Κατερίνα
Παναγέα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέα επένδυση για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βοιωτία.

Το έργο της παρούσας περιβαλλοντικής μελέτης αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του έργου: «6 Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) συνολικής ισχύος 496,60 MW στις θέσεις «Ραθαριά 1 – 6», Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ 33/400kV) και Γραμμή Μεταφοράς Ενέργειας Υψηλής Τάσης (ΓΜ 400kV) στη Δ.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη νέα επένδυση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28/12/2023.

Το προφίλ της επένδυσης

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το έργο (ΣΑΗΕ) θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στο Δήμου Θηβαίων και στην εδαφική περιφέρεια της Δ.Ε Θίσβης στη θέση Ραθαριά. Τα γήπεδα εγκατάστασης αναπτύσσονται σε εκτός σχεδίου, δασικές και γεωργικές εκτάσεις μεταξύ των οικισμών Ξηρονομής και Ελλοπίας.

Η εναέρια Γραμμή Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υπερυψηλής Τάσης (ΓΜ 400 kV) διατρέχει εκτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στα διοικητικά όρια των Δήμων Θηβαίων & Τανάγρας και τμήμα αυτού στη Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτ. Αττικής, στα διοικητικά όρια του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Το υπό μελέτη έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία έξι (6) Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ), συνολικής μέγιστης ισχύος έγχυσης 496,60MW, της εταιρείας INTRAKAT στις θέσεις «Ραθαριά 1 – 6», της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης, του Δήμου Θηβαίων, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και την κατασκευή νέου ΚΥΤ 33/400 kV και νέας Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400kV.

Οι ΣΑΗΕ θα εγκατασταθούν σε -6- πολύγωνα συνολικής έκτασης 222.827,51m2 και θα αποτελούνται συνολικά από 1.722.800 στοιχεία συσσωρευτών ιόντων λιθίου (Li-ion battery cells), της εταιρείας SUNGROW, τύπου LFP 280Ah, ονομαστικών χαρακτηριστικών 3,2V/280Ah έκαστο, ήτοι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 564,84MW και συνολικής αρχικά εγκατεστημένης χωρητικότητας 1.588,4MWh.

Ο προτεινόμενος χώρος εγκατάστασης των ΣΑΗΕ αναπτύσσεται σε γενικά ήπιες κλίσεις, σε αγροτική και δασική έκταση ανατολικά του οικισμού Ξηρονομής και νοτιοδυτικά του οικισμού Ελλοπίας, του Δήμου Θηβαίων. Το συνολικό εμβαδό των πολυγώνων εγκατάστασης ανέρχεται σε 222.827,51m2.

Τα στοιχεία συσσωρευτών θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα δομοστοιχεία (modules), τα οποία θα εγκατασταθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένες καμπίνες συσσωρευτών (battery racks). Οι καμπίνες συσσωρευτών και ο υποστηρικτικός εξοπλισμός τους εγκαθίστανται εντός προκατασκευασμένων οικίσκων συσσωρευτών, τύπου κοντέινερ (40ft ISO containers). Ομοίως, οι μετατροπείς ισχύος (converters) και οι μετασχηματιστές (Μ/Σ) ανύψωσης τάσης εγκαθίστανται εντός προκατασκευασμένων οικίσκων μετασχηματισμού (Power Conversion System – PCS), τύπου κοντέινερ (containers), στους οποίους συνδέονται οι οικίσκοι συσσωρευτών.

Από τους οικίσκους μετασχηματισμού θα αναχωρούν τα υπόγεια καλώδια ισχύος Μ.Τ. που θα καταλήγουν στους Κεντρικούς Οικίσκους Ελέγχου.

Για τη διασύνδεση των ΣΑΗΕ με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί σύνδεση μέσω υπόγειας γραμμής Μέσης Τάσης 33kV σε νέο ΚΥΤ 33/400kV, στη θέση Ραθαριά της Δ.Ε. Θίσβης του Δ. Θηβαίων της Π.Ε. Βοιωτίας, το οποίο προτείνεται να διασυνδεθεί με το ΕΣΜΗΕ μέσω της νέας σχεδιαζόμενης Γ.Μ. 400kV ενδεικτικά διπλού κυκλώματος βαρέος τύπου (2Β’Β’), μήκους 34.260m, στην υφιστάμενη Γ.Μ. 400 kV «ΚΥΤ ΑΧΑΡΝΕΣ – ΚΥΤ ΛΑΡΥΜΝΑΣ».

Για τις ανάγκες του έργου, ήτοι για τη μεταφορά και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και για την πρόσβαση στο χώρο εγκατάστασης των ΣΑΗΕ, θα χρησιμοποιηθεί αρχικά το κύριο οδικό δίκτυο της περιοχής. Για την τελική προσέγγιση των θέσεων εγκατάστασης είναι απαραίτητη η διάνοιξη τμημάτων νέας δασικής οδοποιίας, συνολικού μήκους 2,199 km και η διαμόρφωση των επιφανειών εγκατάστασης των containers των συσσωρευτών.

Συνοπτικά για την πρόσβαση και την διαμόρφωση των επιφανειών εγκατάστασης απαιτούνται:

  • Οδοποιία συνολικού μήκους 2+298,94 km
  • Διαμόρφωση των επιφανειών τοποθέτησης συσσωρευτών.
  • Οδοστρωσία τόσο των δρόμων όσο και των επιφανειών τοποθέτησης συσσωρευτών.
  • Κατασκευή τεχνικών έργων (- 3- σωληνωτών οχετών).

Το κυρίως έργο (έξι ΣΑΗΕ) σε γενικές γραμμές αποτελείται από:

  • Τα στοιχεία συσσωρευτών
  • Τα δομοστοιχεία
  • Τις καμπίνες συσσωρευτών
  • Τους οικίσκους συσσωρευτών
  • Τους οικίσκους μετασχηματισμού
  • Τον κεντρικό Οικίσκο Ελέγχου
  • Το σύστημα πυρασφάλειας
  • Την περίφραξη γηπέδου εγκατάστασης
  • Το ηλεκτρικό δίκτυο διασύνδεσης του Σταθμού με το ΕΣΜΗΕ
  • Το νέο σχεδιαζόμενο ΚΥΤ 33/400kV, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται η διασύνδεση των ΣΑΗΕ με το ΕΣΜΗΕ.
  • Τη νέα σχεδιαζόμενη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Γ.Μ.Υ.Τ.) 400kV

Η σημασία και η αναγκαιότητα του έργου προκύπτει από τη φύση αυτού, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως έργο βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και προώθησης της Αειφόρου Ανάπτυξης, που προκύπτει από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Φορέας του έργου είναι η INTRAKAT Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV