Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στην περιοχή του Ελαιώνα ξεκινά από σήμερα τη λειτουργία του και οδηγεί την Αθήνα στην «επόμενη μέρα» της αποκομιδής και διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για τον «ακρογωνιαίο λίθο» στον τομέα της καθαριότητας, το σπουδαιότερο έργο υποδομής που υλοποίησε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Σε πρώτη φάση, ο Σταθμός θα εξυπηρετεί τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και τον Δήμο Αιγάλεω συμβάλλοντας καθοριστικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ θα προσφέρει πολλαπλά λειτουργικά και περιβαλλοντικά οφέλη για ολόκληρη την πρωτεύουσα.
Ο σύγχρονος ΣΜΑ, έρχεται να ολοκληρώσει την τεράστια επένδυση που έχει γίνει από το 2019 στον τομέα της καθαριότητας, με τα σύγχρονα απορριμματοφόρα, τα σάρωθρα, τις ηλεκτρικές σκούπες, τους βυθιζόμενους κάδους, τους κάδους τριών ροών κ.ά. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει το νέο μοντέλο καθαριότητας, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της μητροπολιτικής Αθήνας, στη φιλοσοφία «καθαρή πόλη, κάθε μέρα και κάθε ώρα», στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των απορριμμάτων, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των πολιτών, καθώς μειώνεται το λειτουργικό κόστος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου.
Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, από εκείνα που αλλάζουν τη ζωή της πόλης χωρίς να φαίνονται. Με τη λειτουργία του υπερσύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να διαχειριστούμε με τον πιο σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο τα αστικά απορρίμματα. Η ρήτρα κλίματος ήταν ο οδηγός μας σε αυτό το έργο τόσο ως προς τον σχεδιασμό, όσο και ως προς τα οφέλη από τη λειτουργία του».
Σχεδιασμός με γνώμονα την πλήρη ένταξη στο αστικό τοπίο του Ελαιώνα – Τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία του ΣΜΑ
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις περιβαλλοντικές ανάγκες της νομοθεσίας, την ασφάλεια και την λειτουργικότητα του έργου. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, και με τη σχετική έγκριση των μελετών από την αρμόδια επιτροπή, έχει ενταχθεί πλήρως στον πολεοδομικό ιστό και στο αστικό τοπίο της περιοχής του Ελαιώνα. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, το έργο συμπληρώνεται από έργα πρασίνου (θάμνους, δέντρα, γρασίδι), συμβάλλοντας και αναβαθμίζοντας την εικόνα της περιοχής περιβαλλοντικά και αισθητικά.
Η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων διανύουν μικρότερες αποστάσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση της εκπομπής των καυσαερίων.
Παράλληλα, η εξοικονόμηση χωρητικότητας στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) αυξάνει και τη διάρκεια ζωής του, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις πιο εύρυθμης λειτουργίας του.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, ανέφερε: «Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή για την καθαριότητα στην Αθήνα. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα είναι το σπουδαιότερο έργο υποδομής, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα μιας πλήρους στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην πόλη μας και στους όμορους Δήμους, και το οποίο θα θέσει τα νέα “θεμέλια” στην καθαριότητα της πόλης. Σήμερα, ξεκινά να υλοποιείται το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα ορθολογικοποίησης και εκσυγχρονισμού του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αθήνα και τα οφέλη του θα είναι εμφανή κάθε μέρα στους πολίτες της Αθήνας».
Χωρητικότητα και υποδομές
Στον υπερσύγχρονο Σταθμό του Ελαιώνα, θα γίνονται οι παρακάτω διαδικασίες:
-Συμπίεση και μεταφόρτωση σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 400 – 600 τόνων την ημέρα. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση της υπάρχουσας Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα του ΣΜΑ σε 1600 τόνους, ημερησίως.
-Τεμαχισμός και μεταφόρτωση ογκωδών απορριμμάτων δυναμικότητας 50 τόνων την ημέρα, ενώ επίκειται η αύξηση της συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας σε 120 τόνους την ημέρα.
-Λειοτεμαχισμός και μεταφόρτωση πράσινων απορριμμάτων δυναμικότητας 35 τόνων ανά ημέρα και επίκειται η μετατροπή σε 70 τόνους, ημερησίως.
Ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει δημιουργηθεί σε χώρο 19,5 στρεμμάτων και σε αυτόν λειτουργούν οι παρακάτω υποδομές:
– Εγκαταστάσεις Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με όλα τα σύγχρονα συστήματα (σύστημα αποκονίωσης – απόσμησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση χώρου και περιβαλλοντικών όρων, σύγχρονα μηχανήματα).
-Συνεργείο – πλυντήριο οχημάτων
-Φυλάκιο – ζυγιστήριο
-Κτίριο διοίκησης
-Κτίριο καυσίμων
-Κτίριο ενέργειας
– Δεξαμενές ομβρίων, λυμάτων, γεφυροπλάστιγγες και λοιπά συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου.
Το έργο σε αριθμούς
– Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων βρίσκεται σε χώρο έκτασης 19.500 τ.μ.
-28 μεγάλα κοντέινερ συμπιέζουν τα απορρίμματα. Κάθε κοντέινερ έχει χωρητικότητα 17 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων.
-Μέσα σε μία ώρα ο Σταθμός δέχεται έως και 20 μεγάλα απορριμματοφόρα και περίπου 160-170 τόνους απορριμμάτων.
Το έργο προϋπολογισμού 13.766.226,39 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV