Νίκος
Καραγιάννης

Στη φάση εκκίνησης είναι το έργο-ΣΔΙΤ για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, όταν αυτό τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Η αρχή της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε με την ανάθεση από την Αττικό Μετρό στην εταιρεία «MPRIME ADVISORY SERVICES» για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας του διεθνούς διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί το 2022. Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί η σύνηθης διαδικασία προώθησης των έργων-ΣΔΙΤ, δηλαδή η κατάθεση αιτήματος από την Αττικό Μετρό στην διυπουργική επιτροπή και στη συνέχεια η έγκριση από αυτήν προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει ο μεγάλος διαγωνισμός.

Η διάρκεια της σύμβασης αν ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέρα δεν θα είναι μικρότερος των 10 ετών. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως είναι ο πρώτος διαγωνισμός του είδους του στην Ελλάδα. Ανάλογα παραδείγματα στην Ευρώπη συναντάμε στο “δίδυμο αδελφάκι” του Μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή στο Μετρό της Κοπεγχάγης.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος αλλά και τη συντήρηση του δικτύου και των συρμών και των σταθμών.

Στα 400 εκατ. ευρώ ο διαγωνισμός

Όπως έχει γίνει γνωστό ο διαγωνισμός θα έχει εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 400 εκατ. ευρώ που αφορά όλη την περίοδο της σύμβασης. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες operators ανάλογων συστημάτων. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχει και εντός συνόρων καθώς δυνητικά το ενδιαφέρον τους θα μπορούσαν να δείξουν οι δύο μεγάλοι λειτουργοί, δηλαδή η ΣΤΑΣΥ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ΣΤΑΣΥ άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε διαγωνισμό κατασκευής-συντήρησης του μετρό της Ιερουσαλήμ, καθώς ήταν μελος σε κοινοπραξία ως experience provider μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εταιρείες από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Να θυμίσουμε πως στη Θεσσαλονίκη επίσης έχει υπογραφτεί από τον Δεκέμβριο του 2020 σύμβαση για προηγμένο σύστημα τηλεματικής και πληροφόρησης για όλους τους παρόχους -και στο μετρό- αλλά και «έξυπνο» εισιτήριο, δηλαδή ενιαίο, αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου. Η σύμβαση ύψους 31,5 εκατ. ευρώ είναι μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κοινοπραξίας, επικεφαλής της οποίας είναι η «Tερνα Ενεργειακή»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV