Νίκος
Καραγιάννης

Μέσα στο 2018 η κατασκευαστική κοινότητα περιίμενε την δική της “ανάσταση” αλλά τελικά θα πρέπει να περιμένει το 2019. Κάτι οι αργοί ρυθμοί στους διαγωνισμούς, κάτι οι προσφυγές, ακόμα περιμένουμε κάποιο μεγάλο έργο να υπογραφεί και να ξεκινήσει. Μετά από σχεδόν 4 χρόνια ξηρασίας με ελάχιστα νέα δημοπρατούμενα έργα, η φετινή χρονιά είχε σημαντικούς διαγωνισμοούς όχι όμως μέχρι σήμερα και  “μπουλντόζες”. Πάντως με τις εξαγγελίες των Φορέων Υλοποίησης φαίνεται τουλάχιστον ότι η παραγωγή νέων έργων θα βελτιωθεί σημαντικά.

Από όλη αυτή την αναμενόμενη “έκρηξη έργων” αν τα ταξινομήσουμε βάσει οικονομικού μεγέθους, θα βγάλουμε τις δέκα μεγαλύτερες δημοπρατήσεις του 2018 και θα δούμε που βρίσκονται μέχρι σήμερα. 

Το μεγαλύτερο όλων των έργων που θα δημοπρατηθούν το 2018 είναι ο περίφημος ΒΟΑΚ, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης που αφορά το τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος και θα πραγματοποιηθεί μέσω διπλού διαγωνισμού που συνδυάζει παραχώρηση και ΣΔΙΤ. Κάπου στις αρχές του έτους θα δημοσιευθεί η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος που θα είναι και η αρχή του διαγωνισμού που θα χρειαστεί περίπου 1,5 έτος για να ολοκληρωθεί. Το κόστος εκτιμάται σε 1,5δισ.ευρώ. Το χρηματοδοτικό μείγμα περιλαμβάνει ΕΤΕπ, ιδιωτικά κεφάλαια και ίσως κάποια συμμετοχή του δημοσίου. Προς το παρόν έχουμε τρεις παρατάσεις στην έναρξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο είναι η δημοπράτηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης με κόστος 360εκατ.ευρώ. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ο τριπλός διαγωνισμός και εντός των επόμενων εβδομάδων ίσως να έχουμε και τις υπογραφές. Να θυμίσουμε ότι αφορά την πόντιση διπλού καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος (2x200MW) που θα συνδέσει σε πρώτη φάση το νησί με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-20.

Το τρίτο μεγαλύτερο έργο και το πιο αμφίβολο μέχρι τώρα είναι η περίφημη Σήραγγα Σεπολίων. Το έργο των 150εκατ.ευρώ δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε ανάδοχος η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Σιδηροδρομικά Έργα, πέρασε από τη Βουλή και τώρα αναμένεται να υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 52 μήνες δηλαδή 4,5 χρόνια.

Το τέταρτο μεγαλύτερο έργο είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας με κόστος περίπου 230εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες το έργο αναζητεί χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω της αναθεώρησης του. Αφορά την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα ξεκινά από την μεγαλή κρεμαστή γέφυρα και θα τελειώνει στα Ψαχνά με μήκος περίπου 17χλμ. Το έργο δεν προλαβαίνει να δημοπρατηθεί φέτος.

Πέμπτο κατά σειρά είναι η εργολαβία-σκούπα για την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 165εκατ.ευρώ. Η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και αναμένουμε την ανακήρυξη της Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ ως οριστικού αναδόχου. Τα έργα θα ξεκινήσουν το 2019. Η χρηματοδότηση του έργου είναι καλυμμένη από το ΕΣΠΑ μέσα από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing.

Συνεχίζοντας την καταμέτρηση μας ως 6ο μεγαλύτερο έργο καταγράφουμε ένα από τα λεγόμενα “έργα-μακέτες”. Αναφερόμαστε στην κατασκευή του Τερματικού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, στην Αθήνα. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 150εκατ.ευρώ και υπάρχουν για πρώτη φορά σοβαρές πιθανότητες να το δούμε να δημοπρατείται. Θα αντικαταστήσει τους δύο σημερινούς τερματικούς σε Κηφισό και Λιοσίων. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και ίσως κάποια συμβολή της ΕΤΕπ. Άγνωστη η πορεία του, δεν φαίνεται να είναι από τα έργα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα.

Το 7ο μεγαλύτερο έργο είναι η κατασκευή του Νέου Προβλήτα Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για έργο κόστους περίπου 130εκατ.ευρώ με φορέα υλοποίησης τον ΟΛΠ. Η χρηματοδότηση του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-20 μέσα από το ΠΕΠ Αττικής. Έφτασε μία μέρα πριν τη δημοπράτηση αλλά τελικά υπήρξαν προσφυγές και τώρα αναμένεται η σχετική απόφαση για να επαναδημοπρατηθεί αισίως μέχρι το τέλος του έτους.

Όγδοο μεγαλύτερο έργο προς δημοπράτηση είναι το έργο για το Νέο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, γνωστότερο ως Θριάσιο 2. Εδώ πρόκειται για επένδυση με καθαρά ιδιωτική χρηματοδότηση και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 100εκατ.ευρώ. Φορέας Υλοποίησης είναι ο ΟΣΕ. Αναζητείται ο διαγωνισμός καθώς το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο δημιουργεί ανησυχία.

Το ένατο μεγαλύτερο έργο είναι η κατασκευή Εμπορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο παραχώρησης με χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και εκτιμώμενη επένδυση 100εκατ.ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ και ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα δοθούν προς το τέλος του έτους και ….έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τις υπογραφές.

Το 10ο μεγάλο έργο που αναμένουμε να δημοπρατηθεί είναι το έργο ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΕΡΓΟΣΕ και το έργο αφού πέρασε πολλαπλές ανατροπές αναμένεται να προχωρήσει και να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος είναι περίπου 70εκατ.ευρώ και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-20 μέσω του ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας