Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Σε εξέλιξη η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας – Τα ορόσημα του έργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Σκιάθο βρέθηκε χθες 15 Ιουλίου η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να πραγματοποιήσει ενημέρωση για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, σχετικά με το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης.

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις του έργου, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης στο τοπικό μέσο skiathoslife.gr, αυτή την περίοδο προετοιμάζονται οι μελέτες ώστε τις επόμενες εβδομάδες οι εργολάβοι να αρχίσουν τις προκαταρκτικές εργασίες στο χώρο του Υποσταθμού και το καλώδιο να αρχίσει να παράγεται.

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της διασύνδεσης είναι το Α’ εξάμηνο του 2022 και όπως τονίστηκε από πλευράς του Διαχειριστή προς στους φορείς της τοπικής κοινωνίας, θα καταβληθούν προσπάθειες -σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες-  για την επιτάχυνση του έργου προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής.

Φωτορεαλιστική αναπαράσταση νέου Υποσταθμού Σκιάθου

Κατά την εκδήλωση συζητήθηκαν επίσης θέματα τεχνικής φύσης όπως η προστασία του υποβρυχίου καλωδίου -που για πρώτη φορά θα θαφτεί σε όλο του το μήκος, δηλαδή για 30 χλμ. σε βάθος έως 400 μέτρων, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση ούτε για τους πολίτες ούτε για το περιβάλλον.

Συζητήθηκε επίσης η υφιστάμενη Διασύνδεση των Σποράδων στην περιοχή του Πηλίου και τα προβλήματα που παρουσιάζει, με τη διοίκηση του Διαχειριστή να εξηγεί ότι με τη Διασύνδεση Υψηλής Τάσης μέσω της Εύβοιας αυτά θα λυθούν οριστικά.

Εργασίες αναβάθμισης εναέριας Γ.Μ. 150kV στην Εύβοια

Το έργο και τα ορόσημά του

Υπενθυμίζεται ότι το project, συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει: την κατασκευή νέου Υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) στη Σκιάθο, τις εργασίες επέκτασης του Υποσταθμού Μαντουδίου -με ανάπτυξη νέας πύλης Γραμμής Μεταφοράς 150kV-, την αναβάθμιση υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς σε μήκος 13 χλμ. και την κατασκευή νέου τμήματος Γ.Μ. στην Εύβοια, μήκους 16 χλμ.

Επιπλέον προβλέπει υπόγειο καλωδιακό τμήμα στην Εύβοια (0,13 χλμ.), την υποβρύχια σύνδεση 30 χλμ. που θα ενώσει την Εύβοια με τη Σκιάθο, υπόγειο τμήμα στη Σκιάθο (0,6 χλμ.) καθώς φυσικά και end-to-end εγκατάσταση οπτικών ινών.

Αναφορικά με τα ορόσημα του σημαντικού ενεργειακού έργου, πέραν των πρόσφατων υπογραφών της τριμερούς Σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ και την Cablel για τα καλωδιακά τμήματα και της σύμβασης με την ABB για τον Υποσταθμό της Σκιάθου, μέχρι στιγμής έχει επίσης ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου καθώς και οι απαλλοτριώσεις της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 150kV στο έδαφος της Εύβοιας.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση Άδειας Δόμησης για τον Υποσταθμό της  Σκιάθου, η έκδοση Άδειας Δόμησης επέκτασης του υποσταθμού Μαντουδίου, οι εργασίες έρευνας βυθού ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες αναβάθμισης της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 150kV στην Εύβοια.

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο της διασύνδεσης Σκιάθου θα σημάνει την ουσιαστική ενίσχυση τροφοδότησης ολόκληρων των Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου) από το Ηπειρωτικό Σύστημα, δεδομένων και των αυξανόμενων φορτίων που παρουσιάζουν λόγω τουριστικής κίνησης ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, φέρνοντας πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη στους κατοίκους.

Η ενημέρωση

Η χθεσινή ενημέρωση διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου κ. Θοδωρή Τζούμα με τη συμμεοτχή της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ,  απαρτιζόμενης από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μάνο Μανουσάκη, τον Αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Μάργαρη και τον Αναπληρωτή Γενικό Οικονομικό Διευθυντή κ. Ιάσονα Ρουσόπουλο.

Παρόντες εκ μέρους της δημοτικής αρχής ήταν ο δήμαρχος Σκιάθου, ο αντιδήμαρχος Υποδομών Τεχνικών Έργων, Γιάννης Τσανάκας όπως επίσης, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι πολιτών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δημάρχου και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν για τα οφέλη του έργου και να συζητήσουν τις παραμέτρους της υλοποίησης του.

Αυτή η πρακτική αντανακλά και την σταθερή προσέγγιση που έχει υιοθετήσει ο ΑΔΜΗΕ σε όλα τα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιεί ανά την επικράτεια, εφόσον παραμένει ανοιχτός στη συζήτηση και τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που λειτουργεί τελικά προς όφελος των έργων. Κι αυτό αφενός γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει η δυνατότητα να επεξηγηθούν ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν αλλά και να εξομαλυνθούν διαφορές που μπορούν να επιφέρουν καθυστερήσεις.

Στιγμιότυπα από την ενημερωτική εκδήλωση στη Σκιάθο (Φωτογραφίες: skiathoslife.gr)

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα