Newsroom

Μπορεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να τραβάνε τα βλέμματα για τις δημοπρατήσεις μονάδων απορριμμάτων (ΜΕΑ) με τους διαγωνισμούς για το Γραμματικό και τη Δυτική Θεσσαλονίκη που είναι εν εξελίξει, αλλά και η Κεντρική Ελλάδα έχει να αναδείξει σημαντικά έργα για τη διαχείριση απορριμάτων. Πρόκειται για τα τρία έργα για ΜΕΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία αφορούν στις μονάδες στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία.

Προς το παρόν σε τροχιά δημοπράτησης βρίσκεται η ΜΕΑ Τρικάλων, η οποία βρίσκεται στο γνωστό στάδιο των προσφυγών των ενδιαφερομένων στην ΑΕΠΠ, ενώ ήδη έχει αναδειχθεί ο μειοδότης.Όσον αφορά στη μονάδα στη Λάρισα, αναμένεται η ανακοίνωσή της ένταξης του στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ για τη μονάδα στη Μαγνησία θα δοθεί αγώνας για να ενταχθεί και αυτή έγκαιρα στο τρέχον ΕΣΠΑ, ώστε να μην αποτελέσει ακόμα ένα έργο γέφυρα, ενώ εξετάζεται και η προσφυγή στη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com “τρέχουν” οι διαδικασίες για τη ΜΕΑ στη Λάρισα, έτσι ώστε να δημοπρατηθεί εντός του Α’ Εξαμήνου του 2022, ενώ εντός του ίδιου έτους τοποθετείται και η δημοπράτηση της ΜΕΑ στη Μαγνησία.

Οι διαξιφισμοί για τη ΜΕΑ Τρικάλων

Σίγουρα το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση έργο στην Κεντρική Ελλάδα είναι η ΜΕΑ Τρικάλων, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 40,7 εκατομμύρια, ενώ έχει εξασφαλίσει την ένταξη της στο ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Η ΜΕΑ έχει προσελκύσει τον ενδιαφέρον 5 σχημάτων στο οποίο δίνουν το παρών βετεράνοι στους διαγωνισμούς και την κατασκευή μονάδων απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, τα σχήματα που υπέβαλλαν προσφορά για το έργο είναι τα εξής:

ΤΕΝΕΡΓ-ΑΒΕΤΕ,

ΘΑΛΗΣ Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες,

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ,

ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT και

ΕΡΕΤΒΟ-Γκολιόπουλος

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα έχει ήδη αναδειχθεί ο μειοδότης για το έργο, ο οποίος είναι η κοινοπραξία ΕΡΕΤΒΟ-Γκολιόπουλος. Ωστόσο, η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή ο ΦΟΔΣΑ Δ. Θεσσαλίας δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η υπογραφή της σύμβασης.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν κάνει ενστάσεις προς την Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), με αποτέλεσμα η δημοπράτηση να έχει παγώσει, καθώς έχει γίνει προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανάκληση των ενστάσεων.

Ο ΦΟΔΣΑ αναμένει την εκδίκαση της απόφασης από το ΣτΕ, η οποία θα γίνει στις 17 Αυγούστου, γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι η ανάδειξη του αναδόχου μεταφέρεται στα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου σε περίπτωση που το ΣτΕ τελεσιδικήσει κατά των ενστάσεων.

Εάν ισχύσει το θετικό αυτό σενάριο, τότε η συμβασιοποίηση του έργου αναμένεται έως τα τέλη του 2021. Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Περιφέρεια,την πόλη των Τρικάλων και της Καρδίτσας καθώς εκτιμάται πως θα επεξεργάζεται 59.200 τόνους απορριμμάτων ανά έτος.

Οι ΜΕΑ σε Λάρισα και Μαγνησία

Σχετικά με τη ΜΕΑ στη Λάρισα, επιδιώκεται η συντομότερη δυνατή ένταξή της στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά έγγραφα στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αναμένονται μικρές καθυστερήσεις καθώς έχουν ζητηθεί περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η μονάδα, η οποία αξιώνει 18,4 εκατομμύρια ευρώ,  εκτιμάται πως θα ενταχθεί στο κατάλληλο χρονικό πλαίσιο στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να δημοπρατηθεί εντός του Α’ Εξαμήνου του 2022.

Στο ίδιο έτος τοποθετείται η δημοπράτηση της ΜΕΑ Μαγνησίας αν και βρίσκεται ένα βήμα πιο πίσω από τη ΜΕΑ Λάρισας. Αυτό συμβαίνει καθώς η πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ αποσύρθηκε και θα υποβληθεί εκ νέου. Στόχος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, ο οποίος θα είναι και η αναθέτουσα αρχή του έργου, είναι η πρόταση να υποβληθεί σε τέτοια χρονική περίοδο, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί εντός χρονοδιαγράμματος και να μην αποτελέσει έργο-γέφυρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV