Connect with us

Λοιπά Έργα

Σε λειτουργία το ενυδρείο της Καστοριάς, εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ενυδρείο της Καστοριάς, που από εχτές φέρει το όνομά του, εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του, πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για το Φανάρι

Στο νέο πρότυπο ενυδρείο της πόλης φιλοξενούνται τριάντα οχτώ είδη λιμναίων και ποτάμιων νερών, τα περισσότερα αυτόχθονα και ενδημικά από λίμνες της περιοχής (Καστοριάς, Αγ. Παντελεήμονα, Ιωαννίνων, Πρεσπών, κ.α.) όπως είναι το γριβάδι, το προικί, η πεταλούδα, το χέλι, ο γουλιανός, καθώς και πέστροφες, πράνες και κέφαλοι από τον Αλιάκμονα ποταμό. Επίσης, υπάρχουν και ξενικά είδη από λίμνες και ποτάμια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το ενυδρείο θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς και ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την τιμή να δώσουν στο ενυδρείο της πόλης το όνομά του, καθώς και για το ενεργό ενδιαφέρον της για την περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής.

«Τα υδάτινα αποθέματα και οι εν αυτοίς υγροβιότοποι κινδυνεύουν με καταστροφήν, κυρίως λόγω της πέριξ αυτών οικιστικής αναπτύξεως και των συνεπειών αυτής, εάν δεν μεταβληθή ταχέως η ανθρώπινη συμπεριφορά και δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης υπογράμμισε ότι το ενυδρείο ήταν όραμα προηγούμενων δημοτικών αρχών, που συνεχίστηκε με συνέπεια και έγινε πράξη με την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τόνισε ότι η Καστοριά προστατεύεται οικιστικά, περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά, με σειρά νόμων, ενώ η επιδίωξη του δήμου είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την προστασία της λίμνης και του τοπικού οικοσυστήματος και την εναρμονισμένη με το περιβάλλον τουριστική ανάπτυξη και προβολή, προς όφελος και της οικονομίας της περιοχής και των κατοίκων.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση να δοθεί το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ενυδρείο της πόλης ο κ. Χατζησυμεωνίδης είπε: «Κάθε πολίτης που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση μπορεί να διακρίνει στα λόγια και στις προσπάθειές σας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος που δε θα στηρίζεται στο ανεξέλεγκτο οικονομικό κέρδος, αλλά σε μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, συμβατή με τη φύση και την αγάπη προς το Θεό».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.α.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού, όπου τον υποδέχτηκαν κάτοικοι της πόλης και μέλη τοπικών σωματείων με παραδοσιακές στολές, ενώ τον καλωσόρισε ο δήμαρχος Ορεστίδος, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.

«Αφήνω ένα μέρος της καρδιάς μου εδώ, διότι με σκλάβωσε η δική σας η αγάπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος, αναχωρώντας για το Φανάρι και ολοκληρώνοντας την επταήμερη επίσκεψη του στη Δ. Μακεδονία.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στην Δυτική Μακεδονία πατώντας εδώ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα