Connect with us

Πεζοδρομήσεις

Σε δημοπράτηση ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης πεζοδρομίων και δρόμων στο κέντρο της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εικόνα ενός πεζοδρομίου

Σε δημοπράτηση είναι πλέον ακόμα ένα μεγαλόπνοο έργο του Δήμου Αθηναίων που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω της αναβάθμιση της βατότητας πεζοδρομόινω και οδών από την 1η μέχρι την 7η Δημοτική Κοινότητα. Το έργο έχει κόστος 24εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 19,35εκατ.ευρώ). Πρόκειται για ένα έργο συνοδευτικό του οραματικού σχεδίου πεζοδρόμησης στο κέντρο μέσω του “Μεγάλου Περιπάτου“.

Με το έργο αυτό ο Δήμος φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης που στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πεζοδρόμια και δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση. Θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης επισκευής και ανακατασκευής πεζοδρομίων ή άλλων κοινόχρηστων χώρων, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, που είτε από φυσική φθορά (γήρανση υλικών, καιρικές συνθήκες, κόπωση υλικών) είτε από κακοτεχνίες προηγούμενων επεμβάσεων (Ο.Κ.Ω.), έχουν υποστεί φθορές. Επίσης, όπου απαιτείται θα γίνει συντήρηση, διαπλάτυνση ή αρχική διάνοιξη και κατασκευή οδών ή τμημάτων αυτών.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2020 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 15 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εφόσον υπάρξει ανάδοχος μεχρι τις αρχές του 2021, τότε στο συνόλο της η εικόνα πεζοδρομίων και δρόμων στις πρώτες επτά Δημοτικές Κοινότητες, θα έχει αλλάξει στις αρχές του 2024.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών τεχνικών εταιρειών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σκοπός του παρόντος έργου είναι:

α) η εκτέλεση εργασιών συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής πεζοδρομίων ή άλλων κοινόχρηστων χώρων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, που είτε από φυσική φθορά (γήρανση υλικών, καιρικές συνθήκες, κόπωση υλικών από τη χρήση) είτε από κακοτεχνίες προηγούμενων επεμβάσεων (Ο.Κ.Ω. κ.λπ.), έχουν υποστεί φθορές σε αρκετά σημεία και εγκυμονούν κινδύνους, ως προς την ασφαλή διέλευση των πεζών, και

β) η συντήρηση, η διαπλάτυνση ή αρχική διάνοιξη και κατασκευή οδών ή τμημάτων αυτών, που για διάφορους λόγους (όπως πρόσφατη θεσμοθέτησή τους, διαδικασίες συντέλεσης ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων κ.λπ.) είτε δεν έχουν διανοιχθεί είτε έχουν μερικώς διανοιχθεί.

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Δείτε πώς άλλαξαν δύο κεντρικοί δρόμοι στην Αθήνα – Έρχονται νέες πεζοδρομήσεις

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

H μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στην Αθήνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ξεκίνησε από σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας, ξεκινά από το Δήμο Αθηναίων από την Ηρώδου Αττικού και την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας που πεζοδρομούνται.

Στους δύο δρόμους θα μπορούν να εισέρχονται από σήμερα:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας
-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
-Οχήματα προς τους χώρους στάθμευσης του Ζαππείου και του -Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών
-Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
-Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
-Οχήματα τροφοδοσίας του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
-Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
-Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής

Οδός Ηρώδου Αττικού
-Οχήματα μονίμων κατοίκων (Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν κάρτα στάθμευσης στη Ζώνη 1. Μόνιμοι κάτοικοι για τη χρήση ιδιωτικού χώρου στάθμευσης)
-Oχήματα Ατόμων με Αναπηρία
-Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών εντός των περιοχών
-Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
-Οχήματα τροφοδοσίας Καταστημάτων
-Οχήματα ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης
-Οχήματα Δημόσιων Υπηρεσιών για τις ανάγκες της περιοχής
-Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
-Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής

Διευκρινίζεται ότι στις προαναφερόμενες περιοχές τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, ώστε να ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς αλλά και τους πεζούς.

Σε αυτή την πρώτη “δοκιμαστική” φάση θα επιχειρηθεί να αποκωδικοποιηθεί η αντίδραση των πολιτών απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που επιχειρεί να αλλάξει τις μεταφορές στο κέντρο και να δώσει ζωτικό χώρο στον πεζό και το ποδήλατο.

Ταυτόχρονα, περιορίζεται η πρόσβαση στα οχήματα σε ιστορικούς δρόμους, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια μελλοντική μεγάλη πεζοδρόμηση της Αθήνας και απόδοση της στους πολίτες και όχι στα αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια και βάσει του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Δημάρχου της, Κώστα Μπακογιάννη, οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή του Συντάγματος και της “κρίσιμης” οδού Πανεπιστημίου, του άξονα που συνδέει το κέντρο με τα Πατήσια και τα βόρεια προάστια.

Ποιοί άλλοι δρόμοι κλείνουν τις επόμενες εβδομάδες
Οι πιλοτικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο και τις οδούς Αθηνάς και Ερμού τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Οι δρόμοι που θα κλείσουν για τα οχήματα είναι:

Αθηνάς, Ερμού, Μητροπόλεως, Αιόλου, Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Σίνα και Ρήγα Φεραίου. Το εμπορικό τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου και το τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς έως την οδό Αγ. Ασωμάτων και η Πλάκα που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αγίων Ασωμάτων – Αποστόλου Παύλου – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας – Φιλελλήνων.

Επίσης θα επεκταθούν τα πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος με αντίστοιχη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για όλες τις φάσεις των παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα γίνονται εγκαίρως ανακοινώσεις από τον Δήμο Αθηναίων που θα απαντούν στα ερωτήματα κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πεζοδρομήσεις

Με 24 εκατ. ευρώ ο Δήμος Αθηναίων αλλάζει τα πεζοδρόμια της πόλης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εικόνα ενός πεζοδρομίου

Ένα «πολύ μεγάλο έργο που αλλάζει όψη στις γειτονιές της Αθήνας» και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, βάζει μπροστά πολύ σύντομα ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για τη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων πεζοδρομίων, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ολιστική βελτίωση των υποδομών της πόλης μας.

Το έργο με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΕΩΣ ΤΗΝ 7η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», είναι ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει ότι:

Σχεδόν 200.000 τ.μ. πεζοδρομίων μέσα στην επόμενη τριετία θα στρωθούν με σύγχρονα υλικά δαπεδόστρωσης με ψυχρές ιδιότητες (cool materials), συμβάλλοντας ενεργά στην μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του φαινομένου των θερμικών νησίδων.

Στο σύνολο σχεδόν των πεζοδρομίων που βρίσκονται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης για την βελτίωση της βατότητας, με διαμόρφωση ραμπών ΑμεΑ και αφαίρεση εμποδίων, έναν τομέα στον οποίο η Αθήνα υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Ο συνδυασμός της συγκεκριμένης αυτής παρέμβασης με τις κατευθύνσεις που θα μας δίνει τα επόμενα χρόνια το Παρατηρητήριο Περπατησιμότητας που υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα βελτιώσει σημαντικά ένα από τα μελανά σημεία της πόλης, που είναι η βατότητα των πεζοδρομίων για όλους.

Το ποσό που θα διατεθεί είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατά 166% (από 3,4 εκ €/χρόνο σε 8 εκ. €/χρόνο). Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου εγκρίθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων και θα δημοπρατηθούν στα μέσα Ιουλίου.

«Ο Δήμος Αθηναίων, προχωρά στην επόμενη φάση για να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Τον περίπατο στα πεζοδρόμια όλης της πόλης. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά. Κλείνουμε έναν μεγάλο λογαριασμό δεκαετιών. Μία τεράστια διαχρονική πληγή σε όλη την πρωτεύουσα. Είναι στοίχημα που θα το κερδίσουμε γιατί δεν πρέπει κανένας να ξανακοιτάξει κάτω όταν περπατάει με το φόβο να μη σκοντάψει. Γιατί οι άνθρωποι με προβλήματα κινητικότητας έχουν το ίδιο δικαίωμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση» τονίζει για την μεγάλη αυτή παρέμβαση ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πεζοδρομήσεις

Πράσινο φως για 100 ράμπες προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια στον Άλιμο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια του Δήμου Αλίμου, προϋπολογισμού 74.284 ευρώ με ΦΠΑ, υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Στόχος του έργου, που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ασφάλεια των πολιτών, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, ιδιαίτερα των ατόμων μειωμένης κινητικότητας με παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων του Δήμου Αλίμου.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν εργασίες για την κατασκευή 100 ραμπών προσβασιμότητας στα πεζοδρόμια της Λεωφόρου Ιωνίας και στην οδό Δωδεκανήσου. Τη δημοπράτηση, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, την επίβλεψη κατασκευής του έργου και την παραλαβή του αναλαμβάνει ο Δήμος Αλίμου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα