Νίκος
Καραγιάννης

Σε δημοπράτηση βγήκε το έργο την αντιπλημμυρική προστασία παρόχθιων εκτάσεων ποταμού Κοσύνθου στο Νομό Ξάνθης. Περιλαμβάνει το τμήμα από τη Γέφυρα Πηγαδίων έως τη γέφυρα Πολυσίτου: χ.θ. 5.237 έως 8.256μ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε ποσό με ΦΠΑ 7,57 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 6,1 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 13 του ίδιου μήνα.

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται το 2026.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη». Επίσης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) – Π.Δ.Ε.

Η ταυτότητα του έργου

Το συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου Κοσύνθου θα διευθετηθεί με τραπεζοειδή ανοιχτή διατομή. Το πλάτος του πυθμένα θα είναι D=50m, το ύψος της Η=6m και η κλίση των πρανών της 2:3. Επιλέχθηκε η διατομή των συγκεκριμένων μεγεθών, καθώς το αμέσως ανάντη τμήμα της κοίτης του Κοσύνθου έχει διευθετηθεί με την συγκεκριμένη διαμόρφωση, την οποία καλείται να ακολουθήσει η παρούσα διευθέτηση.

Συγκεκριμένα, η κοίτη του χειμάρρου διαπλατύνεται, ούτως ώστε ο πυθμένας της να αποκτήσει εύρος 50 μέτρων. Η διαμόρφωση του πυθμένα θα γίνει με απλή επίχωση, για να αποκτήσει ενιαία μηκοτομική κλίση 0,15 %.

Τα πρανή της τραπεζοειδούς διατομής με κλίση 2:3 και συνεπώς ύψους 6 μέτρων και πλάτους 9 μέτρων, επενδύονται με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (serasanetti) 3 διαφορετικών διαστάσεων.

Εξαιτίας της διαμόρφωσης του εδάφους, όπως αυτό αποτυπώνεται στην υφιστάμενη κατάσταση, δημιουργείται η ανάγκη κατασκευής αναχώματος στο βόρειο τμήμα της κοίτης με συμπυκνωμένη επίχωση. Θα κατασκευαστούν ουδοί ανά 300μ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn