Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σε δημοπράτηση με 1,4 εκατ. ευρώ η σιδηροδρομική στάση Αγ. Παντελεήμονα από την ΕΡΓΟΣΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. δημοσιοποίησε τη διακήρυξη της ανοιχτής διαδικασίας για τη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή Σιδηροδρομικής Στάσης στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας (Α.Δ. 752)». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.465.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) που χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα από το Ταμείο Συνοχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».

Η διαδικασία υποβολής προσφορών και επιλογής του αναδόχου υλοποιείται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσιών Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.). Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης www.prometheus.gov.gr του Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ. έως τις 26/06/2020 και ώρα Ελλάδος 11:00 π.μ., ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγισή τους θα πραγματοποιηθεί στις 2/7/2020 και ώρα Ελλάδος 11:00 π.μ.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 264 του ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο αυτό.

Σε ότι αφορά στο φυσικό αντικείμενο του έργου, αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή:

– Δύο αποβαθρών εκατέρωθεν των υφισταμένων σιδηροδρομικών γραμμών υψηλών ταχυτήτων (ΣΓΥΤ), μήκους 150 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων η κάθε μία,

– Ενός κλιμακοστασίου με ανελκυστήρα,

– Πασαλοτοίχου αντιστήριξης γαιών μήκους 30 μέτρων στην άνω πλευρά της ΣΓΥΤ αποβράθρας, καθώς και

– Δύο μεταλλικών στεγάστρων επί των αποβαθρών, μήκους 35 μέτρων το καθένα.

Επιπλέον, στις εργασίες περιλαμβάνεται η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παρά τις παράπλευρες οδούς στον χώρο της Σιδηροδρομικής Στάσης, η διαχείριση και απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων, ο ηλεκτροφωτισμός αποβαθρών και περιβάλλοντος χώρου, η ηλεκτρική προστασία παρακείμενων των σιδηροδρομικών γραμμών μεταλλικών κατασκευών λόγω ηλεκτροκίνησης, καθώς και τα προσωρινά και μόνιμα μέτρα ασφαλείας εργαζομένων και κοινού.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ergose.gr/prokirixi/arithmos-diagonismoy-752/

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Αϊβαλής (ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας): Το σενάριο ανυπαρξίας προμελετών για την υπογειοποίηση του τρένου κατέπεσε

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΔΕ Βασίλης Αϊβαλής

Όλες τις εξελίξεις γύρω από την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα σχολίασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβάλης.

Όπως επισήμανε μέχρι πρότινος η υπογειοποίηση θεωρείτο δεδομένη, όμως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχει ακόμα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, για τις δικές της προθέσεις.

«Πρώτον η χώρα έχει συνέχεια, δεύτερον η χώρα έχει δεσμεύσεις και τρίτον οι μηχανικοί δεν μπορούν να λένε σήμερα Α και αύριο Β, κατά το δοκούν. Δεν μπορεί η ΕΡΓΟΣΕ μέχρι ένα διάστημα να έλεγε Α, στην συνέχεια να λέει Β και μετά να λέει Γ», σχολίασε ο κ. Αϊβαλής.

Όπως εξήγησε το ΤΕΕ έλαβε τις αντίστοιχες προμελέτες για το κομμάτι Ρίο-Κανελλόπουλου από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη κατά συνέπειες προμελέτες υπάρχουν.

«Μας έστειλε στατικές προμελέτες, υδραυλικά, γεωτεχνικά, χάραξη-τοπογραφικά. Μαζί με προϋπολογισμούς και προμετρήσεις. Για να δημοπρατηθεί μια μελέτη-κατασκευή όπως το ήθελε ο πρώην Υπουργός, έπρεπε να υπάρξει και μια μελέτη-κόστους η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019.

Προκύπτει ότι στο κομμάτι υπογειοποίησης από το Ρίο έως τον Άγιο Διονύσιο είναι 260 εκ., χωρίς τις εκπτώσεις γιατί είναι το κλειδί. Εάν υπολογίσετε τις εκπτώσεις που έχει δώσει η τελευταία εταιρία που ήταν άνω του 50% καταλαβαίνεται ότι στα 130εκ. που είναι το ποσό που έχει διασφαλιστεί από την Ε.Ε.. Άρα μπορεί το τρένο να φτάσει με διασφαλισμένο ποσό στον Άγιο Διονύσιο και υπογειοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλής.

Πέραν αυτών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος υπογράμμισε ο φορέας αλλά και η τοπική κοινωνία περιμένει από τον Σεπτέμβριο του 2019 τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει με την υπογειοποίηση.

«Τότε ο κ. Καραγιάννης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, μας είπε ότι πρέπει να τους αφήσουμε τον χρόνο, να εξετάσουν τα δεδομένα και σε 4 μήνες θα απαντούσαν σε όλη η τοπική κοινωνία.

Έχουν περάσει 10 μήνες δεν έχουμε τίποτα. Ο χρόνος περνάει και η καταληκτική ημερομηνία του 2023 οπότε θα πρέπει να έχει γίνει το έργο, πλησιάζει. Αυτό που με φοβίζει και δεν θέλω να το σκέφτομαι, είναι ότι αυτή η καθυστέρηση είναι εσκεμμένη για να φτάσουμε να μην προχωράει το τρένο και να πουν: Εδώ που φτάσαμε τι να κάνουμε; Λεφτά δεν έχουμε, λεφτά δεν έχουμε…

Θα ήθελα να δούμε και την πορεία των εργασιών κατά μήκος του χρόνου. Το θέμα είναι ότι την πληρώνει ο κόσμος της πόλης μας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδα γιατί σκοπός είναι να προχωρήσει και παρακάτω το τρένο. Ο κόσμος δεν μπορεί άλλο να περιμένει και να αναμασάει τα ίδια. Η Πολιτεία έχει συνέχεια, δεν μπορούμε να ξαναγυρνάμε στα ίδια δεδομένα που είχαμε το 2013 ή 2014. Έχουμε στο 2020 και φοβάμαι ότι θα φτάσουμε να πληρώσουμε το μάρμαρο ως πολίτες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Αϊβαλής.

Στο ερώτημα κατά πόσο πλέον το όλο θέμα της υπογειοποίησης είναι ζήτημα πολιτικής βούληση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, ανέφερε τα εξής:

«Δεν ξέρω εάν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα. Αυτή την στιγμή όλο το σενάριο που κυκλοφορούσε περί απουσίας προμελετών, μελέτης κόστους-οφέλους κ.α., δεν υπάρχει. Μας δόθηκαν όλα, στους πάντες. Συνεπώς αυτό το σενάριο δεν υπάρχει. Εάν πει η ΕΡΓΟΣΕ ότι οι μελέτες δεν είναι σωστές θα πρέπει να έχει έτοιμες τις επόμενες. Αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται.»

 

Πηγή: stokokkino.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Πελετίδης: «Η υπογειοποίηση του τρένου δεν είναι ζήτημα μελετών αλλά πολιτικής βούλησης»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνέντευξη Τύπου Πελετίδη για την υπογειοποίηση

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, στον υπό κατασκευή σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Βασιλείου, εκεί απ’ όπου η σιδηροδρομική θα περάσει υπογειοποιημένη, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το τρένο, αλλά και το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία του Προαστιακού.

Στην συνέντευξη ήταν παρόντες οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς, Νίκος Ασπράγκαθος και Βαγγέλης Κατσακούλης, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων, Ρίου Νίκος Κορωναίος, Καστελλοκάμπου Γιάννης Κανελλόπουλος, Μποζαϊτίκων Ηλίας Παναγιωτακόπουλος,  καθώς και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων από τις περιοχές που θα περάσει η σιδηροδρομική γραμμή.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

«Μετά τη συμβολική κινητοποίηση που είχαμε στο Ρίο για τη διέλευση του τρένου υπόγεια, τη λειτουργία του Προαστιακού και τη δημιουργία γραμμικού πάρκου, επανερχόμαστε για να ενημερώσουμε τον πατραϊκό λαό και να δώσουμε ξανά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διεκδίκησή μας είναι δίκαιη.

Παρακολουθούμε την αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από την ύπαρξη μελετών και τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης. Και από αυτήν την αντιπαράθεση προκύπτει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο πατραϊκός λαός δεν έχει κανένα λόγο να διχαστεί με βάση τις κομματικές επιλογές, πρέπει να συγκεντρώσει όλο και περισσότερες δυνάμεις, ώστε στο τέλος να ικανοποιηθεί το δίκιο του. Και βέβαια δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο των μελετών.

Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της υπογειοποίησης. Αίτημα δίκαιο και σύσσωμου του πατραϊκού λαού. Με βάση τους σχεδιασμούς, σήμερα το τρένο θα έπρεπε να είναι σε λειτουργία και όχι να βρίσκεται ακόμα στο Κιάτο. Η ευθύνη της καθυστέρησης είναι όλη δική τους και όχι δική μας που διεκδικούμε το δίκιο της πόλης και του λαού της.

Είμαστε, στον Άγιο Βασίλειο, όπου υλοποιείται η υπογειοποίηση σε 600 μέτρα και στο Ρίο σε 400 μέτρα. Η υπογειοποίηση στα 1.000 μέτρα θα στοιχίσει 13,2 εκατομμύρια ευρώ. Το επιπλέον κόστος σε σύγκριση με την επιφανειακή διέλευση είναι λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδρομή μέχρι την Κανελλοπούλου δεν έχει σημαντικές εδαφολογικές διαφορές από το Ρίο και τον Άγιο Βασίλη. Αναδεικνύεται ότι το επιχείρημα του υψηλού κόστους, του «φαραωνικού» έργου, δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Τονίζουμε και πάλι, ότι σωστά το τρένο πέρασε με ακριβό τούνελ 3 χιλιομέτρων και όχι με cut and cover κάτω από το Αίγιο, από την Κοινότητα Μελισσίου στο Κιάτο, από δεκάδες πόλεις και χωριά.

Μιλάνε για μελέτη κόστους – οφέλους μόνο για το Ρίο έως την Πάτρα, όταν από την Ειδομένη έως το Ρίο δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπάρχει πουθενά επίγεια διέλευση μέσα από κέντρα πόλεων και χωριών.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας, η Κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει ένα έργο που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή της πόλης για εκατοντάδες χρόνια.

Επίσης, επανερχόμαστε δημόσια και για να ζητήσουμε την επαναλειτουργία του Προαστιακού μέχρι το Ρίο.

Κατάργησαν ένα δρομολόγιο πρότυπο, που εξυπηρετούσε χιλιάδες επιβάτες, καθιστώντας το στην ουσία ανενεργό, γιατί μέχρι την Αγυιά εξυπηρετεί ελάχιστους επιβάτες.

Καλούμε την Κυβέρνηση, να δει τις ανάγκες της πόλης μας, να μην περιφρονεί τον πατραϊκό λαό, να μην τον τιμωρεί, επειδή έκανε την «αμαρτία» να αγωνίζεται για τα δίκια του.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα διέλευσης του τρένου από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου με τη μέθοδο cut and cover, όπως στον Άγιο Βασίλειο και το Ρίο, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε είναι άδικο για το πείσμα αυτών που αποφασίζουν για την τύχη του προαστιακού, αυτός να μένει ανενεργός.

Για μία ακόμη φορά, λέμε στην Κυβέρνηση της Ν.Δ., ότι αυτή είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο που ανοίγει με τον πατραϊκό λαό. Η κατανόηση των προβλημάτων που δημιουργούνται και η επίλυσή τους θα έπρεπε να είναι αυτονόητη υπόθεση.

Άμεσα πρέπει να επαναλειτουργήσει και η γραμμή Πάτρα – Κάτω Αχαΐα, με δρομολόγια όλη την ημέρα και όχι με 5 που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι βάρδιες των εργαζομένων στη ΒΙ.ΠΕ., με σύνδεσή της από τα Τσουκαλέικα, κατά το πρότυπο Καστελλόκαμπος – Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο.

Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να τελειώσει το έργο που είναι σε υλοποίηση από τον Ψαθόπυργο έως το Ρίο, αν υπάρχουν διαφορές με τον εργολάβο, να βρουν τρόπους ταχύτατης επίλυσής τους, για να σταματήσει η ταλαιπωρία μίας ολόκληρης περιοχής και να υλοποιηθεί η δέσμευση της ΕΡΓΟΣΕ για ανάπλαση της επιφάνειας στον Άγιο Βασίλειο και στο Ρίο».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΕΡΓΟΣΕ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, το έγγραφο που απέστειλε στις 23 Μαρτίου στον Διευθυντή Έργων της ΕΡΓΟΣΕ, με το οποίο επανέρχεται στην υλοποίηση της συμφωνίας για την ανάπλαση των χώρων πάνω από το υπογειοποιημένο τρένο.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Διευθυντά, θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για το στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης της επιφάνειας των cut and cover στον Άγιο Βασίλειο και στο Ρίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε στο παρελθόν, από την υπηρεσία σας, υπήρξε πρόβλεψη για την διαμόρφωση αυτών σε χώρους πρασίνου, περιπάτου, παιδικών χαρών κ.τ.λ. Επίσης σας γνωρίζουμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να συνεργαστούμε για την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση των εν λόγω χώρων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Βολές Σπίρτζη για την ακύρωση της υπογειοποίησης στη σιδηροδρομική γραμμή Ρίο-Αγ. Ανδρέας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χρήστος Σπίρτζης

Οξεία κριτική διατύπωσε με εκτενές κείμενό του ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και νυν Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, στην Κυβέρνηση για την ακύρωση της υπογειοποίησης στην Πάτρα, στο σιδηροδρομικό τμήμα Ρίο-Ανδρέας.

Αναλυτικά:

Βρε τους καημένους …

Μαθήματα υλοποίησης Δημόσιων Έργων … με ασύγχρονη μέθοδο δημόσιων ανακοινώσεων… μετά από δέκα μήνες της ΝΔ στην Κυβέρνηση της χώρας… με την ευκαιρία της ακύρωσης υλοποίησης του έργου υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Ρίο Αγ. Ανδρέας

Έχουμε πει ότι το δόγμα «επικοινωνία επικοινωνία επικοινωνία» είναι η μόνη αρχή λειτουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ  χωρίς καμία απολύτως ενέργεια υλοποίησης.

Σήμερα αποδεικνύεται…

Όπως αποδεικνύεται – όχι πως δεν το ξέρουν οι πολίτες  της Αχαΐας και της Πελοποννήσου – ότι η γνωστή εφημερίδα της περιοχής μεταφέρει αυτούσια την άποψη της ΝΔ και των υπολοίπων στελεχών της ΝΔ, σε πρωτοσέλιδα όταν θάβει τις άλλες απόψεις και όταν σκοπίμως επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, μπερδεύοντας τις έννοιες όπως προμελέτη τεχνικού έργου, με την μελέτη κόστους οφέλους. Γι αυτό και  δεν τους στείλαμε τίποτα…

Η απόγνωση τους και το ρεζιλίκι των αποκαλύψεων τόσο της ύπαρξης μελετών για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής αλλά και της απόλυτης διάψευσης του κόστους, πάνω από ένα δις που ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει πει, είναι τόσο μεγάλη, που επιστράτευσαν τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ (!!!!!!!!) να μπει στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των τοπικών στελεχών της ΝΔ, αποδεικνύοντας τις αντιφάσεις αλλά και την ασχετοσύνη τους.

Ούτε εμείς δεν περιμέναμε το μέγεθος της ασχετοσύνης, που μπορεί να υπάρχει, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα που έλεγαν.

Θα μας συγχωρήσετε που απευθυνόμαστε σε όλους ενιαία: Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Βουλευτές, εφημερίδες και στελέχη της ΝΔ αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς για το ενιαίο της έκφρασης όλων τους και της συμμετοχής τους στο μόνιμο παιχνίδι παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού.

Να δούμε τώρα τι άλλο θα βρουν ως δικαιολογία για να απαντήσουν και σε ποια σελίδα, αν βάλουν κάτι, θα προσπαθήσουν να το θάψουν.

Θα γράψουμε λοιπόν τι έλεγαν, τι λένε σήμερα και ποιες οι αντιφάσεις τους, σημείο – σημείο αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε την κατάρτιση τους για το πώς υλοποιείται ένα δημόσιο έργο με ασύγχρονα σεμινάρια κατάρτισης δια της δημόσιας ανακοίνωσης (όχι ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ):

Μάθημα 1ο: Στάδια τεχνικών μελετών

Όπως γνωρίζει ακόμη και ένας νέος Μηχανικός τα στάδια μελετών που ορίζονται στον νόμο είναι:

Η προκαταρκτική μελέτη, η προμελέτη, η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής.

Μάθημα 2ο: για την δημοπράτηση ενός έργου, με τα όσα ορίζονται τόσο στην εθνική όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαιτείται τουλάχιστον προμελέτη. Εξαρτάται από το πιο σύστημα δημοπράτησης επιλέγει η αναθέτουσα αρχή που θα δημοπρατήσει το έργο.

Στο συγκεκριμένο έργο δυστυχώς ο χρόνος ολοκλήρωσης του συνολικού έργου από την Κόρινθο ως το παλιό λιμάνι Πάτρας, είναι το 2023 γιατί για δεκαετίες καθυστέρησε με ευθύνη όσων είχαν την διακυβέρνηση της χώρας και όσων υπηρέτησαν σε κρίσιμες θέσεις του σιδηροδρόμου όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή της σημερινής  ΝΔ και των στελεχών της… και πρόσθετα γιατί το έργο χρηματοδοτήθηκε από δύο προγραμματικές περιόδους, οπότε δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από Τρίτη, με τους ως σήμερα κανόνες της Ε.Ε.

Όσο η ΝΔ δεν είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας επιλέχθηκε η δημοπράτηση του έργου με την μέθοδο «μελέτη- κατασκευή», ώστε να απαιτηθεί μικρότερο χρονικό διάστημα δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου. Με άλλη διαδικασία, που απαιτεί την ύπαρξη οριστικής μελέτης ή μελέτης εφαρμογής θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για την εκπόνηση της μελέτης, τις διορθώσεις και την έγκριση της προκειμένου να δημοπρατηθεί το υπολειπόμενο τμήμα του έργου.

Η επιλογή άλλης διαδικασίας απέκλειε την ολοκλήρωση του έργου ως το 2023 και επομένως θα ‘έπρεπε η χώρα να επιστρέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του έργου σιδηροδρομική σύνδεση Κόρινθου Πατρών. Κίνδυνος που είναι υπαρκτός μετά τον χειρισμό του έργου από τη ΝΔ…

Θέματα SOS Α, για διαγώνισμα στελεχών ΝΔ:

Αρχικά είπαν το παραμυθάκι  ότι δεν υπάρχουν μελέτες . Τελικά στην περίπτωση της Πάτρας υπήρχαν προμελέτες που αφορούν το τμήμα Ρίο-Κανελλοπούλου και οριστική μελέτη (σήραγγα) εγκεκριμένη από την ΕΡΓΟΣΕ μετά την Κανελλοπούλου και μέχρι τον Άγιο Διονύσιο.

Όταν το αποκαλύψαμε και τις στείλαμε δεν μπόρεσαν να το αμφισβητήσουν. Επιστράτευσαν όμως, κρυπτόμενοι, χωρίς συγκεκριμένο όνομα, για να μην υπάρχει προσωποποιημένο το ρεζιλίκι, δελτίο τύπου της ΕΡΓΟΣΕ που χαρακτηρίζει τις προμελέτες «ελλιπείς και προβληματικές».

Α. Γιατί δεν λέγατε μέχρι πριν την αποκάλυψη και την αποστολή των μελετών ότι υπάρχουν δήθεν «ελλιπείς και προβληματικές» μελέτες και παραπληροφορούσατε ότι δεν υπάρχουν;

Β. Ποια λοιπόν είναι η αλληλογραφία προς τον μελετητή, στην οποία διατυπώνεται η άποψη αυτή;

Γ. Υπάρχει αλληλογραφία δέκα ολόκληρους μήνες κυβέρνησης της ΝΔ με τον μελετητή που να χαρακτηρίζει «ελλιπείς και προβληματικές» τις προμελέτες, γιατί πριν τον Ιούλιο δεν υπήρχε τέτοιος χαρακτηρισμός, από τις υπηρεσίες της ΕΡΓΟΣΕ;

Δ. Αναζητήθηκαν ευθύνες από τον μελετητή για τις προβληματικές μελέτες; Αν ναι ποιες οι ενέργειες και τα έγγραφα;

Μάθημα 3ο: Είναι διαφορετικές μελέτες οι τεχνικές προμελέτες (δεύτερη φάση τεχνικής μελέτης) με την Μελέτη Κόστους Οφέλους (οικονομοτεχνική μελέτη). Η Μελέτη κόστους οφέλους έπεται των τεχνικών μελετών για να υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση του προϋπολογισμού ενός έργου και όλων των τεχνικών στοιχείων, που προκύπτουν από την τεχνική μελέτη. Συντάσσεται από μελετητές άλλης κατηγορίας μελετών, από αυτούς που συντάσσουν την τεχνική μελέτη.

Μάθημα 4ο: Απαραίτητη προϋπόθεση για τον Φάκελο Μεγάλου Έργου αποτελεί η ύπαρξη Μελέτης Κόστους – Οφέλους (ΑΚΟ). Για την εκπόνηση της ΑΚΟ, έχοντας όλα τα στοιχεία γιατί απαιτείται πολυκριτηριακή ανάλυση και αξιολόγηση (εκτός από το κόστος του τεχνικού έργου, πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις κυκλοφορίας, κυκλοφοριακές κινήσεις, κινήσεις από ΚΤΕΛ, ΤΡΕΝΟΣΕ, χρήσεις γης, κόστος γης, χρήση μοντέλων, κλπ)  απαιτούνται αρκετοί μήνες. Στη συνέχεια διορθώνεται και συμπληρώνεται με αλληλογραφία και παρατηρήσεις της διαχειριστικής αρχής, της επιτελικής δομής και των οργάνων της Ε.Ε.όπως η ομάδα JASPERS και αποστέλλεται στην Ε.Ε. για έγκριση.

Θέματα SOS Β, για διαγώνισμα στελεχών ΝΔ:

Η ΑΚΟ, όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες που την στείλαμε μαζί με τις τεχνικές μελέτες (αυτές τις  «ελλιπείς και προβληματικές» μελέτες, που βρέθηκαν μετά την αποστολή τους)  ολοκληρώθηκε  τον Αύγουστο 2019. Αν θυμάστε οι εκλογές έγιναν 7 Ιουλίου. Παραδόθηκε δηλαδή με κυβέρνηση ΝΔ. Η ΕΡΓΟΣΕ στην ανακοίνωση της αναφέρεται σε ΝΕΑ Μελέτη ΑΚΟ που θα ολοκληρωθεί σε 2 μήνες !!!!!

Α. Ποιοι οι λόγοι για τους οποίους η πλήρης ΑΚΟ που έγινε δεκτή και πληρώθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τον Αύγουστο 2019 δεν είναι σήμερα αποδεκτή;

Β. Σε ποιον μελετητή έγινε η ανάθεση αυτής της νέας ΑΚΟ, με ποιον τρόπο έγινε η ανάθεση και με τι κόστος;

Γ. Με ποια επικαιροποιημένα στοιχεία θα πραγματοποιηθεί η νέα ΑΚΟ, εφόσον απορρίπτεται αυτήν που σας αποστείλαμε, αφού χαρακτηρίζεται τις τεχνικές προμελέτες  «ελλιπείς και προβληματικές»;  Έχετε αναθέσει προηγουμένως νέες τεχνικές προμελέτες που να μην είναι «ελλιπείς και προβληματικές», σε ποιόν μελετητή, με ποιο κόστος και σε ποιο προϋπολογισμό καταλήγουν; Επιβεβαιώνεται το ύψος προϋπολογισμού της υπογειοποίησης στα 261 εκ. ευρώ ή είναι πάνω από 1 δις ευρώ, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών;

Μάθημα 5ο: Για να δημοπρατηθεί ένα έργο, πρέπει να ολοκληρωθεί υποχρεωτικά η ΑΚΟ. Για να έχεις δε την έγκριση χρηματοδότησης των δεσμευμένων για κάθε έργο χρημάτων από το ΕΣΠΑ, πολλές φορές απαιτείται η δημοπράτηση του έργου ή του μεγαλύτερου μέρους του και η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, για να γνωρίζεις το πραγματικό κόστος υλοποίησης (συμβατικό τίμημα) και όχι μόνο τον προϋπολογισμό του έργου, που είναι μεγαλύτερος (περίπτωση διαγωνισμών Πατρών Πύργου, υπογειοποίηση Σεπολίων, κλπ).

Επομένως:

– Καμία δημοπράτηση δεν μπορούσε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο 2019 (κυβέρνηση Μητσοτάκη), οπότε και ολοκληρώθηκε η ΑΚΟ.

– της δημοπράτησης υπογειοποίησης πρέπει να προηγηθούν ενέργειες για την αλλαγή της τρέχουσας εργολαβίας που προβλέπει επιφανειακή πρόσβαση στην οδό Κανελλοπούλου. Αυτές οι αλλαγές απαιτούν συνεννόηση με την Διαχειριστική Αρχή και Αποφάσεις ΔΣ ΕΡΓΟΣΕ, το οποίο όμως δεν υπήρχε μετά τον Ιούλιο 2019, που τελούσε υπό παραίτηση και χωρίς να έχει την ΑΚΟ.

– Η υποβολή Φακέλου Μεγάλου Έργου για το έργο της υπογειοποίησης Ρίο – Αγ. Διονύσιος απαιτούσε την ύπαρξη ΑΚΟ. Επομένως η υποβολή του Φακέλου Μεγάλου Έργου δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα από τον Αύγουστο 2019 και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που εδώ και δέκα μήνες δεν τον έχει αποστείλει.

– Η όλη μεθόδευση της μη αποστολής και όλων των ψεύτικων ως σήμερα επιχειρημάτων, γίνεται για έναν και μόνο λόγο:

Να μην υλοποιηθεί η υπογειοποίηση

Θέματα SOS Γ, για διαγώνισμα στελεχών ΝΔ: Η ΕΡΓΟΣΕ στην επιστολή της αναφέρει ότι «δεν είχε προετοιμαστεί ούτε είχε υποβληθεί Φάκελος Μεγάλου Έργου, ως προβλέπεται για έργα που κοστολογούνται άνω των 75 εκατ. Ευρώ. Χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου φακέλου, ένα έργο δεν μπορεί ούτε να εγκριθεί, αλλά ούτε καν να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο».

Α. Μπορούσε να υποβληθεί Φάκελος Μεγάλου έργου πριν την ολοκλήρωση της ΑΚΟ, που έγινε τον Αύγουστο του 2019;

Β. Έγιναν δέκα ολόκληρους μήνες, αφού υπήρχε η ΑΚΟ οι ενέργειες για την αλλαγή της τρέχουσας εργολαβίας που προβλέπει επιφανειακή πρόσβαση στην οδό Κανελλοπούλου; Υπάρχουν αποφάσεις του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ γι αυτό;

Γ. Είναι και η ΑΚΟ που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2019 «ελλιπής και προβληματική», όπως οι προμελέτες που ξαφνικά βρέθηκαν;

Super SOS !!!

Συνδυαστικά θέματα super SOS, για διαγώνισμα στελεχών ΝΔ:

Όπως είπαμε και παραπάνω το δελτίο τύπου της ΕΡΓΟΣΕ για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Ρίο – Αγ. Διονύσιος αναφέρει ότι «δεν είχε προετοιμαστεί ούτε είχε υποβληθεί Φάκελος Μεγάλου Έργου, ως προβλέπεται για έργα που κοστολογούνται άνω των 75 εκατ. ευρώ. Χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου φακέλου, ένα έργο δεν μπορεί ούτε να εγκριθεί, αλλά ούτε καν να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο».

Επίσης το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κορίνθου Πατρών, χωρίς να έχουν καν ολοκληρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί, έχει υλοποιηθεί με σχεδιασμό ΝΔ στα τμήματα

α. Τμήμα Κιάτο – Αίγιο (Ροδοδάφνη)

β. Τμήμα Αίγιο (Ροδοδάφνη) – περιοχή Ρίου

γ. Τμήμα Ρίο (Μποζαΐτικα) – Αγγελοπούλου

δ. Τμήμα Αγγελοπούλου – Παλαιός Λιμένας Πάτρας

ε. Τμήμα Αγ. Διονύσιος – Αγ. Ανδρέας – Νέο Λιμάνι

Ως σήμερα έχουν γίνει 2-4 διαγωνισμοί για διαφορετικές εργασίες κάθε τμήματος και θα απαιτηθεί ένας διαγωνισμός για την εγκατάσταση  συστήματος GSM_R

Όπως ίσως να θυμούνται οι πολίτες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, το ενιαίο σύστημα παραπληροφόρησης και λάσπης Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Βουλευτών, εφημερίδων και στελεχών της ΝΔ μας έλεγαν για το έργο Πατρών Πύργου ότι καταργήσαμε τον ένα μεγάλο διαγωνισμό, με εγκεκριμένη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση για να κάνουμε κατάτμηση σε οκτώ διαγωνισμούς και να δώσουμε τους τέσσερις σε εργολάβο της αρεσκείας μας.

Μέχρι την ανάληψη της κυβέρνησης το Φεβρουάριο 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ για το έργο Πατρών Πύργου, δεν είχε καν ανατεθεί μελέτη Κόστους Οφέλους και επομένως δεν είχε συνταχθεί ούτε είχε αποσταλεί Φάκελος Μεγάλου Έργου στην Ε.Ε.!!!

Α. Πότε είπαν ψέματα; Όταν έλεγαν ότι καταργήσαμε τον ένα μεγάλο διαγωνισμό, με εγκεκριμένη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση ή σήμερα που λένε ότι «Χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου φακέλου, ένα έργο δεν μπορεί ούτε να εγκριθεί, αλλά ούτε καν να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο»;

Β. Πότε έριχναν περισσότερη λάσπη, όταν έλεγαν ότι κάνουμε κατάτμηση σε οκτώ διαγωνισμούς για την Πατρών Πύργου, προκειμένου να δώσουμε τους τέσσερις σε εργολάβο της αρεσκείας μας ή όταν για κάθε ένα από τα πέντε τμήματα του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κορίνθου Πατρών προγραμμάτισαν και υλοποίησαν 2 – 4 διαγωνισμούς;

Γ. Αν η καλύτερη διαδικασία υλοποίησης ενός έργου είναι η απευθείας ανάθεση σε παραχώρηση της αρεσκείας της κυβέρνησης, όπως έχει ως σήμερα στηρίξει το ενιαίο σύστημα παραπληροφόρησης και λάσπης Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Βουλευτών, εφημερίδων και στελεχών της ΝΔ, γιατί δεν καταργούν όλες τις συμβάσεις του σιδηροδρόμου όπως έκαναν και στην Πατρών Πύργου και να τις αναθέσουν στην ίδια παραχώρηση;

Στο επόμενο διαγώνισμα θα υπάρχουν συνδυαστικές ερωτήσεις και για την Παραϊόνια…

Όσο μιλούν τόσο περισσότερο εκτίθενται…

Περιμένουμε τις απαντήσεις … ή έστω το διαγώνισμα από απόσταση για τα στελέχη της ΝΔ.

Μόνο που τώρα δεν είναι «ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ».

Είναι οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

 Καλή Ανάσταση στους πολίτες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα