Με μία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής στις 15 Μαρτίου ενεργοποιείται και επίσημα η Β`φάση των έργων Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Αυτή η φάση αφορά τη “Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου” στο Φαληρικό Όρμο και για αυτό το λόγο δεσμεύτηκαν 90 εκατομμύρια ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει και το πρώτο βήμα για τη δημοπράτηση του έργου που αναμένεται να βγεί στον αέρα το Β`εξάμηνο του 2018 και στόχος είναι με τη λήξη των έργων Α`φάσης (τις υποδομές της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου) τον Φεβρουάριο του 2019, να ξεκινά η Β`φάση για τη δημιουργία του πάρκου.
Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται το 2020 και με την απόδοση του στην πόλη θα έχουμε μία μεγάλη περιβαλλοντική αναβάθμιση της με τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό την άσκηση- άθληση και την ψυχαγωγία.
ΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ
Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία του μεγαλύτερου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παράκτιο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η ανεκμετάλλευτη σήμερα επιφάνεια της περιοχής αναπλάθεται, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο συνδέει φυσικά και ανεμπόδιστα την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της. Η σύνδεση αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες που αρθρώνουν γραμμικούς περίπατους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα. Συγχρόνως το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.
Στο μητροπολιτικό πάρκο θα εμπεριέχονται, επιπλέον του εκτεταμένου πρασίνου και των χώρων εκτόνωσης στη φύση και στη θάλασσα, λειτουργίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα με άξονα τη φύση και την επιστήμη, δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, άσκησης και αναψυχής, καθώς και μικρής έκτασης και τοπικού ενδιαφέροντος εμπορικές χρήσεις. Επίσης, τo μητροπολιτικό πάρκο θα φιλοξενήσει πέντε ειδικές γλυπτικές κατασκευές-τοπόσημα.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας