Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 έθεσε η ΡΑΕ το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2022-2026 του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι κύριοι πυλώνες των έργων που υπάρχουν στο πενταετές σχέδιο του Διαχειριστή έχουν στόχο την ανάπτυξη, την αναβάθμιση, την ψηφιοποίηση, τον εκσυγχρονισμό ακόμα και την αισθητική αναβάθμιση του δικτύου. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης συνολικά 139 έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.
Επιπροσθέτως στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα για τη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και έργα για τη σύνδεση και εξυπηρέτηση χρηστών.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ (2,449 εκατ.) και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα ποσά υπολογίστηκαν με τιμές του 2022. Γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις σε περίπτωση που μέλλον προκύψουν αλλαγές στις τιμές υλικών και άλλων, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Το νέο πρόγραμμα του Διαχειριστή περιλαμβάνει περισσότερα από 20 νέα έργα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνοντας στο προηγούμενο. Ορισμένα από αυτά είναι έργα που αφορούν τις υποδομές του δικτύου και ορισμένα την ψηφιοποίηση, τόσο του δικτύου όσο και των υπηρεσιών του Διαχειριστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο για την ψηφιοποίηση του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ.
Αναβάθμιση και κατασκευή νέων Υποσταθμών
Από τα πιο σημαντικά έργα που προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι η ανακατασκευή και επαύξηση του Υ/Σ εντός του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 και προϋπολογισμό στα 4 εκατ. ευρώ.
Επαύξηση του Υ/Σ Αγιάς, με στόχο ολοκλήρωσης το 2028 και προϋπολογισμό 2,2 εκατ.
Επαύξηση Υ/Σ Κυπαρισσίας, για το 2027, με προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ.
Επαύξηση των Υ/Σ Αμφίπολης και Λαμίας, με χρονοδιάγραμμα περάτωσης το 2028 και 2027. Τα δύο έργα έχουν προϋπολογισμό 2,9 και 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Επίσης προβλέπεται και κατασκευή νέων Υ/Σ στην Προσοτσάνη, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2030 και προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ. Ακόμα ένας υποσταθμός αναμένεται να υλοποιηθεί στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης ΙΙ (Σίνδος ΙΙ). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το θα έχει τελειώσει μέχρι το 2030 και έχει κόστος 6 εκατ. ευρώ.
Τέλος, προβλέπεται και η προμήθεια και η εγκατάσταση νέων αλεξικέραυνων σε γραμμές μεταφοράς στη Ρόδο. Το έργο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2025, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.
Αύξηση της ευφυΐας του δικτύου
Από τα πιο σημαντικά νέα έργα που προβλέπει ο Διαχειριστής είναι οι παρεμβάσεις ώστε να γίνει το δίκτυο πιο “έξυπνο”.
Τα έργα αφορούν στην εγκατάσταση εξοπλισμού στο δίκτυο που στοχεύουν στην αυτοματοποίηση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της ευφυΐας του.
Ενδεικτικά οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, εγκατάσταση διακοπτών απομόνωσης, τηλεχειριζόμενων διακοπτών αυτόματης επαναφοράς, εγκατάσταση ρυθμιστών τάσης κ.α.
Αναβάθμισης διασύνδεσης νησίδων Νοτίου Αιγαίου
Ένα ακόμα νέο έργο που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα είναι αυτό της αναβάθμισης διασύνδεσης μέσης τάσης νησίδων του Νοτίου Αιγαίου. Το πρότζεκτ έχει στόχο την ενίσχυση και ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτύου μέσης τάσης νησίδων του Νοτίου Αιγαίου με διασυνδέσεις τους μέσω υποβρυχίων καλωδίων μέσης τάσης.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του έργου το 2024 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας να πούμε πως τα έργα που δρομολογεί ο ΔΕΔΔΗΕ , έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών του. Να βελτιώσουν τη διαχείριση του δικτύου, να καλύψουν τις ανάγκες για τη σύνδεση νέων χρηστών. Να αυξήσουν τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα και καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από την επέκταση της ηλεκτροκίνησης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV