Νίκος
Καραγιάννης

Την αναβολή της αυριανής εκδίκασης από το ΣτΕ των προσφυγών των δύο φιναλίστ για το διαγωνισμό της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας αποφάσισε αυτεπάγγελτα το ΣτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η εκδίκαση του μεταφέρθηκε για τις 26 Ιανουαρίου 2021.

Αυτό, μπορεί να λογιστεί ως ένα “τεστ” ουσιαστικά προς τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο και να δείξουν τις προθέσεις τους. Γιατί; Σήμερα λήγει η προθεσμία των 10 ημερών που έχουν στη διάθεση τους για να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για την νέα αιτιολόγηση της Αττικό Μετρό, όσον αφορά τις τεχνικές προσφορές των συμμετεχόντων η οποία και απεστάλη στο ΣτΕ.

Τα σενάρια

Αν μαζί με την σημερινή εξέλιξη στην πολύκροτη εξέλιξη του διαγωνισμού, δεν υποβληθεί κάποια προσφυγή, τότε ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η διαδικασία καθώς επί της ουσίας δεν θα χρειαστεί να δικαστεί η προσφυγή του Ιανουαρίου λόγω των νέων δεδομένων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει επιπρόσθετα να αποσυρθούν οι υφιστάμενες προσφυγές τους από το ΣτΕ. Η μή κατάθεση προσφυγών θα ανοίξει το δρόμο στην Αττικό Μετρό να προχωρήσει το διαγωνισμό στην τελική του φάση που είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών από όπου θα προκύψει ο μειοδότης και να πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό στις αρχές του έτους.

Με αυτό το σενάριο, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες που έχει μείνει σε εκκρεμότητα λόγω της σημερινής κατάστασης. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τον ανεξάρτητο μηχανικό που θα αναλάβει τον έλεγχο του έργου και θα κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου. Η εξέλιξη αυτή θα είναι και μία δικαίωση για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που έχει πιστέψει σε αυτό το διαγωνισμό και την προστιθέμενη αξία που θα επιφέρει.

Το κακό σενάριο υπάρχει βέβαια και με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να συνυπολογισθεί. Σε αυτό, εκτός από τη σημερινή διορία των 10 ημερών για τα ασφαλιστικά μέτρα, υπάρχει και μία επιπλέον διορία, περίπου 60 ημερών για την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης της νέας απόφασης της Αττικό Μετρό. Αν δηλαδή σήμερα κατατεθεί κάποια προσφυγή, αυτό θα σημάνει την οριστική εμπλοκή του έργου, κάτι που απεύχονται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αγορά, δεδομένου του γεγονότος πως εδώ έχουμε το μόνο πολύ μεγάλο έργο που είναι στην κυριολεξία ένα βήμα πριν ξεκινήσει η κατασκευή του.

Ο “αιώνιος” διαγωνισμός

Να θυμίσουμε πως ο «αιώνιος διαγωνισμός» ξεκίνησε το 2017 και σε αυτό το διάστημα έχουν κατατεθεί τόσες προσφυγές που κάλλιστα θα μπορούσε να κερδίσει τον τίτλο του “δικαστικού διαγωνισμού”. Το θηριώδες έργο των 1,8 δισ. ευρώ έχει φέρει στην απόλυτη σύγκρουση τις δύο κοινοπραξίες (ΑΚΤΩΡ-Ansaldo- Hitachi και ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport) όπου επιπρόσθετα κινήθηκαν κατά της «Αττικό Μετρό», ζητώντας η μία τον αποκλεισμό της άλλης από τον διαγωνισμό παγώνοντας για μία ακόμα φορά τον διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτό που όλοι συμφωνούν, είναι πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν την τύχη του μεγαλύτερου δημόσιου έργου της χώρας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV