Newsroom

Αυτοψία στο έργο της διαμόρφωσης και αποκατάστασης της διαδρομής του ισόπεδου τμήματος των Ενετικών Τειχών πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης. Το έργο της αποκατάστασης της διαδρομής των Ενετικών Τειχών από την Βίγλα μέχρι τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο σύνολο του μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, το ζητούμενο είναι να αποδοθεί τμήμα των Τειχών για περίπατο και αναψυχή το συντομότερο δυνατό, προσφέροντας μια σημαντική ανάσα στην πόλη.

Έτσι, το τμήμα της διαδρομής από τη Βίγλα μέχρι τον προμαχώνα Μαρτινένγκο θα αποδοθεί νωρίτερα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, μόλις εγκατασταθούν τα δίκτυα της ΔΕΗ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των στόχων του έργου είναι η διαμόρφωση ενός ιστορικού-αρχαιολογικού αλλά και φυσιολατρικού περιπάτου γνωριμίας με το μνημείο των ενετικών τειχών, η εξασφάλιση της καλής κατάστασής τους και η ανάδειξη των ιστορικών και αρχιτεκτονικών τους στοιχείων, ενώ έχει προβλεφθεί και η εγκατάσταση θερμικών καμερών για την ασφάλεια του μνημείου.

Ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των Ενετικών Τειχών, ο δήμαρχος ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου αναψυκτήριου το οποίο ανέγειρε ο δήμος και στη συνέχεια έπρεπε να παραδώσει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ τόνισε ότι «ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Ηράκλειο, αποτελεί η εξασφάλιση της σύμβασης παραχώρησης του συνόλου του οχυρωματικού περιβόλου στον Δήμο Ηρακλείου. Δεν είναι δυνατόν να τεμαχίσουμε το τείχος και να βάλουμε σύνορα σε ένα χώρο ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει στην ενότητα του».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι «η νέα δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο μνημείο των Ενετικών Τειχών. Σε μια πόλη που πάσχει από ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, αποδίδεται στους δημότες μια έκταση περίπου 340 στρεμμάτων από το πλέον καλοσυντηρημένο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Ευελπιστούμε σε δεύτερο χρόνο να αποδώσουμε και τις χρήσεις των Πυλών, καθώς και να αξιοποιήσουμε την τάφρο των Τειχών για διάφορες χρήσεις, μεταξύ άλλων και για θέσεις στάθμευσης».

Τον δήμαρχο συνόδευαν επίσης, ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Γιώργος Ταβερναράκης, τα υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, Ευαγγελία Παπαδάκη, υπεύθυνη του τμήματος της Παλιάς Πόλης, Κάλλια Νικολιδάκη, αρχαιολόγος και Πολύμνια Μαρκογιαννάκη, αρχιτέκτονας, καθώς και οι γεωπόνοι του Τμήματος Πρασίνου, Ελευθερία Κασσαπάκη και Μανόλης Παρασκευάς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV