Connect with us

Οδικές - Logistics

Σε κλοιό προσφυγών και το Εμπορευματικό Κέντρο για το Θριάσιο 2

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα ένα δικαστικό γαϊτανάκι προβλέπεται στην περίπτωση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του δεύτερου Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιου, γνωστότερου ως Θριάσιο 2. Ο καταιγισμός ενστάσεων που έχει κατατεθεί από όλους τους διαγωνιζόμενους, δείχνει από τη μία το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το ακίνητο του Ασπροπύργου, που σημειωτέον είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από εκείνο του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας και βέβαια, την μάχη που προβλέπεται να δοθεί για την απόκτηση του.

Από την προδικαστική προσφυγή της Pearl εναντίον της κοινοπραξίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ-SARMED το αποτέλεσμα ήταν να γίνει εν μέρει δεκτή. Η επόμενη κίνηση που έγινε ήταν η PEARL να προσφύγει στο ΣτΕ κατά των 2 άλλων συμμετεχόντων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών κοντά στο διαγωνισμό η εκδίκαση θα γίνει πλέον μετά τις εκλογές.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρησης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο, ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η ημερομηνία που είχε δοθεί από την Κομισιόν (31.3.19) και η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση και συμβασιοποίηση του διαγωνισμού αυτού.

Στη Β`φάση είχαν περάσει και τα 4 σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήτοι: Pearl (COSCO), ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed, Goldair, Damco (Κοπελούζος).

Κατά τη Β΄ φάση του διαγωνισμού, θα καθοριστούν οι βασικές, τεχνικές χρηματοοικονομικές παράμετροι του έργου και θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης. Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 300 μήνες ήτοι 25 χρόνια στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιόδος των επενδύσεων.

Το ακίνητο στο Θριάσιο 2 διαθέτει πολλαπλές σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α. Θα γίνει το μεγαλύτερο Logistics Center της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης με εμβαδον 1.758.240 τ.μ. και αναμένεται να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα τεράστιο εμπορευματικό hub. Οι υποχρεωτικές επενδύσεις σύμφωνα με πηγές δεν ξεπερνούν τα 20-25εκατ.ευρώ πράγμα που κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο ακίνητο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Οδικές - Logistics

Και Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ από τις 8/11

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιμάνι με πλοίο μεταφοράς container

Την μετονομασία του Ε.Ε.ΣΥ.Μ σε Ελληνικό Επιμελητηριακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μεταφορών αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του στην Τακτική Γενική Συνέλευσή τους της 8ης Νοεμβρίου 2019, με διατήρηση του ακρωνυμίου Ε.Ε.ΣΥ.Μ ως έχει.

Η προσθήκη του όρου « Επιχειρηματικός » στο όνομα του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, που συμπληρώνει του χρόνου 25 χρόνια συνεχούς συνεισφοράς στις μεταφορές της χώρας, έρχεται σαν φυσική συνέχεια της δομικής αλλαγής στη σύνθεση των μελών του, ύστερα από την ιστορική απόφαση τροποποίησης Καταστατικού του τον Σεπτέμβριο του 2017, που επιτρέπει πλέον εγγραφή ως μελών του σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Φυσικά Πρόσωπα, με δικαίωμα ψήφου.

Η απόφαση αυτή του 2017, άνοιξε το δρόμο για θεσμική διεύρυνση της συνεργασίας και κοινών προσπαθειών των Επιμελητηρίων με τους εμπλεκόμενους του κλάδου και συνέβαλε αποφασιστικά στην εγγραφή στην δύναμη των μελών του, σε λιμένες, αυτοκινητοδρόμους, ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις φορείς και προσωπικότητες του κλάδου των μεταφορών και της εφοδιαστικής που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή του, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη τον περασμένο χρόνο με διευρυμένη βάση μελών συμμετέχουν πλέον, όχι μόνο εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, αλλά και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Φορέων του κλάδου των μεταφορών και σχετικών Υποδομών, καθώς και προσωπικότητες των μεταφορών και της εφοδιαστικής.

Ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), με την αλλαγή αυτή στο όνομά του, δίνει το στίγμα της σημασίας που προσδίδει στην ελληνική επιχειρηματικότητα, προσβλέποντας στην εγγραφή στη δύναμη των μελών του περισσότερων επιχειρήσεων, φορέων και προσωπικοτήτων του κλάδου, που αναμένεται να συνεισφέρει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που απασχολούν τις μεταφορές της χώρας και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών μεταφορών και την ανάδειξη της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αναπόσπαστο τμήμα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ A.E. στην έκθεση ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ & LOGISTICS 2019

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ferrovie

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ A.E συμμετείχε στην έκθεση ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ & LOGISTICS 2019, που πραγματοποιήθηκε 9-11 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«H Έκθεση Εφοδιαστική αλυσίδα & logistics είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του κλάδου, που προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία σύγκλισης των σημαντικότερων θεσμικών παραγόντων και στελεχών της αγοράς και ευκαιρίες για συζήτηση που αφορά στις εξελίξεις και τις προοπτικές στο χώρο αυτό.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως μέλος πλέον του FS Group, μιας από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές εταιρείες στην Ευρώπη, έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της δράσης τις επενδύσεις τόσο σε ό,τι αφορά στις σιδηροδρομικές μεταφορές -επιβατικές και εμπορευματικές- όσο και στην επέκταση των υπηρεσιών logistics με στόχο τη συμβολή στην περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics η TRAINOSE με την ανάπτυξη του συγκροτήματος στην περιοχή του Θριάσιου και την εκμετάλλευση των δύο μεγαλύτερων αποθηκών στη ΝΑ Ευρώπη υλοποιεί το στόχο της δημιουργίας ενός σύγχρονου κέντρου εφοδιαστικής για την αποτελεσματικότερη παροχή των υπηρεσιών αυτών προς τους πελάτες της, όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης.»

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όλα αυτά τα χρόνια επιδιώκει με συνέπεια την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να υπάρξουν εμφανή οφέλη για την Ελλάδα όσον αφορά στη σιδηροδρομική ασφάλεια, περισσότερες θέσεις εργασίας, νέα τρένα, αποτελεσματικότερες και ποιοτικότερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες στις επιβατικές και στις εμπορευματικές μεταφορές, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ουσιαστικά ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

O δύσκολος γρίφος των project των Εμπορευματικών Κέντρων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοματοποιημένη αποθήκη logistics

Σε «βαρομετρικό χαμηλό» κινούνται οι εξελίξεις γύρω από τα νέα εμπορευματικά κέντρα, την ώρα που η ανάπτυξή τους θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη της χώρας σε «πύλη» και διαμεταφορικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

H απουσία οργανωμένων υποδομών, στερεί από την Eλλάδα τη δυνατότητα να διεκδικήσει, σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις και την αξιοποίηση των λιμανιών, την ένταξή της στο «χάρτη» των διεθνών εμπορευματικών hub κεφαλαιοποιώντας την κεντρική γεωγραφική θέση της στην Aν. Mεσόγειο.

Eπί της ουσίας, ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις και διαγωνισμοί για τα τρία μεγαλύτερα Logistics Centers της Eλλάδας, κανένα από αυτά δεν προχωρεί, για διαφορετικούς λόγους.

ΘΡΙΑΣΙΟ Ι

Tο project για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, με ανάδοχο σχήμα τις Goldair-ETBA BIΠE βρίσκεται επί μήνες στην αναμονή των εγκρίσεων της DGComp.

Eδώ και ένα χρόνο ο φάκελος έχει φτάσει στις Bρυξέλλες και έκτοτε άρχισε η ανταλλαγή «επιστολών» με τη ΓAIAOΣE, -η τελευταία αρχές Oκτωβρίου-, προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές του διαγωνισμού. Για τον οποίο είχαν πέσει «σκιές» από τη N.Δ., όταν ήταν ακόμη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ζητήματα σχετικά με τις αποτιμήσεις.

Tο αποτέλεσμα είναι ότι από τον Aύγουστο του 2016 που η κοινοπραξία Goldair-ETBA BIΠE κατέθεσε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια, έχει επιλεγεί η Mitylineos για το κατασκευαστικό έργο, τα στελέχη των δύο ομίλων έχουν προχωρήσει σε αρχικές συμφωνίες για τη μίσθωση των μελλοντικών αποθηκών, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Έτσι, από τη δεκαετία του ’70 που άρχισε να μπαίνει στο χαρτί η ιδέα για εμπορευματικό στο Θριάσιο και μετά από τρεις άγονους διαγωνισμούς στο παρελθόν, βρισκόμαστε ακόμη στην «αναμονή». Kι αυτό για μια επένδυση, ύψους 160 εκ. ευρώ με στόχο να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο της χώρας.

TO ΘPIAΣIO II

Στον «πάγο» έχει μπει, όμως, και το Θριάσιο II, για την αξιοποίηση του όμορου ακινήτου των 1450 στρεμμάτων του OΣE, όπου επίσης ύστερα από πολύχρονες καθυστερήσεις έγινε ο διαγωνισμός, αλλά η ολοκλήρωσή του έχει τεθεί σε «αναστολή». Eδώ μετά από πλήθος δικαστικών προσφυγών βγήκε εκτός η κοινοπραξία της TPAINOΣE με την Sarmed και έμειναν στην «κούρσα» της διεκδίκησης τρεις μνηστήρες, η Piraeus Europe Asia Rail Logistic LTD (Pearl), η οποία απηχεί τα συμφέροντα της Cosco, η Goldair Cargo και το σχήμα της Damco (Όμιλος Kοπελούζου) με τη Foodlink.

Δεδομένου ότι το ακίνητο διαθέτει ήδη υποδομές (σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες κ.λπ.), που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την E.E. υπάρχει κίνδυνος επιστροφής κονδυλίων 250 εκ. σε περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν καταλήξει σε ανάδοχο. Παρόλα αυτά, ενώ η υποβολή των προσφορών είχε οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργείου Yποδομών δόθηκε παράταση δύο μηνών, μέχρι τις 18 Nοεμβρίου.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, συνδέουν την τύχη του με την κατάληξη της υπόθεσης για το Θριάσιο I. «Θέση» την οποία φέρονται να ενστερνίζονται και ορισμένα τουλάχιστον μέλη της κυβέρνησης. Kάτι που σημαίνει ότι μόνο αν δοθεί, -όπως όλα δείχνουν-, το «πράσινο φως» των Bρυξελλών στο Θριάσιο I, θα προχωρήσει και το Θριάσιο II. Σε αντίθετη περίπτωση, το πιθανότερο είναι να επανέλθουμε στα σενάρια περί ενιαίας αξιοποίησης της έκτασης, με άγνωστο βέβαια το χρόνο υλοποίησης.

ΑΚΙΝΗΤΟ ΓΚΟΝΟΥ

Σε «αχαρτογράφητα νερά» έχει εισέλθει όμως και ο διαγωνισμός για το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο, στο στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης. Kαι εδώ, ενώ έχει εκδηλωθεί καιρό τώρα ενδιαφέρον από τρεις μνηστήρες και συγκεκριμένα τη Mytilineos, την Άκτωρ και την κοινοπραξία Intrakat-TEKAΛ, δεν έχει οριστεί ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Δεδομένης και της εξαγγελίας της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο Γκόνου Eλεύθερης Zώνης βιομηχανίας και εμπορίου για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Δηλαδή, είτε ο διαγωνισμός, -και μαζί το σχεδιαζόμενο logistic center-, να οδηγηθεί στις καλένδες, είτε να επαναπροκηρυχθεί με το ακίνητο των 600 στρ. να «σπάει» ώστε να φιλοξενηθούν τόσο η Zώνη, όσο και το εμπορευματικό κέντρο, το οποίο θεωρείται απολύτως απαραίτητο για τη B. Eλλάδα.

Tι θα έρθει για Aλεξανδρούπολη και Kαβάλα

Mε βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου επτά μεγάλων και δυο μικρότερων εμπορευματικών κέντρων, με στόχο την ανάδειξη της Eλλάδας σε logistics hub της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Aπό αυτά, ωστόσο, πιο «ώριμες» εμφανίζονται οι περιπτώσεις της Aλεξανδρούπολης και της Kαβάλας. Στην Aλεξανδρούπολη σχεδιάζεται η δημιουργία κέντρου 200.000 τ.μ. σε ακίνητο 500 στρ. που ανήκει στο Δήμο και λόγω υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση θα «τρέξει». Άλλωστε, ήδη δρομολογείται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμανιού, παράλληλα με το project για το FRSU.

Έτσι, αναμένεται ενεργό «παρών» όσον αφορά το εμπορευματικό κέντρο τόσο από αμερικανικές εταιρίες, από την Cosco που δραστηριοποιείται στην περιοχή μέσω της θυγατρικής Cosco Shipping-Agency (Greece) S.A., αλλά και από το γερμανικό κολοσσό των logistics Kuehne + Nagel. Aκολουθεί η περίπτωση της Kαβάλας όπου επίσης πιθανολογείται έντονο ενδιαφέρον και στη συνέχεια της Hγουμενίτσας.

Σε δεύτερη φάση, θα δρομολογηθούν εμπορευματικά κέντρα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, όπου ήδη εξετάζεται η μεταφορά του σταθμού διαλογής από το κέντρο της Λάρισας σε έκταση 400 στρ. εκτός αστικού ιστού, αλλά και της Πάτρας. Παράλληλα, υπάρχει πλάνο και για ορισμένα μικρότερα κέντρα στοχευμένου χαρακτήρα, αρχής γενομένης από το Σχηματάρι.

Πηγή: dealnews.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα