Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέο αντιπλημμυρικό έργο στα βόρεια προάστια.
Το έργο της παρούσας περιβαλλοντικής μελέτης αφορά στην “Μελέτη οριοθέτησης και έργων διευθέτησης ρέματος Διονύσου”, στους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το νέο έργο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7/12/2023.
Το προφίλ του έργου
Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, η περιοχή μελέτης βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κηφισιάς και του Δήμου Διονύσου, σε περιοχές εντός και εκτός Σχεδίου Πόλεως. Στην εξεταζόμενη λεκάνη απορροής βρίσκονται τμήματα των οικισμών της Εκάλης, της Άνοιξης, της Δροσιάς και του Διονύσου.
Διοκητικά, το έργο υπάγεται στις ακόλουθες χωρικές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής (έδρα Αθήνα):
- Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, Δήμος Κηφισιάς (Έδρα: Κηφισιά)
- Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Δήμος Διονύσου (Έδρα: Άγιος Στέφανος)
Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ως αντικείμενο την διευθέτηση και την πρόταση οριοθέτησης του ρέματος Διονύσου από την οδό Ανεμώνης έως την εκβολή του στον Κηφισό, περιλαμβάνοντας τους δύο δευτερεύοντες κλάδους του (Δ1 και Δ2), καθώς και το ρέμα του Νάρκισσου που εκβάλλει στον Κύριο Κλάδο του ρέματος Διονύσου.
Το ρέμα Διονύσου έχει τέσσερεις κύριους συμβάλλοντες,
- το ρέμα Φασίδερι
- το ρέμα Ναρκίσσου και
- τους κλάδους Δ-1 και Δ-2
Εκτός των συμβαλλόντων αυτών, δεν υπάρχουν σημαντικές μισγάγγειες αλλά πλανώμενες κοίτες.
Το ρέμα Διονύσου ρέει από την περιοχή του οικισμού Διονύσου και προς τα δυτικά, για 6 χλμ.περίπου. και το συνολικό μέγεθος της λεκάνης απορροής του είναι της τάξης των 7,8 χλμ2. Διέρχεται ανάμεσα από τον αστικό ιστό των οικισμών Διονύσου και Εκάλης και εκβάλει, αφού δεχθεί την απορροή του ρέματος Φασίδερι, σε υφιστάμενο θολωτό οχετό, 10.00 x 10.00 και στην συνέχεια στον Κηφισό, 800 m περίπου κατάντη της εναέριας διασταύρωσης με το τρένο. Η συνολική λεκάνη των δύο ρεμάτων ανέρχεται στα 16,4 χλμ2.
Το ρέμα Φασίδερι εμφανίζει δύο μισγάγγειες, οι οποίες ενώνονται κατάντη της Εθνικής Οδού. Οι μισγάγγειες αυτές είναι παράλληλες των ρεμάτων Κρυονερίου, προς βορά και έχουν μήκη 2.5-3.0 χλμ. περίπου.
Ο κλάδος του ρέματος Ναρκίσσου είναι μήκους της τάξης των 0,9 χλμ. και το συνολικό μέγεθος της λεκάνης απορροής του είναι της τάξης των 0,44 χλμ2.
Οι άλλοι δύο κλάδοι είναι μήκους 0,5 χλμ έκαστος. Η λεκάνη απορροής του Δ-1 είναι της τάξης των 0,30 χλμ2 και η λεκάνη απορροής του Δ-2 είναι της τάξης των 1,31 χλμ2.
Όλα τα εξεταζόμενα ρέματα, παρουσιάζουν ανοιχτή φυσική διατομή, με έντονη φυτοκάλυψη. Στην διαδρομή τους υπάρχουν πλειάδα υφιστάμενων τεχνικών, ανεπαρκή και μη: κατά τμήματα, ιδίως στα ανάντη του οικισμού του Διονύσου, το ρέμα διέρχεται πολύ κοντά σε ιδιοκτησίες, υπάρχουν αρκετοί οχετοί που εξυπηρετούν τις διελεύσεις των παρόχθιων, πολλοί από τους οποίους αποτελούν αυθαίρετες επεμβάσεις των ιδιοκτητών. Οχετοί (ορθογωνικής συνήθως διατομής) υπάρχουν επίσης στις διασταυρώσεις των ρεμάτων με το οδικό δίκτυο.
Τα Τεχνικά Έργα που απαντώνται σε ολόκληρο το μελετώμενο τμήμα του ρέματος ΔΕΝ επαρκούν και θα πρέπει να κατασκευαστούν εξ αρχής, πλην του τελικού έργου εκβολής της Εθνικής Οδού που όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί στο σύνολό του. Πάντως θα επανελεγχθούν οι διαστάσεις και η επάρκεια των Τεχνικών με την οριστικοποίηση της χάραξης του άξονα της διευθέτησης καθώς και την προτεινόμενη κατά μήκος κλίση.
Το σύνολο του ρέματος Διονύσου θα πρέπει να διευθετηθεί. Θα πρέπει να ορισθεί η οριζοντιογραφική και μηκοτομική του χάραξη ώστε να περιοριστούν τα εκτός κοίτης πλημμυρικά φαινόμενα με την εφαρμογή της παροχής σχεδιασμού.
Στόχος και οφέλη του έργου
Ο σχεδιασμός του έργου έχει σκοπό ακριβώς την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η περιβαλλοντική προτεραιότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό του έργου τόσο στον σχεδιασμό των κατά κανόνα ήπιων επεμβάσεων στην κοίτη του ρέματος όσο και στην σκοπιμότητα του έργου.
Το έργο αποσκοπεί στη θεραπεία της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία
- Αποτελεί εξελισσόμενη τάση βαθμιαίας υποβάθμισης έως «εξαφάνισης» του ρέματος και των κλάδων του (αφού και σήμερα με δυσκολία ανιχνεύονται) με δεδομένη τη συνεχή οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.
- Εγκυμονεί κινδύνους καταστροφών υποδομών, ιδιοκτησιών, περιουσιών, ακόμη και διακινδύνευσης ζωής όταν θα συμβούν πλημμυρικά φαινόμενα
Το έργο, επίσης, αποσκοπεί στην αποκατάσταση – όπου είναι αναγκαίο – επαρκούς διατομής για την διόδευση της πλημμυρικής απορροής 50ετίας, με ήπιες περιβαλλοντικά επεμβάσεις και την οριοθέτηση της οριζόμενης ως άνω κοίτης με σκοπό την προστασία της και απαγόρευση περαιτέρω επεμβάσεων και περιορισμού της.
Οι ευνοϊκές επιδράσεις προκύπτουν από τη σκοπιμότητα του έργου που είναι η απαλλαγή από τα πλημμυρικά φαινόμενα, η ομαλή λειτουργία του ρέματος, η απαλλαγή της κοίτης από την συγκέντρωση αποθέσεων και απορριμμάτων και η αναβάθμιση της προς οριοθέτηση περιοχής.
Με το έργο της Διευθέτησης του ρέματος,
- θα προστατευθούν οι απαντώμενες κατοικίες εντός ή εκτός Οικοδομικών Τετραγώνων που είναι νόμιμα κατασκευασμένες στην διαδρομή του ρέματος.
- θα προστατευθούν οι Οδοί που διέρχονται ή βρίσκονται πλησίον του ρέματος και οι οποίες περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια των Οικισμών από τους οποίους διέρχεται το ρέμα.
Φορέας του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV