Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε διαβούλευση το νέο ΕΣΕΚ- Επενδύσεις έως και 43,8 δισ. μέχρι το 2030

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινη Ανάπτυξη Φυτό

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το απόγευμα το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου. Το νέο ΕΣΕΚ θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από το προηγούμενο ενώ εμβληματική πτυχή του είναι η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία σχεδιάζεται να έρθει νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή το 2028.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα «πράσινο» ΕΣΕΚ, στο οποίο αποτυπώνεται η «πράσινη» ατζέντα που προωθεί η Κυβέρνηση και που ενσωματώνει τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Πέραν της απολιγνιτοποίησης, στους βασικούς πυλώνες του ΕΣΕΚ συμπεριλαμβάνονται: ο σχεδιασμός για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή, πολιτικές για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα -με αυξημένη χρήση του ποδηλάτου-, η διαχείριση αποβλήτων και η Κυκλική Οικονομία.

Επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ

Οι άξονες του αναθεωρημένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα αν και εστιάζουν σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, προβλέπεται να επηρεάσουν συνολικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας εφόσον συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2020-2030, το ΕΣΕΚ προβλέπεται (βάσει των στόχων) να κινητοποιήσει επενδύσεις -ιδιωτικές και δημόσιες- συνολικού ύψους 43,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 9 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με την αρχική εκδοχή του.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας αναμένεται να βρεθούν νέα έργα ΑΠΕ, δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, αγωγοί και οι αποθήκες φυσικού αερίου, δράσεις ενεργειακής απόδοσης καθώς -σε επίπεδο περιβαλλοντικών έργων- υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και μέτρα προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας.

Ανά τομέα, πέραν των ΑΠΕ προβλέπονται επενδύσεις σε:

– Υποδομές ηλεκτρικού συστήματος – 5,5 δισ. ευρώ

– Νέες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής & κεντρικές μονάδες αποθήκευσης – 1,3 δισ. ευρώ

– Έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – Ψηφιοποίηση – 3,5 δισ. ευρώ

– Διασυνοριακοί αγωγοί φυσικού αερίου – 2,2 δισ. ευρώ

– Δίκτυα και αποθήκευση φυσικού αερίου 2 δισ. ευρώ

Προτεραιότητα οι ΑΠΕ

Το ΕΣΕΚ όμως ανεβάζει τον πήχη και για το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, το οποίο πλέον θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 35%. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων, έναντι 31% του προηγούμενου ΕΣΕΚ και το σημερινό ποσοστό του 18%

Το κενό ισχύος που θα δημιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών θα καλυφθεί πρωτίστως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι επενδύσεις για τις οποίες (σύμφωνα πάντα με τους στόχους) θα ανέλθουν σε 9 δισ. ευρώ και δευτερευόντως από μονάδες φυσικού αερίου που θα λειτουργεί ως «καύσιμο γέφυρα».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε για απλοποίηση και επιτάχυνση του αδειοδοτικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επίτευξη των παραπάνω στόχων καθώς και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τους Διαχειριστές, σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού, δεδομένης της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο ΕΣΕΚ θα αποσταλεί στην Κομισιόν για παρατηρήσεις.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Το Φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204MW στην Κοζάνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο των 204MW στην Κοζάνη καθώς όπως ανακοίνωσε η EBRD, η ΕΛΠΕ αιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα έργο που συνολικά έχει προϋπολογιστεί σε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη και θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο χώρος εξαγοράστηκε από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η έγκριση της χρηματοδότησης από την EBRD θα συμβεί στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει. Με την δημιουργία και λειτουργία του θα καλύπτει 75.000 νυκοκοιριά ενώ θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 187.000 τόνους ετησίως.

Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το έργο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας σημαντικά το ανανεώσιμο δυναμικό της χώρας. Συνιστά κλειδί στα σχέδια απανθρακοποίησης της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα