Μαρίνα
Ξυπνητού

Η εταιρεία «DNV Hellas Single Member SA» μέσω απευθείας ανάθεσης από τη ΡΑΑΕΥ ανέλαβε τη σύμβαση «Μελέτη για πραγματοποίηση εκτιμήσεων για Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX), Λειτουργικές Δαπάνες (OpEX) και Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην Ελλάδα».

Όπως έχει γράψει ήδη το ypodomes.com, θα εξεταστούν έξι αιολικά πάρκα επιλεγμένα από την Αρχή – σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ – με την υποστήριξη εργαλείου μοντελοποίησης κόστους υπεράκτιων αιολικών έργων. Το εργαλείο θα επιτρέψει βέλτιστο σχεδιασμό και αξιολόγηση ΥΑΠ, αξιοποιώντας μεγάλο σύνολο δεδομένων που αφορά τεχνολογίες και κόστη Γεννητριών Αιολικής Ενέργειας (WTG), με ανάλυση, προσομοιώσεις και αποτελέσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ΡΑΑΕΥ.

Η μοντελοποίηση θα λάβει υπόψιν τις συνθήκες ανέμου και τις σχεδιαζόμενες διατάξεις των ΥΑΠ ώστε να υπολογίσει την εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας του αιολικού πάρκου, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανές περικοπές.

Το παραδοτέο του έργου θα περιλαμβάνει αναλυτικές και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για το Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), τις Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX), τις Λειτουργικές Δαπάνες (OpEX), και τις Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) για τα υπεράκτια αιολικά έργα στην Ελλάδα.

Σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Από το οικόπεδο «Κρήτη 1» θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός, που δρομολογείται να γίνει μεταξύ 2026 – 2027.

Θα έχει προηγηθεί – μετά τις ευρωεκλογές – η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων – που είχε τεθεί τον Νοέμβριο σε διαβούλευση. Να σημειωθεί πως έχουν γίνει οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλια που κατατέθηκαν και απομένει να δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος το τελικό πράσινο φως.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται όμως και οι διαβουλεύσεις για την σύσταση και την μετοχική σύνθεση του SPV της ΕΔΕΥΕΠ, της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα, διαδικασία που θα ξεκινήσει να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά το καλοκαίρι.

Μέσω του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV