Connect with us

Σιδηρόδρομοι

Σε δημοπράτηση η νέα σιδηροδρομική στάση στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Σε δημοπράτηση βγήκε το σιδηροδρομικό έργο κατασκευής νέου σταθμού στην περιοχή του Νέου Παντελεήμονα Πιερίας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το κόστος του έργου είναι 1,81εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 1,46εκατ.ευρώ).

Το έργο ήταν μία απαίτηση των φορέων της περιοχής εδώ και χρόνια. Με τη νέα στάση ο Νέος Παντελεήμονας θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο προαστιακό δρομολόγιο Θεσσαλονίκης-Λάρισας, αλλάζοντας τα δεδομένα των μετακινήσεων στην περιοχή.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 2 Iουλίου 2020. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως το εφόσον το έργο υπογραφεί το 2021, τότε θα είναι έτοιμο το 2025.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π.: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, 2014 – 2020».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Συνοπτικά, το αντικείμενο του υπό δημοπράτηση έργου αφορά:

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στην παραλία Νέου Παντελεήμονα και περιλαμβάνει την κατασκευή εκατέρωθεν των υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών υψηλών ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.), 2 αποβαθρών, μήκους 150,00 μέτρων και πλάτους 4,00 μέτρων, 1 κλιμακοστασίου με ανελκυστήρα και πασσαλότοιχου αντιστήριξης γαιών, μήκους 30,00 μέτρων, στην ανάντη της Σ.Γ.Υ.Τ. αποβάθρα και 2 μεταλλικών στεγάστρων επί των αποβαθρών, μήκους 35,00 μέτρων το καθένα.
Στις εργασίες περιλαμβάνονται και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, παρά των παραπλεύρων οδών SRα1 και SRδ2 –στον χώρο της σιδηροδρομικής στάσης, η διαχείριση και απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων, ο ηλεκτροφωτισμός αποβαθρών και περιβάλλοντος χώρου, η ηλεκτρική προστασία παρακείμενων των σιδηροδρομικών γραμμών μεταλλικών κατασκευών –λόγω ηλεκτροκίνησης, και τα μέτρα ασφαλείας εργαζομένων και κοινού, προσωρινά και μόνιμα.

image_pdfimage_print

Σιδηρόδρομοι

Παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ ο Χρόνης Ακριτίδης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές γραμμές στην Αθήνα

Την παραίτηση του από Πρόεδρο του ΔΣ. της ΕΡΓΟΣΕ υπέβαλε ο Χρόνης Ακριτίδης. Η παραίτηση του στελέχους έγινε δεκτή και την θέση του αναλαμβάνει ο Χρήστος Βίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών. Ο κ.Βίνης πλέον ισχυροποιείται ως το απόλυτο πρόσωπο της ΕΡΓΟΣΕ σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την εταιρεία καθώς έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έργων.

Μόλις πριν από ένα μήνα σε συνέδριο στην Πάτρα, ο ισχυρός άνδρας της ΕΡΓΟΣΕ είχε παρουσιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων 4 δισ.ευρώ. Τα 700εκατ.ευρώ αφορούν προγραμματισμένα δημόσια έργα και τα άλλα 3,3δισ.ευρώ, έργα με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Ικανοποίηση της ΠΕΔΜΕΔΕ για την εισαγωγή του ΒΙΜ στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

BIM

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η ΠΕΔΜΕΔΕ για την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ να εντάξει το ΒΙΜ (Building Information Modelling) στις νέες κατασκευές της, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες το ypodomes.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΕΔΜΕΔΕ συνεχάρη για αυτή την κίνηση τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, θέτοντας παράλληλα στη διάθεση της την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει από την ευρωπαϊκή της εμπειρία.

Να θυμίσουμε πως η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι η μοναδική ελληνική Οργάνωση μέλος της FIEC (European Construction Industry Federation), κοινωνικό εταίρο της Ε.Ε και όπως σημειώνεται, η ενσωμάτωση του ΒΙΜ στον κατασκευαστικ κλάδο αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα.

Επίσης υπογραμμίζεται πως η ΠΕΔΜΕΔΕ συμμετέχει σε 10 περίπου Διευρωπαϊκά Προγράμματα με κορυφαίο το Construction Blueprint, ένα έργο σταθμό 4 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στον Κατασκευαστικό κλάδο, στον προσδιορισμό και την καταγραφή των αναγκών του ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών σχημάτων και πεδίων κατάρτισης του τεχνικού κόσμου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες το ypodomes.com είχε αποκαλύψει την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ που ακολουθώντα το παράδειγμα της Αττικό Μετρό, αποφάσισε την εισαγωγή του ΒΙΜ στις από εδώ και έπειτα νέες μελέτες και έργα της. Πιο συγκεκριμένα, το ΒΙΜ εισάγεται στα νέα πολύ μεγάλα σιδηροδρομικά έργα όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Ρίο-Λιμάνι Πάτρας (με υπογειοποίηση 5,1χλμ), τις επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο, την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κ.α.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Ποια είναι τα τρία μεγάλα σιδηροδρομικά 176 εκατ.ευρώ που δημοπρατούνται το Φθινόπωρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα 176 εκατ.ευρώ οδηγούνται προς δημοπράτηση από την ΕΡΓΟΣΕ. Ύστερα από την ολοκλήρωση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη (με τις εκκρεμότητες που απομένουν) και της γραμμής Κιάτο-Αίγιο, τα νέα έργα αφορούν νέες και υφιστάμενες σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι μέρος του νέου αφηγήματος της ΕΡΓΟΣΕ για έργα 693 εκατ.ευρώ που σας αποκάλυψε πρόσφατα το ypodomes.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020, τρία έργα.

Πρόκειται για το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, το έργο Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας και το έργο σηματοτόδητης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Τα τρία έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Πιο αναλυτικά:

Στην Αθήνα ενεργοποιείται η κατασκευή της Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στην οποία περιλαμβάνεται και η υπόγεια σύνδεση με το Μετρό. Είναι ένα έργο κόστους 40εκατ.ευρώ. Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται τα έργα αναβάθμισης του σταθμού.

Στη Θεσσαλία δημοπρατείται η εργολαβία για την ηλεκτροκίνηση- σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση-τηλεπικοινωνίες στο τμήμα Λάρισα-Βόλος. Στο έργο με κόστος 71εκατ.ευρώ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της γραμμής Λατομείο-ΒΙΠΕ-Σ.Σ. Βόλου.

Στην περιοχή της Μακεδονίας δημοπρατείται το έργο σηματοδότησης και ETCS στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με συνολικό προϋπολισμό 65εκατ.ευρώ. Με το έργο ολοκληρώνεται η αναβάθμιση όλης της γραμμής που θεωρείται κρίσιμη για τη διασύνδεση της χώρας μας με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη

Προς δημοπράτηση και η εργολαβία-σκούπα για τη γραμμή Αίγιο-Ρίο

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οδηγείται στη Διαχεριστική Αρχή η πολυαναμενόμενη εργολαβία-σκούπα που θα θέσει σε λειτουργία τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Σε αυτό το έργο περιλαμβάνεται η επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση-τηλεπικοινωνίες και σταθμοί και έχει κόστος 117εκατ.ευρώ.

Το έργο αυτό με την υλοποίηση του θα φέρει το ηλεκτροκίνητο τρένο κυριολεκτικά στην πόρτα της Πάτρας. Η δημοπράτηση του έργου τοποθετείται το 2021 και η ολοκλήρωση του το 2025. Πλέον ως μοναδική εκκρεμότητα της γραμμής Αθήνα-Πάτρα, θα μένει η δημοπράτηση της γραμμής Ριο-Νέο Λιμάνι Πάτρας, με τις μελέτες να είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα