Νίκος
Καραγιάννης

Ένα ακόμα μεγάλο ΣΔΙΤ βγήκε στον αέρα. Αυτή τη φορά έχουμε την προκήρυξη για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η τοπική Περιφέρεια.

Αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Βάσει των υπολογισμών, που έχουν γίνει από το 2017, με την αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών με αντίστοιχα τεχνολογίας LED, μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 18.756 MWh, δηλαδή μείωση της τάξεως του 70% και εξοικονόμηση περίπου 2,8 εκ. ευρώ ετησίως. Το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας έχει στο σύνολο περίπου 18.000 φωτιστικά σώματα. Το τμήμα του οδικού δικτύου που αφορά το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού της παρούσας έχει μήκος 1.079 χλμ. και υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 15.000 φωτιστικά σώματα.

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός

Η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Η αξία του έργου εκτιμήθηκε σε 18,41εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 14,85εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμπραξης θα είναι 144 μήνες, δηλαδή 12 χρόνια εκ των οποίων οι 12 πρώτοι μήνες αφορούν την αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Η αποπληρωμή του αναδόχου θα γίνει με την καταβολή σταθερών πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η επιλογή του αναδόχου είναι πολυκριτηριακή και η τιμή που θα προσφερθεί δεν είναι το βασικό συστατικό ανάθεσης. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί 100% από τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο και δεν επιβαρύνει το ΕΣΠΑ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 με την επιλογή του αναδόχου.

Είναι ακόμα ένα έργο που φέρει την ταυτότητα της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και Επενδύσεων που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο portfolio έργων καλύπτωντας ένα ευρύτατο φάσμα έργων. Σε σχέση με τον οδοφωτισμό είναι το δεύτερο σχετικό έργο μετά από εκείνο για την Περιφέρεια Ηπείρου που είναι σε εξέλιξη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης είναι η εκτέλεση του έργου «Αναβάθμιση οδοφωτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με Σ.Δ.Ι.Τ.». Στο πλαίσιο τής προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τον οριστικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση / διαχείριση τού συστήματος, και των υποδομών οδοφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων. Η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών μέχρι την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού, εκτιμάται κατά μέγιστον σε 12 μήνες, αρχόμενη από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της σύμβασης σύμπραξης.

Ειδικότερα, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού στους βασικούς οδικούς άξονες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι η αντικατάσταση των κατανάλωση, η αποκατάσταση των βλαβών / φθορών, που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού του εν λόγω οδικού δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, η αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.

Που αναβαθμίζεται ο οδοφωτισμός

Με βάση την καταγραφή της Περιφέρειας, τα φωτιστικά που θα αντικατασταθούν είναι στις παρακάτω περιοχές:

-Περιαστικό δίκτυο (περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης έως Κ16, οδός Λαγκαδά από το στρατόπεδο Π. Μελά ως το ΤΙΤΑΝ): 48 χλμ., 3.198 φωτιστικά.

-Μοναστηρίου (αερογέφυρα ΚΤΕΛ έως διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή): 7 χλμ., 217 φωτιστικά.

-Σίνδος – Χαλκηδόνα – Βέροια – Όρια (Μοναστηρίου από διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή – Νέα Μαγνησία – Χαλκηδόνα – Αλεξάνδρεια – Βέροια – Παναγία Σουμελά): 84 χλμ., 1.484 φωτιστικά.

-Διαβατά – Ν. Σάντα (κόμβος Ν. Μαγνησίας – Πεντάλοφος – Πετρωτό – Ν. Σάντα): 24 χλμ., 27 φωτιστικά.

-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Όρια (Χαλκηδόνα – Νέα Πέλλα – Γιαννιτσά – Παλαιόφυτο – Σκύδρα – Έδεσσα – Άρνισσα): 92 χλμ., 1.192 φωτιστικά.

-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Νέα Εθνική Οδός (Χαλκηδόνα – Παραλίμνη και Μελίσσι έως Μαυροβούνι): 29 χλμ., 558 φωτιστικά.

-Αλεξάνδρεια – Κατερίνη (κόμβος Αλεξάνδρειας – Αιγίνιο – Κίτρος – Κατερίνη): 86 χλμ., 566 φωτιστικά.

-Λητή – Δροσάτο (κόμβος Λητής – Ν. Σάντα – Δροσάτο – Σύνορα): 53 χλμ., 1.052 φωτιστικά.

-Δροσάτο – Λευκώνας (Δροσάτο – Μουριές – Ροδόπολη – Πετρίτσι – Σιδηρόκαστρο – Λευκώνας): 83 χλμ., 512 φωτιστικά.

-Λευκώνας – Όρια Δράμας (Λευκώνας – Σέρρες – Ζίχνη – Αλιστράτη – Όρια Ν. Δράμας): 57 χλμ., 1.196 φωτιστικά.

Δερβένι – Καβάλα (κόμβος Εγνατίας – Λαγυνά – Γερακαρού – Απολλωνία – Σταυρός – Ασπροβάλτα – Όρια νομού): 85 χλμ., 628 φωτιστικά.

-Θέρμη – Πολύγυρος (κόμβος Θέρμης – Βασιλικά – Γαλάτιστα – Πολύγυρος): 50 χλμ., 446 φωτιστικά.

-Άγιος Πρόδρομος – Αρναία (Άγ. Πρόδρομος – Παλαιόχωρα – Αρναία): 28 χλμ., 86 φωτιστικά.

-Θέρμη – Μουδανιά – Νικήτη (κόμβος Θέρμης – κόμβος Μουδανιών – Νικήτη): 89 χλμ., 1.617 φωτιστικά.

-Κύκλωμα Κασσάνδρας (κόμβος Μουδανιών – Ποτίδαια – Φώκαια – Καλλιθέα – Παλιούρι – Ποσείδι – Σίβηρη – Καλλιθέα): 98 χλμ., 875 φωτιστικά.

-Κύκλωμα Σιθωνίας (κόμβος Νικήτης – Μαρμαράς – Τορώνη – Καλαμίτσι – Σάρτη – Βουρβουρού – κόμβος Νικήτης): 104 χλμ., 376 φωτιστικά.

-Μεσοράχη – Αμφίπολη (κόμβος Μεσοράχης – Μαυρόλοφος – Αμφίπολη): 30 χλμ., 351 φωτιστικά.

-Μεσολακκιά – Όρια Δράμας (Μεσολακκιά – Παλαιοκώμη – Πρώτη – Όρια νομού Δράμας): 25 χλμ., 265 φωτιστικά.

-Ενωτική Σίνδου (κόμβος ΠΑΘΕ – Σίνδος): 7 χλμ., 350 φωτιστικά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV