Νίκος
Καραγιάννης

Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς συνολικού κόστους άνω των 230 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν τα μεγάλα αρδευτικά έργα του Αλμωπαίου ποταμού στην Πέλλα.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης μιλώντας στην εκπομπή Building the future μίλησε αναλυτικά για το πως θα προχωρήσει αυτό το σημαντικό για την περιοχή της Πέλλας έργο.

Όπως είπε, αναφορικά με το Φράγμα του Αλμωπαίου, δεν είχε ενταχθεί στο ΥΔΩΡ Α.Ε. έχει κόστος περίπου 80 εκατ. ευρώ. Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η κτηματογράφηση και μετά αναμένεται να το δημοπρατήσει ως κλασικό δημόσιο έργο. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για το έργο κατασκευής του φράγματοςοι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων. Πιο αναλυτικά, έχουν υποβληθεί ο κτηματολογικός πίνακας και τα κτηματολογικά διαγράμματα των ακινήτων, που είναι αναγκαίο να απαλλοτριωθούν για την κατασκευή του έργου.

Τα αρδευτικά δίκτυα του Αλμωπαίου

Αναφορικά με τα αρδευτικά δίκτυα, προχωρά η χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο προϋπολογισμός από περίπου 110 εκατ. ευρώ που ήταν έχει πλέον υπολογιστεί σε πάνω από 150-155 εκατ. ευρώ. Εχει παράλληλα προχωρήσει και η σχετική αναμόρφωση της μελέτης του έργου.

Όπως εξήγησε ο κ.Παπαγιαννίδης αυτό ήταν μια αναγκαία κίνηση καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός των 110 εκατ. ευρώ δεν είχε κινήσει το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών εταιρειών με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί επίσης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το έργο αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

– την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών

– την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)

– την συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο αξιοποίησης προβλέπεται η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Τα προτεινόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Το ανατολικό όριο της περιμέτρου της προς άρδευση έκτασης βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χλμ δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών, το δυτικό όριο 10,4 χλμ ανατολικά της πόλης της Έδεσσας και 1,2 χλμ ανατολικά της πόλης της Σκύδρας.

Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000,00 στρ. περίπου, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500,00 στρ περίπου. Η προς αξιοποίηση έκταση υπάγεται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV