Newsroom

Τον καλό βηματισμό που βρίσκει σταδιακά η Περιφέρεια στη διαχείριση των σκουπιδιών επιβεβαιώνουν οι πρώτες μετρήσεις για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες που αναπτύχθηκε μέσω ΣΔΙΤ και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, εισερχόμενη το αμέσως επόμενο διάστημα στη φάση του λεγόμενου hot commissioning, δηλαδή της δοκιμαστικής λειτουργίας με απορρίμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής κρίνονται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, τόσο σε επίπεδο απόδοσης του εξοπλισμού, όσο και σε επίπεδο ευελιξίας και λειτουργικότητας.

Πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στο έργο αναφέρουν ότι η Μονάδα λειτουργεί σε συνεχώς αυξανόμενη δυναμικότητα, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και από πλευράς χρόνου λειτουργίας, ικανοποιώντας τα ονομαστικά μεγέθη (δηλ. 36 τόνους/ώρα σε μια 8ωρη βάρδια λειτουργίας σε 5ήμερη βάση, η οποία ισοδυναμεί με 63.000 τόνους/έτος που είναι και η ονομαστική δυναμικότητα).

Περί τα μέσα Σεπτέμβρη, δηλαδή εντός των προσεχών ημερών, θα εκκινήσουν οι Δοκιμές Αποδοχής διάρκειας ενός μήνα με σκοπό την επιβεβαίωση των εγγυημένων μεγεθών απόδοσης (υπόλειμμα προς ταφή: <39,5%, ανάκτηση ανακυκλώσιμων: >30%, εκτροπή βιοαποδομήσιμων από την ταφή: >70%), γεγονός που συνεπάγεται την έκδοση του Πιστοποιητικού Αποδοχής από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό του έργου και τη μετάβαση στην κανονική λειτουργία.

Την αρτιότητα του περιβαλλοντικού έργου επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ολίγων ημερών στις Σέρρες σχολιάζοντας πως «αυτό που έχει γίνει στις Σέρρες, με τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που προχώρησε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, πρέπει να γίνει σε όλη τη χώρα», προσθέτοντας πως πρόκειται για τη «σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει μαρτυρά άλλωστε και η πρόκριση του  έργου στα 6 καλύτερα, σε διεθνές επίπεδο, στην κατηγορία «Best Utilities Projects in 2019» για Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή στα πλαίσια του θεσμού των “Partnership Awards” που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο Λονδίνο, τοποθετώντας με αξιώσεις τη χώρα μας στον διεθνή χάρτη των έργων ΣΔΙΤ, τόσο όσον αφορά την ποιότητα εκτέλεσής τους όσο και της «ευλαβικής» τήρησης των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων.

Η Μονάδα των Σερρών

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε σε  36,2 εκατ. ευρώ (συμβολή ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ). Φορέας υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και ανάδοχος η Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΣΙΡΡΑ Α.Ε., αποτελούμενη από τη σύμπραξη των εταιρειών INTRAKAT Α.Ε.,  ARCHIRODON και  ENVITEC Α.Ε.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών έχει χωρητικότητα 63 χιλ. τόνων/έτος και θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών καθώς και τον Δήμο Κιλκίς αξιοποιώντας τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.

Αυτό που προέχει πλέον είναι η οριστική λύση του ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, αρχής γενομένης από την Αττική, όπου πρακτικά κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ