Νίκος
Καραγιάννης

Στα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ο Μηχανισμός Προετοιμασίας Έργων που θα λειτουργήσει από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε εχθές, απομένουν κάποιες νομοθετικές προσθήκες που θα προστεθούν για να ολοκληρωθεί η δομή του νέου αυτού οργάνου.

Θεωρείται μάλιστα ως ένα από τα κρίσιμα σημεία που θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν την ωρίμανση των μεγάλων έργων της χώρας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο μηχανισμός αυτός είναι σημαντικός για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες διασφαλίσεις ούτως ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα.

Επίσης εκτιμάται πως ο Μηχανισμός Προετοιμασίας Έργων θα είναι κρίσιμος για την επιτάχυνση των projects που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα δημόσια έργα. Η επάνδρωση του νέου οργάνου όπως αποκαλύπτεται είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και οι προετοιμασίες για την υποβολή προσφορών για Τεχνικούς Συμβούλους.

Τι αναφέρεται για τον 4412

Για τον νόμο 4412/2016 που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του, η έκθεση αναφέρει ότι η πλήρης εφαρμογή του θα είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της εύρυθμης απορρόφησης των διαθέσιμων οικονομικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, CEF, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.) και τη στήριξη της ανάκαμψης της χώρας. Ο νέος τροποποιημένος νόμος στοχεύει στην εξάλειψη των αδυναμιών στη διαδικασία των δημόσιων συμβάσεων. Οι απαραίτητες δευτερεύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν σταδιακά τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Αύγουστο.

Παράλληλα ετοιμάζεται μία “φιλόδοξη” όπως χαρακτηρίζεται, στρατηγική για τις δημόσιες συμβάσεις, για την περίοδο 2021-2025 που αναμένεται να υποστηρίξει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και να ενισχύσει την μάχη ενάντια στην διαφθορά. Ήδη έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο και εκτιμάται ότι θα κατατεθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Κρίσιμη επίσης χαρακτηρίζεται η εγκαθίδρυση του “Αγωγού Στρατηγικών Έργων”, που ουσιαστικά θα βάζει σε προτεραιοποίηση και σε μία σειρά, τα μεγάλα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Ήδη έχει προετοιμαστεί ένα πρώτο νομοθετικό κείμενο για την ύπαρξη του ΑΣΕ και εκτιμάται ότι θα περάσει από τη Βουλή στα μεσα Μαρτιου. Θα διοικείται από μία Συντονιστική Επιτροπή, με μία Task Force που θα αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, που θα είναι αρμόδια για την αξιολόγηση και επιλογή έργων.

Η σιδηροδρομική μεταρρύθμιση

Σχετικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην σιδηροδρομική μεταρρύθμιση, σημειώνεται πως η Συντονιστική Επιτροπή που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, έχει ήδη συμφωνήσει στα σιδηροδρομικά έργα της περιόδου 2021-2023 και έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό εκείνων που θα φτάσουν μέχρι το 2027. Μέσα στο μήνα εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί και ο περιβόητος διαγωνισμός για τον Τεχνικό Σύμβουλο για τα τρέχοντα έργα.

Σε σχέση με σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια περαιτέρω πρόοδος. Αναμένεται ο νόμος για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου να κατατεθεί στη Βουλή. Μέχρι σήμερα 18 Δήμοι έχουν καταθέσει σχέδια αλλά αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν πριν από την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ