Σε τηλεπικοινωνιακές και ειδικότερα σε ευρυζωνικές υποδομές κατευθύνθηκε μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων του Σχεδίου Juncker για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως προς τις επενδύσεις, που ενεργοποιήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ μέσω του Σχεδίου Juncker, λαμβάνοντας συνολική χρηματοδότηση 2,7 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις χρηματοδοτήσεις που κατευθύνθηκαν προς την Ελλάδα, μέσω του Σχεδίου Juncker, περιλαμβάνεται η δανειοδότηση για την επέκταση του δικτύου ευρυζωνικών επικοινωνιών, ιδίως σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το ΕΤΣΕ έχει κινητοποιήσει 335 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ από τον Ιούλιο του 2015, όταν η αρχικές δεσμεύσεις ήταν για κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ. Με την υποστήριξη της εγγύησης του προϋπολογισμού από την ΕΕ και των ιδίων πόρων από τον όμιλο ΕΤΕπ, εγκρίθηκαν 898 δράσεις, που αναμένεται να προσελκύσουν επενδύσεις ύψους 335 δισ. ευρώ στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι περίπου 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Μάλιστα, δεδομένης της επιτυχίας του ΕΤΣΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν πέρυσι να παραταθεί η διάρκεια και να αυξηθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα του σε 500 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2020.
Απασχόληση
Συνολικά, αναμένεται να δημιουργηθούν 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 % έως το 2020. Το τμήμα οικονομικών της ΕΤΕπ και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής εκτιμούν ότι οι δράσεις του ΕΤΣΕ έχουν ήδη υποστηρίξει 750.000 και πλέον θέσεις εργασίας, ενώ έχουν ήδη αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,6 %. Τα δύο τρίτα των 335 δισ. EUR που ενεργοποιήθηκαν προέρχονται από ιδιωτικούς πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι το ΕΤΣΕ εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων. Οι κύριες χώρες, κατά σειρά ύψους επενδύσεων που κινητοποίησε το ΕΤΣΕ σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, και η Φινλανδία.
Χρηματοδοτήσεις
Το Σχέδιο Juncker επιτρέπει στην ΕΤΕπ να χρηματοδοτεί δράσεις που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μέσες επενδύσεις του. Συχνά τα έργα που στηρίζονται από το ΕΤΣΕ είναι εξαιρετικά καινοτόμα, αναλαμβάνονται από μικρές εταιρείες χωρίς πιστωτικό ιστορικό ή ομαδοποιούν μικρότερες ανάγκες σε υποδομές ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Για τη στήριξη τέτοιων έργων, χρειάστηκε ο Όμιλος της ΕΤΕπ να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως π.χ. χρηματοδότηση υψηλού κινδύνου με στοιχεία μετοχών ή επενδυτικές πλατφόρμες. Εκτός από τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων και νέων τεχνολογιών, το σχέδιο Γιούνκερ έχει στηρίξει και άλλους στόχους της ΕΕ, όπως η ψηφιακή και κοινωνική πολιτική, καθώς και η πολιτική μεταφορών.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας