Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σερβίας – Ρουμανίας

Σε λειτουργία έχει τεθεί το σερβικό τμήμα του Διαβαλκανικού Διαδρόμου Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Elektromreža Srbije (EMS).

Το τμήμα που τέθηκε σε λειτουργία αφορά μια μήκους 68 χλμ. γραμμής μεταφοράς 400 kV προς τη Ρουμανία, που συνδέει τη σερβική πόλη Πάντσεβο με τη ρουμανική Ρεσίτα, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 27 εκατ. ευρώ.

Η EMS χρηματοδότησε με ίδια κεφάλαια την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς, η οποία ολοκληρώθηκε τρεις μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο χρονοδιάγραμμα του έργου.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, ενισχύονται τα εθνικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το περιφερειακό σύστημα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με την αφορμή των εγκαινίων του έργου, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράναβιτς τόνισε ότι αυτή είναι η πιο σύγχρονη «ενεργειακή οδός» και ότι η Σερβία αναπτύσσει την ενεργειακή της υποδομή.

Από μεριάς του, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάνταρ Αντίτς δήλωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη Σερβία, θα αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα μειώσει περαιτέρω τις απώλειες.