Newsroom

Το 2021 έχει έρθει και μαζί με αυτό το κύμα κακοκαιρίας “Λέανδρος”, η οποία μας θυμίζει την ανάγκη για παροχή συνεχούς θέρμανσης όχι μόνο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά σε όλη διάρκεια του χειμώνα.

Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η όλο και περισσότερη παροχή φυσικού αερίου και προς τούτο η ΔΕΔΑ συνεχίζει το έργο της μέσω της κατασκευής νέων δικτύων από τους αναδόχους που έχουν προκύψει από τους διαγωνισμούς που ξεκίνησαν το φθινόπωρο, αλλά και με τις μελλοντικές δημοπρατήσεις για την επέκταση του δικτύου.

Όπως είναι ήδη γνωστό η ΔΕΔΑ προωθεί τη δημοπράτηση των δικτύων σε συνολικά 18 πόλεις, οι οποίες αφορούν τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, οι εναπομείνασες δημοπρατήσεις για τις παραπάνω Περιφέρειες αναμένονται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τις υπόλοιπες περιφέρειες (Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου).

Πρόκειται για δημοπρατήσεις και έργα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “express”, καθώς εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Πλάνων (ΠΕΠ) και στόχος της ΔΕΔΑ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέσα στο 2023.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ανάδειξη μειοδοτών για τις τέσσερις πρώτες πόλεις- Ακολουθούν άμεσα Καβάλα και Ορεστιάδα

Ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία εγκαινίασε τον “χορό” των δημοπρατήσεων με τα δίκτυα στην Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Καβάλα και την Ορεστιάδα. Συνολικά θα κατασκευαστούν 496 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 61.8 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Για τους διαγωνισμούς που αφορούν τις πόλεις Ξάνθη και Δράμα, καθώς και Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή έχουν ήδη οριστεί ως ανάδοχοι οι ΑΚΤΩΡ και AVAX αντίστοιχα, ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί η δημοπράτηση για την Καβάλα (με την ανάδειξη του μειοδότη να αναμένεται στις 10 Φεβρουαρίου) και η Ορεστιάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη δημοπράτηση καθώς εγκρίθηκαν τα σχετικά τεύχη.

Κεντρική Μακεδονία: Σε δημοπράτηση Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες, και Κιλκίς-Εντός του Α’ Τριμήνου Βέροια και Γιαννιτσά.

Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία το δίκτυο της ΔΕΔΑ θα επεκταθεί κατά 340 χιλιόμετρα με τον προϋπολογισμό του έργου να υπολογίζεται στα 44.8 εκατομμύρια ευρώ (με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας).

Οι πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας, στις οποίες θα “ταξιδέψει” το φυσικό αέριο, είναι η Κατερίνη, η Αλεξάνδρεια, οι Σέρρες, και το Κιλκίς για τις οποίες έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία για τη Βέροια και τα Γιαννιτσά αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στερεά Ελλάδα:Μειοδότες για Χαλκίδα, Θήβα και Λαμία-Ακολοθούν εντός τριμήνου Λιβαδιά, Καρπενήσι και Άμφισσα.

Το δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Στερεά Ελλάδα θα επεκταθεί κατά 328 χιλιόμετρα, ενώ οι τιμές των έργων ανέρχονται συνολικά στα 48 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.

Τα δίκτυα στη Λαμία έχουν ήδη δημοπρατηθεί στην κοινοπραξία Intrakat-ΕΡΓΩ, ενώ η ΤΕΚΑΛ ανέλαβε τα έργα για τη Χαλκίδα και τη Θήβα ανέλαβε η ΤΕΚΑΛ. Όσον αφορά τη Λιβαδιά, το Καρπενήσι και την Άμφισσα, η ΔΕΔΑ αναμένει μόνο την απαραίτητη έγκριση από την Περιφέρεια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV