Connect with us

Κτιριακά Έργα

Σε ράγες κατασκευής το πολιτιστικό κέντρο «Σταύρος και Λυκούργος Καλλέργης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται η δημιουργία του «Κέντρου Ιστορικής και Πολιτιστικής Προβολής Δήμου Μυλοποτάμου Σταύρος και Λυκούργος Καλλέργης», μετά και την έγκριση χρηματοδότησής του, το οποίο θα λειτουργεί στο ιστορικό κτίριο της οικίας του πρωτοπόρου σοσιαλιστή και διανοούμενου, Σταύρου Καλλέργη, στον οικισμό Δάφνη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Περάματος Ρεθύμνου, Μανούσο Κλάδο, το ψηφιακό κομμάτι του έργου που χρηματοδοτείται από το «Ελλάδα 21» και οι κτιριακές παρεμβάσεις απευθείας από τον δήμο Μυλοποτάμου, «θα περιλαμβάνουν το Ψηφιακό Μουσείο Σταύρου Καλλέργη. Δηλαδή, αίθουσα ψηφιακών προβολών και ιστορικών αναφορών για την ιστορία του Σταύρου Καλλέργη, ενώ θα υπάρχει και πλούσιο ανάτυπο υλικό από το έργο του».
Στον προγραμματισμό του κέντρου, έχει σχεδιασθεί «μία από τις αίθουσες του κτιρίου να φιλοξενεί μόνιμα το καμαρίνι του αείμνηστου ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη, γιου του Σταύρου Καλλέργη. Η αίθουσα θα περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια της καριέρας του λαμπρού Έλληνα ηθοποιού, τα οποία η οικογένεια του έχει αποφασίσει να δωρίσει για το σκοπό αυτό». Επίσης, το κέντρο θα περιλαμβάνει αίθουσα ψηφιακής προβολής της ιστορίας του Μυλοποτάμου. Μέσα από οθόνες αφής, καθώς και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει 3D ψηφιακή αναπαράσταση του ολοκαυτώματος του Σπηλαίου Μελιδονίου, να περιηγηθεί στον μαρτυρικό Γουρνόλακο, να ταξιδέψει στις ιστορικές περιόδους του Μυλοποτάμου, να μάθει για τις αρχαίες πόλεις, τα μνημεία όλων των εποχών και τους ιστορικούς οικισμούς του δήμου Μυλοποτάμου. Τέλος, θα περιλαμβάνει αίθουσα ψηφιακής ενημέρωσης και προβολής για τον σύγχρονο Μυλοπόταμο. «Μέσα από ψηφιακές οθόνες αφής, θα μπορεί να ενημερωθεί για τις παραλίες, τις περιβαλλοντικές διαδρομές, το γεωπάρκο του Ψηλορείτη, τις τουριστικές επιλογές που έχει, καθώς θα δίδονται διαδρομές επίσκεψης στον δήμο Μυλοποτάμου για τα σπήλαια, τα μοναστήρια, τις σύγχρονες επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, τα λειτουργούντα μουσεία, την αγγειοπλαστική των Μαργαριτών και οτιδήποτε προβάλει τουριστικά και πολιτιστικά τον σύγχρονο Μυλοπόταμο», ανέφερε ο κ. Κλάδος.
Το έργο θα κοστίσει περίπου 200.000 χιλιάδες ευρώ και το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί έως το τέλος του 2023. Οπότε, από το 2024 και μετά, η εκδήλωση αυτή δεν θα αποτελεί την μοναδική λειτουργία του χώρου αυτού, ο οποίος έρχεται πια να αποτελέσει ένα κεντρικό σημείο αναφοράς και ενημέρωσης για ολόκληρο τον δήμο Μυλοποτάμου.
Λίγα λόγια για τον πρωτοπόρο αγωνιστή, τον σοσιαλιστή Σταύρο Καλλέργη από τον πρόεδρο του ΕΚΡ Μανόλη Νικολιδάκη:
«Ο Σταύρος Καλλέργης, τον Μάιο του 1890, ίδρυσε στην Αθήνα τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο, που αποτέλεσε τον πρώτο σοσιαλιστικό πυρήνα στην Ελλάδα και σύντομα απέκτησε παραρτήματα και σε άλλες πόλεις. Τον επόμενο μήνα ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», στην οποία ανέπτυξε ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα που ήταν ιδιαίτερα επαναστατικό για την εποχή του. Έκανε λόγο για απόλυτη ελευθερία λόγου και συνείδησης, 8ωρη εργασία, κατώτατο μισθό, αργία την Κυριακή κ.α. Η πραγματοποίηση των στόχων αυτών, κατά τον Καλλέργη, μπορούσε να γίνει, εφόσον ένα σοσιαλιστικό κόμμα κατάφερνε να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς και με τους συνδικαλιστικούς αγώνες σε συνδυασμό με την έκδοση βιβλίων και εφημερίδων για την ενημέρωση του κόσμου. Φέτος συμπληρώθηκαν 129 χρόνια από τότε που ο Σταύρος Καλλέργης μαζί με άλλους σοσιαλιστές διοργάνωσε και γιόρτασε την πρώτη επίσημη Εργατική Πρωτομαγιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή: 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν, όταν Αθήνα και Πειραιάς αριθμούσαν 150.000 κατοίκους. Το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές προκειμένου να ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι, η εργασία να είναι οκτάωρη και να παρέχεται σύνταξη σε όσους δεν μπορούσαν πια να εργαστούν για να μπορούν να συντηρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, κατατέθηκε στη Βουλή με 2.000 υπογραφές και διαβάστηκε από τον Καλλέργη στους νουλευτές, παρά την απαγόρευση του Προέδρου της Βουλής. Γι΄ αυτή του την πράξη συνελήφθη, καταδικάστηκε, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε. Ο Καλλέργης δεν πτοήθηκε και συνέχισε τους αγώνες μέχρι τον θάνατό του, αφήνοντας παρακαταθήκη την περίφημη φράση του, ‘Έκαστος δι΄ όλους, όλοι δι΄ έκαστον’».

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα