Connect with us

Οδικές - Logistics

Σε κλοιό προσφυγών και το Εμπορευματικό Κέντρο για το Θριάσιο 2

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα ένα δικαστικό γαϊτανάκι προβλέπεται στην περίπτωση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του δεύτερου Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιου, γνωστότερου ως Θριάσιο 2. Ο καταιγισμός ενστάσεων που έχει κατατεθεί από όλους τους διαγωνιζόμενους, δείχνει από τη μία το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το ακίνητο του Ασπροπύργου, που σημειωτέον είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από εκείνο του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας και βέβαια, την μάχη που προβλέπεται να δοθεί για την απόκτηση του.

Από την προδικαστική προσφυγή της Pearl εναντίον της κοινοπραξίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ-SARMED το αποτέλεσμα ήταν να γίνει εν μέρει δεκτή. Η επόμενη κίνηση που έγινε ήταν η PEARL να προσφύγει στο ΣτΕ κατά των 2 άλλων συμμετεχόντων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών κοντά στο διαγωνισμό η εκδίκαση θα γίνει πλέον μετά τις εκλογές.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρησης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο, ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η ημερομηνία που είχε δοθεί από την Κομισιόν (31.3.19) και η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση και συμβασιοποίηση του διαγωνισμού αυτού.

Στη Β`φάση είχαν περάσει και τα 4 σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήτοι: Pearl (COSCO), ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed, Goldair, Damco (Κοπελούζος).

Κατά τη Β΄ φάση του διαγωνισμού, θα καθοριστούν οι βασικές, τεχνικές χρηματοοικονομικές παράμετροι του έργου και θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης. Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 300 μήνες ήτοι 25 χρόνια στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιόδος των επενδύσεων.

Το ακίνητο στο Θριάσιο 2 διαθέτει πολλαπλές σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α. Θα γίνει το μεγαλύτερο Logistics Center της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης με εμβαδον 1.758.240 τ.μ. και αναμένεται να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα τεράστιο εμπορευματικό hub. Οι υποχρεωτικές επενδύσεις σύμφωνα με πηγές δεν ξεπερνούν τα 20-25εκατ.ευρώ πράγμα που κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο ακίνητο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Οδικές - Logistics

Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων σε όλη την ΕΕ με την εφαρμογή Galileo Green Lane

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγά Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές

Αποσκοπώντας στη διαφύλαξη της κυκλοφορίας εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (GSA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο ένωσαν τις δυνάμεις τους και λάνσαραν την εφαρμογή Galileo Green Lane.

Η εφαρμογή αποτελεί βασικό εργαλείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των οδηγών φορτηγών, καθώς έχει πάνω από 2.500 λήψεις από τις αρχές Μαΐου. Διευκολύνοντας τη ροή της κυκλοφορίας μέσω των συνόρων της ΕΕ, η εφαρμογή στηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε σχετικά:

«Με την εφαρμογή Galileo Green Lane αποδεικνύουμε την αξία των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών για την παροχή καινοτόμων και απτών λύσεων, για παράδειγμα για την υποστήριξη της ελεύθερης ροής εμπορευμάτων σε όλη την ενιαία αγορά».

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε:

«Ενώ έκλειναν τα σύνορα και επίκειντο μέτρα περιορισμού, ανοίξαμε τις πράσινες λωρίδες και έτσι αποτρέψαμε την εκδήλωση κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα κράτη μέλη ενστερνίστηκαν την ιδέα αυτή και την έθεσαν σε λειτουργία πολύ γρήγορα. Η εφαρμογή Galileo Green Lane είναι άμεσο αποτέλεσμα του συντονισμού των μεταφορών σε επίπεδο ΕΕ. Παροτρύνω τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις του τομέα των μεταφορών να κατεβάσουν την εφαρμογή και να τη χρησιμοποιούν».

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης του Galileo για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Η εφαρμογή απεικονίζει την κατάσταση στα σύνορα παρέχοντας στους οδηγούς και τις εθνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τη ροή της κυκλοφορίας και τους χρόνους αναμονής.

Η πρωτοβουλία βασίζεται στις οδηγίες για τις «πράσινες λωρίδες», τις οποίες παρουσίασε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2020, με σκοπό τη δημιουργία σημείων διέλευσης των συνόρων, ανοικτών σε όλα τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων κατά μήκος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Galileo Green Lane εδώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Πανελλήνια έρευνα EEL-Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην εφοδιαστική

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Containers

Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και μέχρι τις 28 Ιουλίου 2020 πραγματοποιείται η έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης) με θέμα «Διερεύνηση του αντίκτυπου του COVID-19 στις Ελληνικές αλυσίδες εφοδιασμού: Επιπτώσεις και επιχειρηματική συνέχεια».

Στόχος της έρευνας είναι η αποτύπωση και αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης του COVID-19 στον Τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα και η καταγραφή των ενεργειών που σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι εταιρίες στη μετά COVID-19 εποχή.

Η έρευνα αφορά σε όλο το κύκλωμα εφοδιασμού όπου, με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, θα καταγράφουν δράσεις και επιπτώσεις σε βασικές λειτουργίες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, όπως πρόβλεψη ζήτησης, διαχείριση αποθεμάτων, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, εξυπηρέτηση πελατών, κ.ά.

Μέσα από την έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ρόλο, καθώς και στις προκλήσεις που καλούνται να επιλύσουν οι εταιρίες από τη χρήση των νέων τεχνολογιών για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενη νέα πανδημία, αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις που βίωσαν από το πρώτο κύμα κρίσης που ξέσπασε τη φετινή άνοιξη.

Καθοριστικής σημασίας είναι τέλος τόσο το πλάνο των επενδύσεων, όσο και ο ανθρώπινος παράγοντας των επιχειρήσεων. Είναι γεγονός ότι ειδικά στον Τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας το προσωπικό των εταιρειών δέχθηκε έντονες πιέσεις, λόγω της προσπάθειας για όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατειακής βάσης.

Στην έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Επικ. Καθηγητής Βασίλης Ζεϊμπέκης, Αντιπρόεδρος της EEL, μπορεί να συμμετέχει ένα μεγάλο φάσμα εταιρειών και στελεχών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, όπως 3PL, εμπορικές εταιρείες, μεταφορικές, επιχειρήσεις αποθηκεύσεων, εταιρίες ταχυμεταφορών, δημόσιοι οργανισμοί που σχετίζονται με την Εφοδιαστική κ.ά.

Η έρευνα διενεργείται μέσω του SURVEY MONKEY, δεν απαιτείται η καταχώρηση προσωπικών δεδομένων για τη συμμετοχή κι ο εκτιμώμενος χρόνος απαντήσεων είναι περίπου στα 10 λεπτά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαντήσουν πατώντας εδώ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Καραμανλής: Το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Την οπτική του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, ιδίως όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατέθεσε ο κ. Κώστας Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε καταρχάς ότι ο τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Καθώς και ότι ευρύτερος ευρωπαϊκός στόχος είναι μέχρι το 2050 ο τομέας των μεταφορών να μειώσει τις εκπομπές κατά 60% και η κυκλοφορία στις πόλεις να γίνεται με αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφει έναν φιλόδοξο στόχο και για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ένα στα τρία αυτοκίνητα, που θα τίθενται σε κυκλοφορία το 2030, να είναι ηλεκτρικά.

Τρεις είναι οι άξονες των υποχρεώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση:

· Πρώτον, στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας.

· Δεύτερον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διαμορφωθούν επίσης δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.

· Τρίτον, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει την κατάρτιση και τήρηση του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, ώστε να υπάρχει συνεχής χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και των εμπλεκόμενων στα θέματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και η δυνατότητα παροχής στοιχείων στα συναρμόδια Υπουργεία για την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς.

Παράλληλα μέσω των Υπηρεσιών του Υπουργείου θα διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου, καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται, θα μεταβάλλεται και οι ανάγκες θα αυξάνονται, όπως για παράδειγμα τα σημεία φόρτισης, οι χώροι στάθμευσης κ.λ.π.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προβεί επίσης σε ενέργειες για την προσαρμογή επαγγελμάτων στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των συνεργείων αυτοκινήτων.

Σημειωτέον ότι το άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος από την ψήφιση, οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι, καθώς και οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι, εκπονούν υποχρεωτικά αυτοτελή μελέτη χωροθέτησης και δημιουργίας θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτισης, εντός των διοικητικών τους ορίων.

Αυτό αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την εύρυθμη και απρόσκοπτη είσοδο της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητα των αστικών κέντρων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα