Στη διαβούλευση βγήκε εχθές το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις σε θέματα αποχέτευσης και ύδρευσης και επηρεάζουν τις δημόσιες εταιρείες που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις κατά τόπους δημοτικές.
Πιο συγκεκριμένα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει η πόρτα για συγχωνεύσεις φορέων και ειδικότερα για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προβλέπεται η απορρόφηση όμορων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης. Στις άλλες ΔΕΥ δίνεται η ευκαιρία της επιδότησης κατά 70% των οφειλών τους σε περίπτωση συγχώνευσης με άλλη ή άλλες ΔΕΥ.
«Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται η οργανωτική αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η οικονομική τους εξυγίανση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ποιες εταιρείες απορροφούν ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ
Αναλυτικά μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται:
1.Η υποχρεωτική απορρόφηση από την Ε.ΥΔ.Α.Π. όλων των παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου. Ειδικά για τους Δήμους Κυθήρων, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου δίνεται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εντός εξαμήνου, η δυνατότητα εξαίρεσης.
2. Η υποχρεωτική απορρόφηση παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης από την Ε.Υ.Α.Θ. Έχουν τη δυνατότητα να μην ενταχθούν στην Ε.Υ.Α.Θ., όσες Δ.Ε.Υ.Α. το επιθυμούν, εφόσον προβούν σε εθελοντική συνένωση με όμορη Δ.Ε.Υ.Α.
3. Η οικειοθελής απορρόφηση σε Ε.ΥΔ.Α.Π. – Ε.Υ.Α.Θ. παρόχων υπηρεσιών ύδατος που γειτνιάζουν γεωγραφικά ή έχουν ενιαίο υδροδοτικό σύστημα με Ε.ΥΔ.Α.Π. – Ε.Υ.Α.Θ.
Στην περίπτωση που ένας δήμος αποφασίσει την οικειοθελή συγχώνευση με κάποιον άλλο Δήμο (σε επίπεδο δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης) τότε συστήνουν νέες Δ.Ε.Υ.Α., στις οποίες μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων των υφισταμένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. καθώς και το σύνολο των αρμοδιοτήτων των οικείων δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων.
Oι συγχωνεύσεις δύναται να διεξάγονται και μέσω απορρόφησης μιας ή περισσοτέρων Δ.Ε.Υ.Α. από άλλη υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α του ν. 1069/1980, ή μέσω μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των οικείων δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων σε άλλη υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α.
Στη συνέχεια εκλέγεται νέο Δ.Σ. και αλλάζει η επωνυμία ενώ στη νέα εταιρεία περιέρχονται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των συγχωνευμένων ΔΕΥΑ.
Τι προβλέπεται για την ΕΥΔΑΠ
Πιο συγκεκριμένα για την ΕΥΔΑΠ προβλέπεται η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού της Περιφέρειας Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου.
Παράλληλα αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της. Η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία καθορίζονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας, και η αποζημίωση της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.
Εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων.
Επέκταση χωρικής δραστηριότητας προβλέπεται και για την ΕΥΑΘ σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τις ίδιες προϋποθέσεις.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV