Νίκος
Καραγιάννης

Τον οδικό χάρτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρώτου Δήμου της χώρας, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο Σεράφειο Κολυμβητήριο στην περιοχή του Ρουφ, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κος Γιώργος Καμίνης. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, έθεσε ως επίκεντρο της προσπάθειας την διαφάνεια και την βελτίωση των υπηρεσιών τόσο προς τους δημότες όσο και προς τους επισκέπτες της πόλης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι έργο σε εξέλιξη και αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, στοχεύοντας στον διοικητικό εκσυγχρονισμό της πόλης. «Ο πολίτης ήδη δεν χρειάζεται να “ξανασυστηθεί” στις υπηρεσίες του Δήμου», είπε χαρακτηριστικά ο κος Καμίνης, εξηγώντας πως η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές λειτουργεί με τα στοιχεία εισόδου του TAXISnet, μειώνοντας δραστικά την γραφειοκρατία και εξασφαλίζοντας πιο ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση για το κοινό.

Οι 5 άξονες πάνω στους οποίους κινείται ο οδικός χάρτης είναι η Πρόσβαση (υποδομές-δίκτυα), η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η Εκπαίδευση, η Συμμετοχή (καλύτερη ενημέρωση, ανάπτυξη περιεχομένου για την Αθήνα) και η ενθάρρυνση της Καινοτομίας (ιδέες από όλους). Πώς αλλάζει όμως η ψηφιακή μεταμόρφωση της Αθήνας την καθημερινότητα;

Ηλεκτρονική στάθμευση

Εισαγωγή συστήματος που επιτρέπει στους χρήστες της ελεγχόμενης στάθμευσης να εντοπίζουν την θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν με ένα κλικ όλες τις υποχρεώσεις τους. Ήδη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, το 20% των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά με στόχο σε 12 μήνες το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60%.

Ηλεκτρονικές εγγραφές και ηλεκτρονική διαχείριση αθλουμένων

Ηλεκτρονικές εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου που εξυπηρετούν πάνω από 6.000 πολίτες, θωρακίζοντας με αξιοπιστία και διαφάνεια τη διαδικασία επιλογής. Εγγραφή στο «Νοιάζομαι»την πλατφόρμα που διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων και παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες στους ωφελούμενους.

Σημειώνεται ότι μέσω του «Νοιάζομαι» έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 70.000 συμπολίτες μας, λαμβάνοντας 20 διαφορετικές υπηρεσίες. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του «Athens Partnership».

Η ηλεκτρονική διαχείριση αθλουμένων του Δήμου μετράει ήδη 1.800 εγγεγραμμένους στο ολοκαίνουργιο Σεράφειο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα επεκταθεί στα 14 γυμναστήρια του Δήμου και θα εξυπηρετεί συνολικά περίπου 12.000 αθλούμενους.

Ηλεκτρονική υπογραφή

Πάνω από το 80% των εισηγητικών του Δημοτικού Συμβουλίου φέρουν πλέον ψηφιακή υπογραφή ενώ το σύνολο της διακίνησης των εγγράφων είναι άυλο και σε ηλεκτρονική μορφή. Ο κος Καμίνης, στην εισήγησή του, σχολίασε πως ο ίδιος έχει υιοθετήσει την ηλεκτρονική υπογραφή τα τελευταία χρόνια, αποφεύγοντας τις στοίβες εγγράφων στο γραφείο του.

Ψηφιακές δεξιότητες για τους πολίτες

Ο κος Καμίνης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ψηφιακής Αθήνας 2018, δίνοντας έμφαση και στη ψηφιακή εκπαίδευση των κατοίκων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή γνώση μέσα από τα προγράμματα του Innovathens, των Ανοικτών Σχολείων και του προγράμματος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft στη νέα δημοτική δομή «Λέλα Καραγιάννη».

«Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί μία πόλη ψηφιακή αν οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και γνώση για να την αξιοποιήσουν;» είπε χαρακτηριστικά ο ο Δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι «στη νέα εποχή δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Τα δίκτυα

Σε επίπεδο υποδομών υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα αποκτήσουν επαρκές εύρος ζώνης για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών τους αναγκών, μειώνοντας παράλληλα το τηλεπικοινωνιακό κόστος. Πάνω από το 50% των υπαλλήλων του δήμου θα αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες Gigabit (πάνω από 1 Gbps δηλαδή), ενώ και οι δυνατότητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες σε δημόσια κτίρια (π.χ. σχολεία) ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους θα είναι επαρκείς ώστε να προσφέρονται μεγάλες ταχύτητες σε πλήθος χρηστών ταυτόχρονα.

Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Αθήνα για την περαιτέρω ενίσχυση της ενσύρματης και ασύρματης ευρυζωνικότητας, με στόχο τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της Αθήνας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50 Mbps μέχρι το τέλος του 2018.

Η Αθήνα

Ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» δεν είναι μια μακρινή και ίσως περιττή πολυτέλεια για την Αθήνα. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία με ευεργετικό και προοδευτικά άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Από την διευκόλυνση στην εύρεση και πληρωμή μίας θέσης στάθμευσης έως την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, διαμορφώνεται μία νέα και πιο λειτουργική πραγματικότητα που απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο και πόρους για όλους τους συναλλασσόμενους (στην διοίκηση και το κοινό).

Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην διοίκηση είναι ένας δυνατός συνδυασμός  που καθιστά την Αθήνα πιο φιλική και πιο ελκυστική ακόμα και σε επίπεδο επενδύσεων. Μία Αθήνα που κοιτάει μπροστά, αναβαθμίζει τις υποδομές της, αξιοποιεί, αναπτύσσει τεχνογνωσία και συνέργειες, εκτός από ένδοξο παρελθόν και δυσχερές παρόν, μπορεί σίγουρα να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες και νέα για τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων πατήστε εδώ.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV