Connect with us

Έργα πόλης

Σε Μουσείο της Πόλης της Κέρκυρας θα μετατραπεί η Βίλλα Ρόσσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεδρίασε η Επιτροπή Αξιολόγησης των προτάσεων για χρήση του κτηρίου και περιβάλλοντα χώρου της «Βίλλα Ρόσσα» στην Κέρκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή συστάθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την αποτελούν οι: Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, Επικεφαλής της παράταξης «Επτανησιακή Αναγέννηση», Γιώργος Καλούδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημήτρης Καρύδης από την πλειοψηφία και Ανδρομάχη Δαγκλή από τη μείζονα Αντιπολίτευση (παράταξη: «Ιόνιο Αρχιπέλαγος»).

Τα μέλη της Επιτροπής, κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί, στο πλαίσιο Δημόσιας Διαβούλευσης και που ήταν:

Οι προτάσεις
Α.  Αλίκη-Ξενία Νικηφόρου, Επίκ. Καθηγ. του Τμήματος Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο, Διαχείριση τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς &  Στεφανία Κοντοστάνου, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διαχείριση τεκμηρίων πολιτισμικής κληρονομιάς & νέες τεχνολογίες του Τμήματος Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, (2010-2012) με τίτλο μεταπτυχιακής εργασίας: Μουσείο της πόλης της Κέρκυρας: μια απεικόνιση της πολιτισμικής της κληρονομιάς με επόπτη καθηγητή την κ. Α. Νικηφόρου.

  • Η Villa Rossa, οικία οικ. Ασπιώτη, Μουσείο της πόλης της Κέρκυρας.

Β. Βασίλης Μήττας – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ( ΤΜΗΜΑ ΚΙΝ\ΦΟΥ)

  • Η βασική ιδέα είναι η ίδρυση, πιλοτικά, ενός ιδιωτικού Πολυ-Πολιτιστικού Κέντρου, αυτοχρηματοδοτούμενου, στην πόλη της Κέρκυρας, που θα κινείται γύρω από τις εφαρμοσμένες τέχνες (φωτογραφία, video, γραφιστική, ψηφιακές εφαρμογές κλπ). Πρόκειται για ένα μικρό «μουσείο» εφαρμοσμένων τεχνών, με στόχο την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού, κυρίως εκτός τουριστικής περιόδου, μέσα από σχετικές δραστηριότητες (ειδικευμένος τουρισμός για καλλιτέχνες-χομπίστες).

Γ. Εκπολιτιστικός – Καλλιτεχνικός – Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας «Ο Λαοδάμας»:

  • Δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου που θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
  1. Λαογραφία
  2. Φωτογραφία
  3. Zωγραφική
  4. Αρχιτεκτονική
  5. Σύγχρονη ιστορία του τόπου

Οι ενότητες αυτές αποτελούν ήπιες μορφές μουσειακών εκθεμάτων, ανάλογες της δυνατότητας στατικότητας του κτηρίου και αποτελούν θεματικές ενότητες που καλύπτουν ένα μεγάλο πολιτιστικό φάσμα – κενό για την Κέρκυρα. «Ο Λαοδάμας» διαθέτει μια τεράστια συλλογή Λαογραφικού υλικού – από τις τελειότερες στην Ελλάδα, που αποτελείται από 1.500 εκθέματα και άνω, μέρος των οποίων θα διατεθούν σε περίπτωση που ο χώρος της «Βίλλα Ρόσσα» θα λειτουργούσε με τέτοιο αντικείμενο.

Δ. Παναγιώτης Γρ. Καρύδης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

  • Πρόταση: Μόνιμη έκθεση γραμματοσήμου των ΕΛΤΑ, με το σκεπτικό ότι το όνομα «Ασπιώτης» είναι συνδεμένο με το ελληνικό γραμματόσημο.  
  • Σημειώνεται ότι ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α» είχε καταθέσει, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ζάκυνθο: 28 Απριλίου 2011) πρόταση για Διαχρονικό Ιστορικό Μουσείο της Κέρκυρας.

Απόφαση Επιτροπής

Η Επιτροπή, μετά από διαλογική συζήτηση, κατάθεση προβληματισμών αναφορικά με τη στατικότητα του κτηρίου, τη διάσωση του μνημείου, το χρόνο που απαιτείται έως τις παρεμβάσεις και το κατά πόσο θ’ αντέξει το κτήριο στο χώρο που θα μεσολαβήσει μέχρι την εκπόνηση της μελέτης και την έναρξη των επισκευών, παρακολούθησε στη συνέχεια την παρουσίαση των δυο προτάσεων  τόσο από την κ. Νικηφόρου όσο και από τον κ. Κάντα και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους.

Τέλος, η Επιτροπή έκρινε ότι το σύνολο των προτάσεων είναι ενδιαφέρουσες, μπορούν να συντεθούν σταδιακά και αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση για χρήση της «Βίλλα Ρόσσα» ως Μουσείο της πόλης της Κέρκυρας και άλλες πολιτιστικού χαρακτήρα χρήσεις, που θα εξεταστούν στην πορεία.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά πατώντας εδώ.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα