Νίκος
Καραγιάννης

«Έτος ορόσημο» χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κος Δημήτρης Τζώρτζης, το 2018, κατά την ομιλία του στα πλαίσια του Athens Energy Forum 2018 που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Hilton Athens, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την ενεργειακή αγορά της χώρας.

Η είσοδος της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας μέσω της πλήρους απόκτησης της ΕΠΑ Αττικής και η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης αποτελούν «σημεία καμπής» στην πορεία για την περαιτέρω ανάπτυξη εταιρείας, σχολίασε ο κος Τζώρτζης ενώ παρέθεσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της Επιχείρησης και την εξέλιξη κρίσιμων διασυνοριακών έργων υποδομής.

Η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην αγορά και η προσέγγιση περισσότερων πελατών μέσω επενδύσεων επέκτασης του δικτύου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας), η περαιτέρω ανάπτυξη του СNG, της Αεριοκίνησης (FISIKON) και του Μικρής Κλίμακας ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο), αποτελούν στρατηγικoύς στόχους σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, ο οποίος διαβλέπει την διαμόρφωση μιας θετικής συγκυρίας για την Ελλάδα, λόγω της υλοποίησης κρίσιμων ενεργειακών έργων, προσθέτοντας ότι έχει έρθει η ώρα για ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB

«Ο IGB είναι το πιο ώριμο έργο μας και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του γ’ τριμήνου του 2018», τόνισε ο κος Τζώρτζης. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού αναμένεται μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020. Μέσω της σύνδεσής του με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ, ο αγωγός IGB θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων παρέχοντας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών ΥΦΑ.

Σχετικά με το έργο, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, πρόσθεσε ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών στους διαγωνισμούς σχετικά με τον Owner’s Engineer και την Προμήθεια των σωλήνων βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ διαγωνισμός της εργολαβίας κατασκευής (EPC) θα προκηρυχτεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Εντός του Απριλίου αναμένεται η απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών σχετικά με τη χορήγηση εξαίρεσης από την πρόσβαση τρίτων μερών, απαραίτητη για την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού πλάνου του έργου.

«Το ισχύον χρονοδιάγραμμα είναι απαιτητικό και βασιζόμαστε ιδιαίτερα στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης, τόσο της ελληνικής, όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών συμφωνιών φιλοξενίας», τόνισε κλείνοντας την αναφορά του στο εν λόγω έργο ο κος Τζώρτζης.

Περιγραφή του έργου

Το έργο του ελληνο-βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). 

Προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.
 
Τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, που έχει την έδρα της στη Βουλγαρία και ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η Ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV