντιδημάρχων και αναμένουμε το πράσινο φως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, ώστε άμεσσα να ξεκινήσουμε και να αποδοθεί από φέτος στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας. Συγχρόνως προτείναμε στον κ. Ντάρλα και την τρισδιάστατη αποτύπωση του χώρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα και την απόδοση σε οπτικοακουστικό υλικό με δαπάνες του Δήμου όπως και για το σημαντικό σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπου. Παράλληλα προγραμματίσαμε για πρώτη φορά και χρηματοδοτούμε ήδη για το αμέσως επόμενο διάστημα, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην σπουδαιότητα του μυθικού σπηλαίου «Κρόνιο», σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Τζερμιάδων «Η Αναγέννηση».
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, και ο Δήμαρχος, ευχαριστεί δημόσια τον διευθυντή σπηλαιολογίας Ελλάδας του υπουργείου πολιτισμού αρχαιολόγο Ανδρέα Ντάρλα, για την ανταπόκριση του στην πρόσκληση του δήμου και την επίσκεψη και αυτοψία στους θαλάμους εσωτερικά του σημαντικού μνημείου.
Ο Δήμος μας υποβάλλει πλήρη μελέτη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου από τον Σεπτέμβριο του 2022, για την αποκατάσταση των χώρων με ιδίες δαπάνες, ώστε να είναι επισκέψιμοι μέσα από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με την υπέροχη θέα. Στόχος όλων, να καταστεί επισκέψιμος ο ιδιαίτερου κάλλους περιβάλλον χώρος και να αποδοθεί στο κοινό με την δέουσα αποκατάσταση και προστασία, από φέτος το καλοκαίρι. Ένα όμορφο ταξίδι στον χρόνο και τον πανέμορφο χώρο, όπου κατά την παράδοση ο Κρόνος με την σύζυγό του Ρέα ξεκίνησαν την βασιλεία τους κατά τους μακρινούς μυθικούς χρόνους.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV