Newsroom

Σε πολυχώρο αναψυχής θα μετατραπεί το εμβληματικό κτίριο της Νέας Αγοράς το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Ήδη από την πλευρά του Δήμου Ρόδου έχει γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου και η παρέμβαση έχει προϋπολογιστεί σε 3 εκατομμύρια ευρώ. Η επισκευή του κτιρίου θα γίνει τμηματικά και δεν θα διακοπεί η λειτουργία του. Στην πρόσοψη του κτιρίου θα λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης, ενώ στο εσωτερικό θα καθαιρεθούν τρία κτίρια και θα δημιουργηθεί μια μεγάλη πλατεία στην οποία θα μπορούν να κάθονται οι πολίτες και να παίζουν με ασφάλεια και τα παιδιά.

Σκοπός της δημοτικής αρχής που έχει θέσει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο είναι η ανάδειξη του εμβληματικού αυτού κτιριακού συγκροτήματος για να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση και να το απολαμβάνουν όπως παλαιότερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού όταν η Νέα Αγορά τις δεκαετίες του 1950 του 1960 και του 1970 ήταν σημείο αναφοράς και συνάντησης.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν γενικότερα το κέντρο της πόλης και αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Δήμος της Ρόδου που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αυτήν την επένδυση μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες. Αυτό σημαίνει αποκατάσταση του κτιρίου με δραστικές όμως παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την εικόνα του, θα το κάνουν πιο λειτουργικό και κατά συνέπεια θα αλλάξει τελείως και η εικόνα όλης της περιοχής που αποτελεί τη «βιτρίνα» της πόλης

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται να δημιουργηθεί μια μεγάλη πλατεία. Η πρόσοψη του κτιρίου θα είναι καφετέριες και εστιατόρια. Πολλά από τα καταστήματα θα είναι από την πλευρά της θάλασσας και θα λειτουργούν ως καφετέριες. Θα δημιουργηθεί μια πλατεία, ενώ θα γίνουν χώροι για τα παιδιά και σημεία για να απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους Ροδίτες και επισκέπτες της πόλης.

Η μελέτη για τις παρεμβάσεις συντάχθηκε υπό την επίβλεψη της δημοτικής αρχής και εγκρίθηκε ομόφωνα από το σύνολο των μελών του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δωδεκανήσου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Νέα Αγορά χαρακτηρίσθηκε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με υπουργική απόφαση του 1986. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο διατηρητέων κτηρίων της πολεοδομικής ενότητας (γειτονιάς) Νεοχωρίου.

Επίσης, το κτήριο εμπίπτει στον χαρακτηρισμό ολόκληρης της παραλίας Μαντρακίου ως ιστορικού τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 1983.

Η προστασία και ανάδειξη ενός μνημείου όπως η Νέα Αγορά της Ρόδου αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τον Δήμο Ρόδου και το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για όλους που δραστηριοποιούνται μέσα στα όρια της αγοράς. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι για τη σημερινή κατάσταση της Νέας Αγοράς δεν περιποιεί τιμή ούτε για τον Δήμο Ρόδου ως ιδιοκτήτη, ούτε για το υπουργείο Πολιτισμού ως φορέας ελέγχου, αλλά ούτε και για τους μισθωτές, ως καθημερινούς διαχειριστές του χώρου, οι οποίοι επωμίζονται και το σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο της κατάστασης που επικρατεί.

Έπειτα από την παρουσίαση της μελέτης του Δήμου Ρόδου από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και κατόπιν της τοποθέτησης του αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, η μελέτη, εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η μελέτη αφορά στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στοιχείων του συγκροτήματος που παρουσιάζουν έντονη παθολογία.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV