Connect with us

Κτιριακά Έργα

Σε τροχιά αναβάθμισης η δημοτική αγορά Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Σε τροχιά αναβάθμισης τίθεται η δημοτική αγορά Κομοτηνής, καθώς το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Το έργο έχει προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 4 εκατ.). και αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Κομοτηνής.

Ταυτότητα έργου

Η παρεμβάσεις αφορούν στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής που στεγάζει 32 επιχειρήσεις στην πλειοψηφία κρεοπωλεία, χώρους εργαστηρίων και αποθηκών, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα εστίασης, καφεκοπτεία, κομμωτήριο, φαρμακείο, κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, χρωματοπωλείο και κατάστημα πώλησης αλίπαστων. Το κτίριο ανεγέρθηκε και παραδόθηκε σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του ‘60. Το κτίριο ανεγέρθηκε και παραδόθηκε σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα.

Αναπτύσσεται κυρίως σε ισόγειο καταλαμβάνοντας επιφάνεια 3500 τ.μ. περίπου, με έναν μικρό όροφο γραφείων 200.00 τ.μ., και περιλαμβάνει καταστήματα σε γραμμική διάταξη κατά μήκος πέντε εσωτερικών διαδρόμων που οδηγούν σε εννιά εισόδους. Περιλαμβάνει επιπλέον τέσσερα αίθρια για φωτισμό και αερισμό, που συνορεύουν με τους διαδρόμους.
Το κτίριο αντιμετωπίζει τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα.

Όσον αφορά τα τεχνικά προβλήματα αυτά αφορούν στο αποχετευτικό σύστημα, την μόνωση του κτιρίου, τον εξαερισμό και θέρμανση/Ψύξη του κτιρίου, προβλήματα σε υγιεινή και ασφάλεια. Όσον αφορά τα Λειτουργικά προβλήματα εντοπίζονται στην προσβασιμότητα, χωροθέτηση χρήσεων, στην κίνηση και διαμονή των επισκεπτών στους χώρους (αίθρια και εμπορικά καταστήματα) καθώς και στην γενικότερη υποβαθμισμένη εικόνα της φυσιογνωμίας της αγοράς ως τοπόσημου και παραδοσιακού εμπορικού πυρήνα μην αξιοποιώντας την δυναμική που θα μπορούσε να αναπτύξει η δημοτική αγορά για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη της πόλης, όντας χωροθετημένη στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης της Κομοτηνής .

Με την προτεινόμενη πράξη επιχειρείται η επίλυση των παραπάνω προβλημάτων στο τεχνικό επίπεδο με την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με την τοποθέτηση σύγχρονων υλικών, την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου (θερμομόνωση, κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης) ενώ σε λειτουργικό επίπεδο αναδιαμορφώνονται οι εσωτερικοί χώροι φιλοξενίας των καταστημάτων, αναβαθμίζονται τα εξωτερικά μαγαζιά της νότιας πλευράς, ομαδοποιούνται οι χρήσεις, δημιουργούνται διαδρομές για τους επισκέπτες με χώρους ξεκούρασης και αναμονής, αναβαθμίζονται οι είσοδοι-έξοδοι της Αγοράς , αξιοποιούνται τα αίθρια και με τη δημιουργία πυρήνα εστίασης και την λειτουργική ενοποίηση τους με τη δημιουργία παράλληλης διαδρομής σε σχέση με τον κεντρικό διάδρομο της αγοράς. Τέλος αξιοποιείται ο μεγάλος χώρος της νότιας εισόδου του κτιρίου δημιουργώντας μια εσωτερική “πλατεία” σε επαφή με τον κεντρικό πυρήνα της εστίασης που διασταυρώνεται με τον κεντρικό διάδρομο της αγοράς. Με τους παραπάνω τρόπους επιχειρείται να αξιοποιηθεί το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και να συμβάλει θετικά τόσο στην εμπορική ζωή της πόλης όσο και στην τουριστική της ανάδειξη και προβολή.

 Παραδοτέα πράξης

Οι επεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν είναι:

α) Η προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης με φύλλα εξηλασμένης πολυστερίνης 10εκ. και επένδυση ακρυλικού επίχρισματος. Αντικατάσταση εισόδων με ανεμοφράκτες-διπλές πόρτες για καλύτερη θερμομόνωση ενώ οι τοίχοι γύρω από τις εισόδους επενδύονται με πέτρα λευκή σε λιθοδομή.

β) εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ψύξης-θέρμανσης-εξαερισμού για τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους της αγοράς με την ανάπτυξη δυο καναλιών με στόμια στην οροφή: ένα σε επαφή με τα καταστήματα που θα χρησιμοποιείται για εξαερισμό, και ένα σε επαφή με τα αίθρια που θα χρησιμοποιείται για ψύξη-θέρμανση.

Advertisement

γ)Αντικατάσταση δαπέδων με χυτό βιομηχανικό δάπεδο με εποξειδική βαφή και αντιολισθητική επίστρωση από χαλαζιακή άμμο με πλαίσια από φιλέτα μαρμάρου 25εκ. που έχουν υποστεί επεξεργασία κρυσταλλοποίησης για στεγάνωση, κάτω από τα οποία θα βρίσκονται οι σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

δ) Επένδυση τοιχοποιίας μέχρι ύψους 2.40μ. με γρανιτοπλακάκι μεγάλου μεγέθους για λόγους υγιεινής-ελαχιστοποίηση των αρμών( πλάτους 1.20μ. και ύψους 2.40μ.) και από το 2,40 μέχρι την θολωτή οροφή με παραδοσιακό διακοσμητικό χειροποίητο κεραμικό πλακάκι τύπου zellige σε σχήμα λεπιού ψαριού διαστάσεων περίπου 0,15×0.10. Οι ίδιες επενδύσεις τοποθετούνται και εξωτερικά στους διαδρόμους όπου τοποθετούνται πάνω στο διακοσμητικό πλακάκι φωτιζόμενα μαύρα γράμματα για τη σήμανση-αρίθμηση του καταστήματος.

ε) Αναδιάταξη και αλλαγή διαρρύθμισης των καταστημάτων με αύξηση του ωφέλιμου χώρου τους και της λειτουργικότητας τους. Ομαδοποίηση χρήσεων, προσθήκη πυρήαν εστίασης
στ) λειτουργική και χωρική ενοποίηση αίθριων και δημιουργία νέων διαδρομών για τους επισκέπτες καθώς και δημιουργία και αναβάθμιση των χώρων αναμονής (προσθήκη τραπεζοκαθισμάτων, πέργκολες κλπ).

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα