Νίκος
Καραγιάννης

Σε δημοπράτηση είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του παλιού στρατοπέδου. Σύμφωνα με την προκήρυξη, πέρα από τον εμπλουτισμό του πάρκου θα δημιουργηθούν αναψυκτήρια, πέργκολες, ξύλινες και μεταλλικές πλατφόρμες – καθιστικά, και κέντρα ρεύματος και νερού. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Παύλου Μελά.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από μετακίνηση της ημερομηνίας στις 4 Μαϊου (αντί για 6 Απριλίου αρχικά) και η αποσφράγιση των προσφορών θα γινει στις 8 Μαϊου (αντί για 10 Απριλίου). Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε  19,65εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15,84εκατ.ευρώ).

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 730 ημέρες (2 χρόνια). Αν οι εργασίες μπορέσουν να εκκινήσουν στις αρχές του 2021, τότε το νέο αναπλασμένο Μητροπολιτικό Πάρκο θα μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του το 2023.

Το έργο έχει ενταχθεί με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (είχε υπογραφεί η ένταξη πέρυσι τον Ιούνιο), στον Άξονα 06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», και συγχρηματοδοτείται κατά 80 % από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20 % από Π.Δ.Ε..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά κατασκευάζεται ενιαία περιμετρική περίφραξη και διαμορφώνονται 6 συνολικά είσοδοι πεζών, καθώς δεν προβλέπεται πρόσβαση των ιδιωτικών οχημάτων στο χώρο. Αντίστοιχα, σε 4 από τις 6 ανθρωπο-εισόδους διαμορφώνονται οριοθετημένοι και ελεγχόμενοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ελαφριών κατασκευών, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Πάρκου, όπως: αναψυκτήρια, πέργκολες, ξύλινες και μεταλλικές πλατφόρμες – καθιστικά, και τα κέντρα ρεύματος και νερού.

Η μόνη παρέμβαση στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα είναι η κατασκευή εξωτερικής περιμετρικής κατασκευής – σκαλωσιάς, για λόγους προστασίας του διατηρητέου κτιρίου στρατωνισμού, το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η υφιστάμενη βλάστηση (2.986 δέντρα και 305 θάμνοι) που διατηρείται και συντηρείται, θα εμπλουτιστεί με 3.695 δέντρα και 3.852 θάμνους. Ένας χώρος πρασίνου με 10.838 φυτά θα αναπτυχθεί στον αστικό χώρο, στην τελική μορφή του έργου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται:

– Η ολοκλήρωση βασικών υποδομών παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, που αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας του πάρκου,

– Οι κατεδαφίσεις κτισμάτων – ερειπίων και η βελτίωση των εδαφών, η συντήρηση και αποκατάσταση των ενοτήτων πρασίνου και η ενίσχυση των φυτεύσεων με στόχο την τελική περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου.

– Η κατασκευή των απαραίτητων παροχών προσβασιμότητας, άθλησης, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου των πολιτών, η προστασία των χώρων πρασίνου και των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, η ασφάλεια και επιβλεψιμότητα του χώρου κατά τη χρήση του από το κοινό,

– Η σύνθεση μιας αναλογίας χρήσεων και παροχών στον υπαίθριο χώρο, που θα προσαρμόζονται στις κατευθύνσεις και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού,

– Η σύνθεση μιας ήπιας παρέμβασης, που θα διατηρεί τη φυσική τοπογραφία και θα αξιοποιεί την ήδη έντονη και με ιδιαίτερο χαρακτήρα βλάστηση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV