Νίκος
Καραγιάννης

Τέσσερα έργα-ΣΔΙΤ ενέταξε στο Τομεακό του Πρόγραμμα 2021-2025 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα δύο οδικά έργα-ΣΔΙΤ και δύο έργα ύδρευσης. Στο σύνολο τους τα 4 έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τώρα, τα οδικά έργα αφορούν τους άξονες Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη και τα δύο υδρευτικά έργα είναι η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού και το Φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων.

Πρόκειται για έργα που έχουν λάβει το πράσινο φως της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ τον περασμένο Ιούνιο και πλέον απομένει να δημοσιευθεί η προκήρυξη των διαγωνισμών τους. Με την απόφαση ένταξης τους έχουν χρηματοδοτική κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να συγκεκριμενοποιηθεί η χρηματοδότηση από τους κατά περίπτωση αναδόχους.

Τι πρόκειται να υλοποιηθεί

Τα 4 έργα που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι με το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Με τα δύο οδικά έργα ενισχύεται το οδικό δίκτυο στην Βόρεια Ελλάδα και τα επίπεδα οδικής ασφάλειας. Τα δύο υδροδοτικά έργα θα καλύψουν ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Κρήτης.

Είναι ακόμα μια γενιά έργων-ΣΔΙΤ τα οποία έρχονται να προστεθούν στη λίστα των έργων που προωθούνται με το συγκεκριμένο μοντέλο. Τι πρόκειται όμως να υλοποιηθεί σε κάθε ένα από αυτά τα έργα; Ας δούμε παρακάτω:

Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)

Το έργο, συνολικού μήκους 43 περίπου χιλιομέτρων, αφορά στην αναβάθμιση της υπάρχουσας οδού Δράμας – Αμφίπολης (Παλαιοκώμη) σε αυτοκινητόδρομο και την κατασκευή νέας χάραξης κατά μήκος των τμημάτων: α) Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη (29,5χλμ) και β) Μαυρολεύκη – Δράμα (13,5χλμ).

Το κόστος εκτιμάται σε 248,54 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμπραξης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2024 και να λήξει τον Αύγουστο του 2054. Αυτό σημαίνει συνολικά, μαζί με την περίοδο κατασκευής, 30 έτη.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου θα μειώσει τον χρόνο μετακίνησης και το κόστος μεταφοράς και θα βελτιώσει την ασφάλεια στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών. Παράλληλα, βελτιώνεται σημαντικά η ασφάλεια των οδικών υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 Θεσσαλονίκη-Έδεσσα

Πρόκειται για την αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 Θεσσαλονίκη – Έδεσσα.
Συνοπτικά περιλαμβάνεται η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση των τμημάτων:
— Μαυροβούνι – Εδεσσα (συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του τμήματος με τον ισόπεδο κόμβο της περιφερειακής — οδού Έδεσσας),
Α/Κ Μαυροβουνίου Α/Κ Ριζαρίου 9,423 χλμ.
— Παράκαμψη Γιαννιτσών Α/Κ Γιαννιτσών , Α/Κ Παραλίμνης 8.913 χλμ.
— Παράκαμψη Χαλκηδόνας , Α/Κ Χαλκηδόνας , Α/Κ Ελεούσας 6.340 χλμ.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία, συντήρηση, χρηματοδότηση του βασικού οδικού άξονα γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας συνολικού μήκους περίπου 52,326 χιλιομέτρων και όσα επιπλέον τμήματα περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Η συγκεκριμένη ΣΔΙΤ αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσει την εξωστρέφεια σε επίπεδο εξαγωγών προϊόντων. Παράλληλα, επιτυγχάνεται επαρκής, ταχεία και ασφαλής σύνδεση με τον κύριο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού ενώ διευκολύνεται η πρόσβαση στο διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε μικρά περιφερειακά αεροδρόμια.

Το κόστος εκτιμάται σε 444,91 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμπραξης έχει προγραμματιστεί με εκκίνηση τον Ιανουάριο του 2024 και λήξη τον Ιανουάριο τον Αύγουστο του 2054. Αυτό σημαίνει συνολικά, μαζί με την περίοδο κατασκευής, 30 έτη.

Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (θέση Παλιοδερλί) δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων

Η Σύμπραξη αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου της κατασκευής του Φράγματος του ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων, των δικτύων διανομής νερού και των λοιπών συνοδών έργων. Στόχος η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων άρδευσης και η συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.

Το κόστος εκτιμάται σε 230,07 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμπραξης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2024 και να λήξει τον Αύγουστο του 2054. Αυτό σημαίνει συνολικά, μαζί με την περίοδο κατασκευής, 30 έτη.

Με την εν λόγω Σύμπραξη αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της πρόσβασης των οικισμών της περιοχής σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό και αναβαθμίζεται το προσφερόμενο αγροτικό προϊόν. Ταυτόχρονα, η χώρα εναρμονίζεται με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία περί υδάτων.

Έργα αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης

Η Σύμπραξη αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του Φράγματος Ντεριανού και του Φράγματος Σεμπρωνιώτη, της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού των νέων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισάμου της Π.Ε. Χανίων και των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των ανωτέρω Δήμων.

Το κόστος εκτιμάται σε 267,09 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμπραξης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2024 και να λήξει τον Αύγουστο του 2054. Αυτό σημαίνει συνολικά, μαζί με την περίοδο κατασκευής, 30 έτη.

Με την εν λόγω ΣΔΙΤ εντάσσονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον υδατικό σχεδιασμό και διαχείριση με τη βελτίωση του επιπέδου αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ αναβαθμίζεται το προσφερόμενο αγροτικό προϊόν και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα πρόσβασης των κατοίκων σε καλής ποιότητας νερό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV