Νίκος
Καραγιάννης

Ενισχύεται σημαντικά ο ενεργειακός χάρτης της χώρας το 2019, με την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του Interconnector Greece-Bulgaria (του γνωστού μας πλέον αγωγού IGB) που έρχεται να προστεθεί στις κρίσιμες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας.

Με το έργο του TAP (Trans Adriatic Pipeline) να «καλπάζει» και δη με το ελληνικό τμήμα να βρίσκεται πλέον υπό ολοκλήρωση, τα φώτα αναμένεται να παραμείνουν μεν στη Βόρεια Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως στραμμένα προς στον ανερχόμενο «σταρ» των διεθνών διασυνδέσεων φυσικού αερίου, τον IGB, ο οποίος ξεκινώντας από την Κομοτηνή θα καταλήγει στη Stara Zagora της γειτονικής Βουλγαρίας, συνδέοντας τα δίκτυα των 2 χωρών, με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς 5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός IGB αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον θα ενισχύσει την ασφάλεια προμήθειας και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού στην περιοχή των Βαλκανίων, συμβάλλοντας, γενικότερα, στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου. Είναι δε, ένα έργο που μαζί με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη -που βαίνει επίσης προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα- και τη διέλευση κρίσιμων Διαδρόμων εξ Ανατολών, αναμένεται να μεταμορφώσει την περιοχή της Θράκης στην «καρδιά» του ενεργειακού hub που παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι 2 «βαριές» διαγωνιστικές διαδικασίες που σχετίζονται με το έργο βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, προμηνύοντας τη σύντομη έναρξη της κατασκευαστικής φάσης. Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός που αφορά του σωλήνες, με κόστος που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών με επόμενο βήμα την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, όσων ενδιαφερομένων φυσικά καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

Το EPC (Engineering Procurement Construction), με εκτιμώμενο κόστος 145 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε στάδιο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προεπιλογή των ενδιαφερομένων εταιρειών, που θα επιτρέψει μετέπειτα την υποβολή προσφορών στα σχήματα που θα προκριθούν ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τον Owner Engineer του έργου (προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ).

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του Βουλγαρικού προϋπολογισμού.

Ενδεικτικές της ωριμότητας των διαγωνισμών που «τρέχουν» για το νέο αγωγό, είναι και οι δηλώσεις της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα, η οποία τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε πως η κατασκευή του αγωγού πρόκειται να ξεκινήσει τους επόμενους 2 έως 3 μήνες, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι, σε εμπορικό επίπεδο, ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η Bulgargaz υπέγραψε συμβόλαιο με την αζέρικη SOCAR για 1 δισ. κ.μ. αερίου, το οποίο σχετίζεται τόσο με το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, όσο και με τον IGB.

Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το Β΄εξάμηνο του 2020.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV