Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Σε ρυθμούς εκκίνησης η υπογειοποίηση του Σιδηρόδρομου από Αθήνα μέχρι το Ρουφ

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Σε ρυθμούς εκκίνησης περνά το έργο υπογειοποίησης του Σιδηρόδρομου από την Αθήνα μέχρι το Ρουφ. Σίγουρα ένα από τα μεγάλα στοιχήματα τα επόμενα χρόνια για την Αθήνα θα είναι η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς που έχει. Στο υφιστάμενο δίκτυο των μέσων που διαθέτει η πρωτεύουσα είναι αυτό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Αυτή την εποχή σε σχέση με το αστικό του δίκτυο εκτελείται το έργο υπογειοποίησης του τμήματος μετά τον σταθμό της Αθήνας και μέχρι τςις 3 Γέφυρες.

Αυτή η παρέμβαση θα απελευθερώσει κρίσιμο χώρο για τους πεζούς και θα μηδενίσει τα δυστυχήματα τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν στις ισόπεδες σήμερα διαβάσεις.

Στο μέλλον ο στόχος θα είναι η πύκνωση των προαστιακών δρομολογίων. Αν σκεφτούμε λοιπόν ότι το πρόβλημα βόρεια του σταθμού της Αθήνας θα λυθεί, θα πρέπει να εξετάσουμε τι γίνεται νότια του σταθμού και μέχρι τον Πειραιά.

Σε αυτό το σιδηροδρομικό τμήμα η κίνηση σήμερα παραμένει σε χαμηλά πλαίσια και ως εκ τούτου -και ευτυχώς- δεν βλέπουμε να συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα τέτοιου είδους δυστυχήματα.

Η νέα παρέμβαση

Θα πρέπει να θυμήσουμε ότι κατά την δεκαετία του 2000 είχε γίνει προσπάθεια προχωρήσει επιφανειακά το έργο αλλά είχε κολλήσει στο ΣτΕ λόγω των περιβαλλοντικών όρων. Το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το τμήμα αυτό θα πρέπει να υπογειοποιηθεί.

Τώρα πλέον σύμφωνα με πληροφορίες στον ΟΣΕ έχει ολοκληρώσει τον νέο σχεδιασμό και προετοιμάζει ένα μεγάλο έργο υπογειοποίησης που θα ξεκινά από τη νότια έξοδο του σταθμού της ΑΘήνας και θα φτάνει έως την είσοδο του σταθμού του Ρουφ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ΟΣΕ θα αιτηθεί στο CEF II (Connecting Europe Facility) χρηματοδότησης του έργου το οποίο έχει εκτιμώμενο κόστος 54 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι απολύτως ώριμο καθώς οι μελέτες έχουν πλήρως ολοκληρωθεί, κατ` επιταγή των αποφάσεων του ΣτΕ, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και ολοκληρωμένα τεύχη δημοπράτησης.

Μέσα στο κόστος του έργου προβλέπεται και ειδικό κονδύλι για τυχόν αρχαιολογικές έρευνες. Όπως σημειώνετα, από τις πρώτες γεωφυσικές έρευνες δεν έχει προκύψει κάποιο σημαντικό εύρημα.

Διπλός διάδρομος- Νέος υπόγειος προαστιακός σταθμός στο Γκάζι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κατασκευαστεί διπλός διάδρομος (δύο γραμμές δηλαδή) ενώ προβλέπεται και ένας νέος προαστιακός σταθμός στο Γκάζι (Κεραμεικός). Ο σταθμός θα είναι υπόγειος και θα συνδέεται υπογείως με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3 του Μετρό. Αυτό θα δώσει νέες μεγάλες δυνατότητες στις προαστιακές γραμμές και θα είναι η τέταρτη αστική σύνδεση με το Μετρό.

Οι άλλες συνδέσεις είναι στον σταθμό της Αθήνας (με τη Γραμμή 2-Σταθμός Λαρίσης), στη Νερατζιώτισσα (με τη Γραμμή 1) και στη Δουκίσσης Πλακεντίας (με τη Γραμμή 3).

Ο σταθμός θα διαθέτει κεντρική αποβάθρα (όχι πλάγια όπως συμβαίνει στους περισσότερους σταθμούς του Μετρό) και θα διαθέτει κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες ενώ θα είναι πλήρως προσβάσιμος για ΑΜΕΑ.

Πως θα κινείται η γραμμή

Αναφορικά με τη γραμμή, αυτή θα ξεκινά μετά το σταθμό της Αθήνας, θα αρχίζει να βυθίζεται στο ύψος της Λένορμαν και θα βγαίνει στην επιφάνεια στην Πέτρου Ράλλη όπου θα συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο λίγο πριν το σταθμό Ρουφ.

Η γραμμή αυτή με την ολοκλήρωση της θα αντικαταστήσει την σημερινή επίγεια γραμμή που κινείται κυρίως παράλληλα με τη οδό Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί που υπάρχουν σήμερα οι γραμμές προβλέπεται να γίνει ανάπλαση με τη δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου, χώρων άθλησης και αναψυχής και ποδηλατόδρομου ενω θα υπάρξει εγκάρσια αποκατάσταση του οδικού δικτύου που σήμερα υπάρχει εκατέρωθεν των γραμμών.

Στο έργο προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότηση, ETCS, τηλεδιοίκηση. Η απόφαση για την ένταξη των έργων από το CEF II αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μια σημαντική παρέμβαση

Πέραν κάθε αμφιβολίας, η παρέμβαση στο συγκεκριμένο τμήμα είναι αναγκαία καθώς ο διάδρομος διέρχεται από αστικές περιοχές, πολλές φορές πυκνοκατοικημένες. Μία από αυτές είναι στο Γκάζι.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά “ανοίγματα” στα οποία πεζοί περνούν διαρκώς τις γραμμές, είτε για να χρησιμοποιήσουν τον σταθμό του Μετρό είτε για να επισκεφθούν ένα από τα δεκάδες σημεία ψυχαγωγίας της περιοχής.

Με την υλοποίηση του έργου τα επίπεδα οδικής και σιδηροδρομικής ασφάλειας θα αυξηθούν σημαντικά ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και η υπογειοποίηση των γραμμών από το Ρουφ μέχρι τους Αγίους Αναργύρους.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα