Connect with us

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

H Αττικό Μετρό μετονομάζεται λόγω… Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi

Σε Ελληνικό Μετρό Α.Ε. μετονομάστηκε από εχθές και επίσημα η Αττικό Μετρό, καθώς εγκριθηκε η αλλαγή από το ΓΕΜΗ και εχθές το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά ως Ελληνικό Μετρό καθώς έτσι πλέον θα ενσωματώνεται ο πανελλαδικός ρόλο της Αττικό Μετρό ως φορέας υλοποίησης έργων Μετρό, light rail και Τραμ σε όλη την επικράτεια.

Έτσι μετά από 32 χρόνια λειτουργίας ως Αττικό Μετρό (ιδρύθηκε το 1991) η εταιρεία πλέον ονομάζεται Ελληνικό Μετρό.

Η ιστορία της Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

H ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. είναι εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, με προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, η οποία με υπεύθυνο σχεδιασμό και συστηματική δουλειά υλοποιεί την ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό της Αθήνας. Σήμερα, οι δύο Γραμμές του Μετρό της Αθήνας έχουν συνολικό μήκος περίπου 59,7 χλμ και 40 σύγχρονους σταθμούς (συμπεριλαμβανομένων των 4 Σταθμών καθώς και τα 20,7 χλμ. γραμμής του προαστιακού από τον σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ προς Αεροδρόμιο) και εξυπηρετούν 938.000 επιβάτες. Επίσης, η Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ εξυπηρετεί αντίστοιχα περισσότερους από 460.000 επιβάτες. Έτσι -μαζί με το Τραμ και τον Προαστιακό- το Μετρό συμβάλλει στη σύνθεση ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο.

Εκτός από την άνεση, την ταχύτητα και αξιοπιστία των δρομολογίων του, το Μετρό της Αθήνας φημίζεται για τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά εκθέματα στους κεντρικούς Σταθμούς του δικτύου του, καθώς και για τα έργα τέχνης διακεκριμένων καλλιτεχνών σχεδόν σε όλους τους Σταθμούς των Γραμμών 2 και 3. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χάρη στην κατασκευή του Μετρό της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Πρωτεύουσα (79.000 τ.μ.) η οποία έφερε στο φως περισσότερα από 50.000 αρχαιολογικά ευρήματα από την νεολιθική περίοδο έως την σύγχρονη εποχή.

Ένα από τα πιο σημαντικά και εξίσου πολύπλοκα έργα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ είναι η κατασκευή Μετρό στην Θεσσαλονίκη. Η Σύμβαση για την κατασκευή Μετρό μήκους 9,6 χλμ. με 13 σύγχρονους Σταθμούς  υπογράφθηκε στις 7 Απριλίου 2006 και οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τους δύο Μετροπόντικες να κατασκευάζουν 2 παράλληλες σήραγγες διπλής τροχιάς, αθόρυβα και χωρίς καμία όχληση, σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα.

Advertisement

Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου δικτύου μετρό, το οποίο μάλιστα  θα υπερτερεί τεχνικά από αυτό της Αθήνας. Το Μάιο του 2009, το Υπoυργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. προχώρησε στη δημοπράτηση της πρώτης επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά όπου τον Ιούνιο του 2013 υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Οι εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης προς την Καλαμαριά μήκους 4,8 χλμ. υπόγειας γραμμής με 5 νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) έχουν ξεκινήσει και με το έργο αυτό αναμένεται να εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. Παράλληλα σε στάδιο μελέτης βρίσκεται και η επέκταση προς Σταυρούπολη. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο Μετρό στην Θεσσαλονίκη, το οποίο θα μεταμορφώσει συγκοινωνιακά τη ζωή της πόλης.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. συνεχίζει την υλοποίηση νέων επεκτάσεων του δικτύου. Το Μάρτιο του 2012 υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα μέχρι τον Πειραιά (7,6 χλμ., 6 σταθμοί), προκειμένου ο Δήμος Πειραιά να αποκτήσει 3 Σταθμούς Μετρό και να συνδεθεί με το Αεροδρόμιο.  Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή μιας νέας Γραμμής Μετρό, η οποία αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας.

Στις 22 Ιουνίου 2021 υπέγραψε επίσης τη σύμβαση για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Η γραμμή στο τμήμα Άλσος Βείκου – Γουδή περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, θα διατρέχει τέσσερις δήμους (Γαλατσίου, Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου), θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εν ενεργεία δημόσιο έργο των επόμενων ετών με προυπολογισμό που φτάνει το 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ και βάσει της σύμβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029. Θα αποσυμφορήσει σημαντικά τους υφιστάμενους σταθμούς στο κέντρο της πόλης μειώνοντας κατά τουλάχιστον 53.000 τα κυκλοφορούντα οχήματα στους δρόμους της Αθήνας.

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα