Νίκος
Καραγιάννης

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 1547/05-05-2017), για την εγκατάσταση φωτοβολταΐκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Με την Απόφαση αυτή που υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, καθιερώνεται μία σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η οποία μεταγενέστερα θα επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες τεχνολογίες. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, θέτοντας στο επίκεντρο τους καταναλωτές-αυτοπαραγωγούς, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Ειδικότερα, η αλλαγή που επέρχεται με τον εικονικό συμψηφισμό έγκειται ακριβώς στην δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται.

Εν ολίγοις, συμψηφίζεται η παραχθείσα ενέργεια από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω μονάδες γειτνιάζουν γεωγραφικά ή όχι. Η χωρική αποσύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση αφορά και μονάδες οι οποίες μπορεί μεν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο αλλά να τροφοδοτούνται ηλεκτρικά από διαφορετικές παροχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι μια σχολική μονάδα στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης, στη στέγη της οποίας εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 10 KV, με χρηματοδότηση της Greenpeace Greece. Η ενέργεια που παράγεται μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης θα διοχετεύεται στο δίκτυο διανομής, ωστόσο η ποσότητα ενέργειας που θα παράγεται στη ταράτσα του κτιρίου θα συμψηφιστεί με την ενεργειακή κατανάλωση ενός ξενώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας και βρίσκεται μακριά από το σχολείο.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο και με τι ρυθμό η Υπουργική Απόφαση θα προωθήσει τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, δεδομένου και ότι τα επαχθή κόστη για την εγκατάσταση τους προσκρούουν στην οικονομική δυσχέρεια των ενδιαφερόμενων προσώπων ή φορέων που θα πρέπει να τα επωμιστούν χωρίς την υποστήριξη των παχυλών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων του παρελθόντος. Είναι πάντως ένα ελπιδοφόρο μέτρο στη σωστή κατεύθυνση που θα μπορούσε να αποδώσει μεσοπρόθεσμα δεδομένου και ότι ο απλός ενεργειακός συμψηφισμός (με χωρική σύνδεση παραγωγής-κατανάλωσης) που εισήχθη στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014, πυροδότησε την εγκατάσταση επιπρόσθετης ισχύος 4,2 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός αφορά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους, δημοσίου ενδιαφέροντος, σκοπούς καθώς και τους αγρότες. Οι συμβάσεις συμψηφισμού μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών προβλέπεται να έχουν 25ετή διάρκεια.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com (με πληροφορίες από pv-magazine.com)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV