Βαγγέλης
Θάνος

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα μεγάλα έργα που πραγματοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων ώστε να αντιμετωπίσει το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Έχει γίνει πλέον σαφές πως πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα. Να αφήσουμε πίσω το σύστημα της ταφής και της χωματερής, να υιοθετήσουμε λύσεις που αφενός θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον και αφετέρου δεν θα είναι οικονομικά ζημιογόνες.

Σε αυτό λοιπόν το νέο πλαίσιο, κομβικό ρόλο θα παίξουν οι νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (ΜΕΑ) . Ορισμένες από αυτές βρίσκονται ήδη σε λειτουργία , άλλες βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και άλλες περιμένουν να ολοκληρωθεί η φάση της δημοπρασίας.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά σε ποιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας βρίσκονται, ποιες κατασκευάζονται, ποιες θα δημοπρατηθούν και ποιες ήδη λειτουργούν.

Υπό κατασκευή

Στη φάση της κατασκευής βρίσκονται ΜΕΑ σε επτά περιοχές της χώρας. Αναλυτικά:

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν υπογραφεί  τρεις μονάδες, στις περιοχές Μεσσηνίας, Αρκαδίας, και Λακωνίας. Το έργο θα περιλαμβάνει και δύο σταθμούς Μεταφόρτωσης στην Κορινθία και στην Αργολίδα. Στη φάση των έργων (χωματουργικές εργασίες, έργα πολιτικού μηχανικού, έργα υποδομής) βρίσκεται η μονάδα Αρκαδίας και ο σταθμός μεταφόρτωσης στο Άργος.

Στη Ζάκυνθο, το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Φεβρουάριο του 2021 και αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το φθινόπωρο του 2022.

Στο Αμάρι Κρήτης, η σύμβαση γι’ αυτό το έργο υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2019. Οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2022.

Τέλος, κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται οι μονάδες στην Αλεξανδρούπολη και στη Βοιωτία. Η πρώτη ξεκίνησε της εργασίες κατασκευής στις αρχές του 2019, ενώ η δεύτερη το 2017.

Στη φάση τη δημοπράτησης

Αρκετές είναι και οι ΜΕΑ που βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης.
Πιο συγκεκριμένα:
-Η μονάδα για την Χερσόνησο Κρήτης με ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος τις 20/4/2019 .
-Η μονάδα στην Καβάλα, (αυτός ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και αναμένεται νέα ημερομηνία δημοπράτησης).
-Η μονάδα Δυτικής Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, όπου αποτελεί ζήτημα ημερών να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου, με δύο μονομάχους , να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για τις εταιρείες Μεσόγειος Α.Ε. και Θαλής ΑΤΕ.

– Η μονάδα στο νησί της Κέρκυρας. Εδώ ο αρχικός διαγωνισμός ακυρώθηκε και επαναδημοπρατήθηκε για τις 2 Νοεμβρίου 2021.

– Η μονάδα στη Σητεία Κρήτης, με ημερομηνία δημοπράτησης τις 31/5/2021 .

-Η μονάδα στη Ναύπακτο , με ημερομηνία δημοπράτησης τις 27/8/2021.

– Η μονάδα στο Αγρίνιο, με ημερομηνίας υποβολής ενδιαφέροντος τις 25/8/2021 .

Παράλληλα σε διαδικασία δημοπράτησης είναι και η μονάδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με ημερομηνία ορόσημο τις 28/9/2021. Αξίζει να αναφερθεί πως ο προϋπολογισμός γι’ αυτό το έργο ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ και αναθέτουσα αρχή είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι μονάδες της Αττικής

Παράλληλα , σε δημοπράτηση βρίσκονται και τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Αττικής . Εδώ γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι απαιτήσεις για τις συγκεκριμένες ΜΕΑ σε λειτουργικό επίπεδο θα είναι αυξημένες, καθώς πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν για τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Συγκεκριμένα μιλάμε για τις μονάδες που είναι προγραμματισμένες να δημιουργηθούν στις περιοχές της Φυλής, του Γραμματικού και του Σχιστού.

Οι μονάδες της Φυλής και του Σχιστού , κόστους 571 και 372 εκατ. ευρώ αντίστοιχα δημοπρατούνται ως ΣΔΙΤ με ημερομηνία εκκίνησης την 22α Σεπτεβρίου.

Σε αυτούς τους δύο διαγωνισμούς όπως και στον αντίστοιχη της Δυτικής Θεσσαλονίκης κατέβηκαν τα εξής σχήματα: Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-ΤΙΤΑΝ, Κ/Ξ ΑΒΑΞ- Motor Oil Renewable Εnergy (MORE), Κ/Ξ MYTLINEOS-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT και Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Τέλος η μονάδα του Γραμματικού θα δημοπρατηθεί στις 8/11/2021. Η χρηματοδότηση θα προέλθει μέσω ΕΣΠΑ και το κόστος της ανέρχεται στα 139 εκατ. ευρώ. Η αναθέτουσα αρχή για τις τρεις μονάδες που θα καλύψουν την Αττική είναι ο ΕΔΣΝΑ.

ΜΕΑ που λειτουργούν

Εκτός από τις μονάδες που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης ή στη φάση της δημοπράτησης , υπάρχουν κι αυτές που λειτουργούν ήδη και προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στη γενικότερη εικόνα της χώρας. Οι ΜΕΑ που λειτουργούν είναι αυτές τις Ηπείρου, των Σερρών,των Χανίων και της Κοζάνης.  Μόλις προχθές εισήλθε σε επίσημη λειτουργία και η μονάδα απορριμμάτων Ηλείας. Βάσει σχεδίου , αναμένεται ο κατάλογος των ΜΕΑ που λειτουργούν να μεγαλώσει .

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV