Connect with us

Τρένο

Σε πρωταγωνιστη των μεταφορών εξελίσσεται ο Προαστιακός της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πρωταγωνιστή από κομπάρσο επιδιώκει να κάνει τον Προαστιακό της Αθήνας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με την ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα-Πειραιάς, που ήταν άλλωστε και το τελευταίο, η νέα εποχή του Προαστιακού δείχνει και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει.

Μέχρι και πριν λίγες ημέρες τα αραιά δρομολόγια και τα συνεχή έργα δεν επέτρεπαν στο μέσο σταθερής τροχιάς να αναπτυχθεί και να πάρει τη θέση που του αξίζει στο σύστημα μεταφορών της Αθήνας.

Πλέον ο Προαστιακός ειδικά στο αστικό κομμάτι λειτουργεί ως μία 5η γραμμή Μετρό και όσο τα δρομολόγια θα πυκνώνουν τόσο περισσότεροι επιβάτες θα μπορούν να μετακινούνται ανά ώρα μαζί του.

Να θυμίσουμε ότι τώρα ο Προαστιακός έχει δύο γραμμές που ξεκινούν από τον τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά (δίπλα ακριβώς από τον Σταθμό Μετρό της Γραμμής 1) και καταλήγουν η μεν πρώτη στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και η δεύτερη στο Κιάτο.

Η απευθείας σύνδεση του λιμανιού με το Αεροδρόμιο αναμένεται να δώσει τεράστια οφέλη τόσο στις δύο συγκοινωνιακές πύλες όσο και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς εκτιμάται ότι θα προσελκύσει χιλιάδες νέους επιβάτες, ενώ σημαίνει ανάπτυξη για τον Πειραιά καθώς ανοίγει διάπλατα η υπόθεση της home-port κρουαζιέρας (από το Αεροδρόμιο οι επιβάτες θα είναι σε μόλις 63 λεπτά στο λιμάνι) αλλά και γενικότερα ο τουρισμός της πρωτεύουσας.

Η τρίτη γραμμή συνδέει την Αθήνα με τη Χαλκίδα και η 4η γραμμή το ΣΚΑ με το Κορωπί και το Αεροδρόμιο. Στην τελευταία γραμμή μόλις ολοκληρωθούν κάποια τελευταία έργα το δρομολόγιο θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των κατοίκων που έχουν αποκοπεί από τα δρομολόγια προς Αεροδρόμιο τους τελευταίους 6-7 μήνες.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Πλέον τα δρομολόγια στο αστικό τμήμα είναι σημαντικά συχνότερα όμως σίγουρα υπάρχει ακόμα περιθώριο για σημαντικές βελτιώσεις. Aυτό σημαίνει περαιτέρω πύκνωση των δρομολογίων όπως π.χ. να υπάρχει τρένο από Πειραιά για Αεροδρόμιο  κάθε 30 λεπτά (όπως το Μετρό), την επέκταση του δρομολογίου της Χαλκίδας μέχρι Πειραιά ή ακόμα και δρομολόγηση ανεξάρτητων δρομολογίων στα αστικά τμήματα Πειραιάς-Άγιος Στέφανος και επέκταση του δρομολογίου ΣΚΑ-Κορωπί μέχρι τη Μαγούλα. Ουσιαστικά ο Προαστιακός μπορεί να δημιουργήσει ένα παράλληλο αλλά αλληλοτροφοδοτουμε με τα άλλα μέσα δίκτυο το οποίο με την πυκνότητα των δρομολογίων να μπορέσει να καταφέρει τον στόχο του δηλαδή την κάλυψη περιοχή χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς και την προσέλκυση δεκάδων αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών σε ημερήσια βάση.

 
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Τρένο

Ferrovie Dello Stato Italiane: Κέρδη ρεκόρ το 2019 για την μητρική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ferrovie

O Όμιλος της Ferrovie Dello Stato Italiane ( F.S.I.) ενέκρινε χθες τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, μίας χρονιάς στην οποία το group κινήθηκε αναπτυξιακά σε όλα τα επίπεδα, με αύξηση κύκλου εργασιών στα 12,4 δις., καθαρών κερδών στα 584 εκατ. και επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 8 δις. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο CEO του Ομίλου Gianfranco Battisti, το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά για την F.S.I., με τον μεγάλο βιομηχανικό όμιλο, στον οποίο ανήκει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και το 2020 παρά τα προβλήματα που οφείλονται στην πανδημία του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, στα 12,4 δις. ευρώ ανήλθε το 2019 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της F.S.I, η οποία πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 3% ή, σε απόλυτο νούμερο, κατά 363 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τον κλάδο των μεταφορών, που ανήλθαν σε 7,6 δις., αυξημένα κατά 230 εκατ. ευρώ, έναντι εκείνων του 2018, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανοδική πορεία που ακολούθησε ο Όμιλος κατά το 2019.

Στις οικονομικές καταστάσεις του 2019, τις οποίες σήμερα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της F.S.I., αποτυπώνεται και η αύξηση των λειτουργικών κερδών του Ομίλου, η οποία μάλιστα, ποσοστιαία, ήταν μεγαλύτερη της θετικής μεταβολής του κύκλου εργασιών.

Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου ( EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,4% και διαμορφώθηκαν σε 2,6 δις. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, αυξημένα κατά 4,5%, ανήλθαν σε 584 εκατ. ευρώ.

Με τις επενδύσεις των 8,1 δις. ευρώ που πραγματοποίησε το 2019 ο όμιλος F.S.I. απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της Ιταλίας, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση επενδύσεων.

Ο αριθμός των απασχολουμένων στον Όμιλο, αυξήθηκε σε 83.764, σαν αποτέλεσμα των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν.

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των επενδύσεων του Ομίλου, κατευθύνεται στη σταδιακή απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της F.S.I. έτσι ώστε το 2050 να καταστεί κλιματικά ουδέτερη.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Κρούσμα στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Κόντρα με την ΠΟΣ, η απάντηση της εταιρείας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ferrovie

Εργαζόμενη στο κτίριο που συστεγάζεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μαζί με τον ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου στο κέντρο προκαλεί το κλείσιμο του μέχρι την Κυριακή 29 Μαρτίου. Το πρώτο κρούσμα σε διοικητική υπάλληλο γραφείου προκάλεσε αντιπαράθεση με την ΠΟΣ η οποία καταγγέλλει για μη τήρηση των μέτρων προστασίας και έλλειψη ενημέρωσης για το κρούσμα του covid-19 στο Μέγαρο στο οποίο εργάζοονται πάνω από 500 άτομα. Μάλιστα η ΠΟΣ χαρακτηρίζει «επιεικώς εγκληματική», τη συμπεριφορά της εταιρείας απαιτώντας άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας «για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πολιτών».

ΤΣΑΛΙΔΗΣ: ΑΗΘΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

«Αήθεις ενέργειες» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, απαντώντας μέσω επιστολής στις χθεσινές κατηγορίες της ΠΟΣ. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, «η χώρα μας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους “απείθαρχους” πολίτες, αλλά έχει απέναντί της και τους κάθε είδους καιροσκόπους, που βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες στιγμές για προσωπικό τους όφελος, μη συναισθανόμενοι την κρισιμότητα όσων ζούμε, αλλά και τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν τέτοιες συμπεριφορές στο κοινωνικό σύνολο».

Επισημαίνει μάλιστα πως ότι η εταιρεία που διενεργεί τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού σιδηροδρόμου, λαμβάνει, κατά τις εγκυκλίους των αρμοδίων ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών, «όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των επιβατών και των εργαζομένων και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς, παρακολουθώντας την κλιμάκωση των ενεργειών της Πολιτείας, ώστε να εφαρμόζει και η ίδια ακόμη πιο αυστηρά πρωτόκολλα, πολλές φορές ακόμη κι αν δεν έχουν υποδειχθεί».

Όσον αφορά την περίπτωση υπαλλήλου θετικού στον ιό COVID-19, για την οποία η Ομοσπονδία με την επιστολή της κατηγορεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ο κ. Τσαλίδης κάνει λόγο ενέργειες που στόχο έχουν τη διασπορά πανικού μεταξύ των εργαζομένων. «Η μικρόνοη αυτή συμπεριφορά δεν πρέπει να τύχει αναπάντητη, διότι αποτελεί καταδικαστέα ενέργεια στην εποχή που ζούμε» επισημαίνει στην επιστολή του.

Ως προς το περιστατικό αυτό καθ’ αυτό, όπως καταγράφει, ενημερώθηκε ο ίδιος το πρωί της 24ης Μαρτίου από τον διευθυντή Προσωπικού, ότι υπάλληλος που υπηρετεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας επί της οδού Καρόλου, είχε εισαχθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής. Περί ώρα 19.38 της ίδιας ημέρας, η ανωτέρω υπάλληλος γνώρισε τηλεφωνικά στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι το τεστ για τον κορωνοϊό στο οποίο υποβλήθηκε ήταν θετικό.

«Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης. Ειδοποιήθηκαν όσοι είχαν έρθει σε επαφή με την εν λόγω υπάλληλο να αυτοπεριορισθούν (καραντίνα) και, ευτυχώς, ήταν ένας μικρός αριθμός εργαζομένων λόγω εργασίας από το σπίτι (που ήδη είχε εφαρμόσει η εταιρεία μας)» αναφέρει και συνεχίζει: «Συγχρόνως, ειδοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, ΟΣΕ ΑΕ, και σε συνεργασία με τη Διοίκησή του, αποφασίστηκε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο κτίριο να μην προσέλθουν στην εργασία τους την επομένη της αργίας (26 Μαρτίου), ώστε να γίνει από τον ιδιοκτήτη η αναγκαία από τα ισχύοντα πρωτόκολλα απολύμανση του κτιρίου».

Επίσης, για λόγους υγειονομικής προφύλαξης, αποφασίστηκε το κτίριο να παραμείνει κλειστό και την Παρσκευή 27 Μαρτίου 2020.
Κατηγορεί δε τη διοίκηση της ΠΟΣ ότι εξέλξαβε το γεγονός ως ευκαιρία για να το παρουσιάσουν ως «δήθεν γεγονός που έλαβε χώρα από ημερών και να κυκλοφορήσουν την παντελώς ανεύθυνη, καταδικαστέα και ποινικά κολάσιμη ανακοίνωσή τους με αριθμ. πρωτ. 40456/2020, προσδοκώντας στην δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος της Διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Ως στόχο των εν λόγω ενεργειών, προσδιορίζει «αφενός η διασπορά πανικού μεταξύ των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπηρετεί σε όλη την επικράτεια, αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων που εργά ζονται στο ίδιο κτίριο της ΟΣΕ ΑΕ και, αφετέρου, η στοχοποίηση της Διοίκησης της Εταιρείας μας την οποία εμφάνιζαν να επιτρέπει την κυκλοφορία φορέα του ιού εντός των κεντρικών της γραφείων και να μην τηρεί τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Επιπλέον αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Νέο τραίνο ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προβαίνει σε επιπλέον αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων από την Δευτέρα 23.03.2020, ως ακολούθως:

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ:

ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ, με ενδιάμεσες σταθμεύσεις, οι αμαξοστοιχίες:

Από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη: 52, 56, 58.

Από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα: 53, 57, 59.

Ενδιάμεσες σταθμεύσεις: Θεσσαλονίκη, Πλατύ, Κατερίνη, Λάρισα, Παλαιοφάρσαλος, Λειανοκλάδι, Τιθορέα, Λειβαδειά, Θήβα, Οινόη, Αθήνα, και αντίστροφα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αναστέλλεται η κυκλοφορία του ζεύγους 600/601 από την Κυριακή 22.03.2020.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ η κυκλοφορία στην Γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα – Διακοπτό.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ:

ΛΑΡΙΣΑ – ΒΟΛΟΣ: Κυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες 1571/1572 & 2571/2572.
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ: Τροποποιούνται, ώστε να συνδυάζονται με τα τραίνα ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ σε αναστολή ανά διαδρομή:

ΑΘΗΝΑ – ΧΑΛΚΙΔΑ – ΑΘΗΝΑ: 11530, 1534, 1542, 1546, 1550, 2532, 2534, 1533, 1539, 1547, 1551, 1555, 2537, 25390.

Επιπλέον  ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΕΣ τα 1554 και 1559.

Ειδικά το δρομολόγιο 2534 από την Κυριακή 22.03.2020.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΛΙΟΣΙΑ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: 2206, 2214, 2222, 2226, 2230 2234, 2238, 2246, 2254, 2262, 2207, 2215, 2223, 2227, 2231, 2235, 2239, 2247, 2255, 2263.

(Παραμένουν τα 2202, 2210, 2218, 2242, 2250, 2258, 2203, 2211, 2219, 2243, 2251, 2259)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 1204, 1208, 1214, 1216, 1218, 1226, 1232, 1234, 1205, 1209, 1217, 1219, 1221, 1227, 1235, 1237.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΙΑΤΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 1304, 1310, 1312, 1314, 1316, 1322, 1328, 2300, 2302, 2304, 1303, 1309, 1313, 1315, 1317, 1321, 1327, 2301, 2303, 2305.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΙΑΤΟ – ΠΑΤΡΑ – ΚΙΑΤΟ:

Κυκλοφορούν: Λ8, Λ12, Λ22, Λ7, Λ11, Λ21.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα