Αυτοψία στα πιλοτικά έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βαρυμπόμπης πραγματοποίησε ο Σλοβάκος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Martin Kovac συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Στο κλιμάκιο συμμετείχε ο γεν. γραμματέας Δασών Κ. Αραβώσης, η πρέσβης της Σλοβακίας I. Hiricova, ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης, ο γεν. διευθυντής Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβακίας Tibor Jancok και υπηρεσιακά στελέχη.
Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια αυτής του πρωθυπουργού της Σλοβακίας στις πληγείσες περιοχές της Αττικής τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την οποία είχαν τεθεί τα θεμέλια για συνεργασία με ανταλλαγή τεχνογνωσίας στα θέματα πολιτικής προστασίας και αποκατάστασης των συνεπειών.
Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων και ταχείας αποκατάστασης του περιβάλλοντος (κορμοφράγματα με τοιχία αντιστήριξης και συγκράτησης των νερών και φερτών υλικών κ.α.) τα οποία κατασκευάζονται με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των Σλοβάκων εμπειρογνωμόνων.
Ο Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τον Σλοβάκο υφυπουργό για την υποστήριξη προς τη χώρα μας και εξήρε το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης που διαθέτει η χώρα του στα θέματα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και διαχείρισης των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών.
Από την πλευρά του ο M. Kovac μετέφερε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών και στην αναδάσωση και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε κλιμάκιο Ελλήνων εμπειρογνωμόνων να επισκεφθεί τη Σλοβακία με σκοπό την επιμόρφωση και την ανταλλαγή επιστημονικής τεχνογνωσίας στον τομέα της αποκατάστασης του Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αναφερόμενος στην πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε συνδρομή της Σλοβακίας προς τη χώρα μας, σημείωσε ότι «ενισχύθηκε επιπλέον η τεχνογνωσία μας στο πεδίο της συγκράτησης των νερών και του εδάφους. Γνώσεις και μέθοδοι ιδιαίτερα σημαντικές για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων προετοιμασίας αφενός μεν για τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου για την αποκατάσταση του δάσους. Ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι «στην κλιματική κρίση που πλήττει τον πλανήτη, απαιτείται η Ευρώπη και οι χώρες της Μεσογείου να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης και να αναπτύξουμε μια ασπίδα προστασίας για όλες και όλους». Ενημέρωσε ότι θα υπάρχει διαρκής συνεργασία από πλευράς Περιφέρειας, υπουργείου και Πολιτείας με τους Σλοβάκους, που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση στην αποκατάσταση από πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία ακολουθούν μετά από αυτές.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβακίας Martin Kovac αναφερόμενος στην υφιστάμενη συνεργασία επισήμανε ότι αυτή θα «μας επιτρέψει να διερευνήσουμε περαιτέρω την αποκατάσταση του τοπίου διότι στη Σλοβακία έχουμε μία εκτεταμένη εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών αλλά και με την αποκατάσταση δασών. Είμαστε ευτυχείς διότι θα μοιραστούμε αυτή την εμπειρία. Εδώ πρόκειται για ένα πιλοτικό project, ένα πιλοτικό σχέδιο όπου θα μελετήσουμε ένα συνδυασμό μεθόδων, δηλαδή πώς μπορούν να αποκατασταθούν τα δάση γρηγορότερα αλλά να μειώσουμε και τον αντίκτυπο των πλημμυρών».
Ο Κ. Αραβώσης με αφορμή τα έργα που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή με τη συμμετοχή των Σλοβάκων εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι μετά τις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού υπάρχει μια διαρκής συνεργασία σε επίπεδο τεχνικό από ομάδες εξειδικευμένων τεχνικών της Σλοβακίας που έχουν έρθει εδώ. «Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το δικό μας θα συνεχίσει να είναι σε επικοινωνία με το αντίστοιχο υπουργείο της Σλοβακίας προκειμένου να ενσωματώσουμε τις τεχνολογίες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν και στις δικές μας διαδικασίες ενώ ομάδα δικών μας ειδικών θα επισκεφτεί τη Σλοβακία προκειμένου να υπάρξει μια γόνιμη συνεργασία με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και από τις δύο πλευρές», επισήμανε ο κ Αραβώσης.
Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV