Κατερίνα
Παναγέα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέο έργο για την αντιπλημμυρική προστασία των νοτίων προαστίων.

Πρόκειται για την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων Οριοθέτησης και Διευθέτησης του ρέματος Ευρυάλης» σε συνολικό μήκος 464.00μ, το οποίο ευρίσκεται στο όριο των Δήμων Γλυφάδας & Ελληνικού – Αργυρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το νέο έργο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15/11/2023.

Το προφίλ του έργου

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το έργο χωροθετείται στο όριο των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Γλυφάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής.

Διοκητικά ,το έργο υπάγεται στις ακόλουθες χωρικές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής:

  • Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Δημοτική Ενότητα Αργυρούπολης
  • Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Δήμος Γλυφάδας

Στόχος της ΜΠΕ είναι η ανάλυση των στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην περιοχή του έργου, η αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων, η εκτίμηση και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του έργου, καθώς και η πρόταση κατάλληλων μέτρων πρόληψης, αντιμετώπισης των επιπτώσεων και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, στη ΜΠΕ λήφθηκαν υπόψη και οι διατάξεις του Ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Το προτεινόμενο έργο για την Διευθέτηση του ρέματος Ευρυάλης περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους έργα:

Α) Γενικά

Η χάραξη των έργων διευθέτησης πραγματοποιήθηκε βάσει:

  • της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος
  • της ιστορικής κοίτης του ρέματος
  • τον υφιστάμενο σκουφοειφή οχετό στην αρχή του έργου στην Λ. Βουλιαγμένης διαστάσεων σκ 220/249.
  • της αποκατάστασης των οδικών διελεύσεων από το ρέμα με τρεις ορθογωνικούς οχετούς διατομής 6.00mx2.00m, πλάτους 5.00m
  • της οριοθέτησης του κατάντη τμήματος με βάση το Π.Δ. ”Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής”.

Β) Παροχές σχεδιασμού, εφαρμοσθείσες διατομές

Οι παροχές σχεδιασμού των έργων σύμφωνα με την εγκεκριμένη υδρολογική μελέτη αντιστοιχούν στα πλημμυρογραφήματα που καταρτίστηκαν για το σενάριο βροχόπτωσης διάρκειας 24h με συντελεστές λ’ και ψ΄ ανηγμένους στην επιφάνεια της απομένουσας, μετά την την εκτροπή μεγάλου τμήματος αυτής, στον συλλεκτήρα ομβρίων των οδών Αθανάτου (1.5m x 1.5m), Γούναρη (1.5m x 1.5m) και Παπανδρέου (2.0m x 1.5m) και τον συλλεκτήρα των οδών Δωδεκανήσου (2 x 1.5m x 2.0m) και Λ. Κύπρου (2 x 1.5m x 2.0m), λεκάνης απορροής η έκταση της οποίας ανέρεταισε 397.870 m2 ή 0.398 km2. Το τεχνικό έργο σκουφοειδούς διατομής Σ220/249 στη Λ. Βουλιαγμένης θα ενσωματωθεί στα προτεινόμενα έργα στην κεφαλή αυτών. Θεωρείται δηλαδή ότι στις μελλοντικές συνθήκες η λεκάνη απορροής ανάντη της Λ. Βουλιαγμένης που απέμεινε μετά την εκτροπή, θα συνδέεται με το ρέμα.

Οι αντίστοιχες πλημμυρικές αιχμές έχουν ως εξής :
• Ρέμα Ευρυάλης Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 0+463.96, 12ωρης βροχόπτωσης Qmax = 4.70 m3/sec
• Ρέμα Ευρυάλης Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 0+463.96, 24ωρης βροχόπτωσης Qmax = 5.50 m3/sec

Οι αντίστοιχες πλημμυρικές απορροές έχουν ως εξής :
• Ρέμα Ευρυάλης Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 0+463.96, 12ωρης βροχόπτωσης Qmax = 34,800 m3
• Ρέμα Ευρυάλης Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 0+463.96, 24ωρης βροχόπτωσης Qmax = 53,600 m3

Οι εφαρμοσθείσες διατομές έχουν ως εξής :
• Ρέμα Ευρυάλης Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 0+463.96, τραπεzοειδής διατομή bxh=2.00×1.50m με κλίση πρανών Δx:Δy = 3:2.
• Η μέγιστη πλήρωση της διατομής για την ελάχιστη εφαρμοσθείσα κλίση της μηκοτομής του πυθμένα του διευθετημένου ρέματος 0.98%, ανέρχεται σε 56% με ταχύτητα 2.00m/sec , με παροχή
πλήρους πλήρωσης της διατομής 17.302 m3/sec και ταχύτητα 2.71m/sec.
• Η μέγιστη πλήρωση της διατομής για την μέγιστη εφαρμοσθείσα κλίση της μηκοτομής του πυθμένα του διευθετημένου ρέματος 4.72%, ανέρχεται σε 37% με ταχύτητα 3.52m/sec, με παροχή πλήρους πλήρωσης της διατομής 37.970 m3/sec και ταχύτητα 5.96m/sec.

Γ) Έλεγχος επάρκειας υφιστάμενων αποδεκτών

Οι αποδέκτες ελέγχονται με τις παροχές σχεδιασμού των έργων της προηγούμενης παραγράφου σύμφωνα με την εγκεκριμένη υδρολογική μελέτη σε συνδυασμό με την οριοθέτηση του κατάντη τμήματος με βάση το Π.Δ. ”Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής” (ΦΕΚ 35/Α.Α.Π./01.03.2018).

Εκ των υφισταμένων μελετών και των εφαρμοσθεισών διατομών ελέγχεται η επάρκεια του υφιστάμενου αποδέκτη αποδεκτών ο οποίος αποδεικνύεται επαρκής. Σύμφωνα με αυτές από Χ.Θ. 2+065.29ΣΟΑ έως Χ.Θ. 2+485.65ΣΟΑ = 0+00.00ρ.Ευρυάλης, όπου έχει εφαρμοσθεί τραπεzοειδής διατομή bxh=2.50×1.50m με κλίση πρανών Δx:Δy = 3:2 και κλίση πυθμένα μηκοτομής διευθετημένης διατομής 2.98%, έχει ληφθεί παροχή σχεδιασμού 17.00 m3/sec.

Η μέγιστη πλήρωση της διατομής για την εφαρμοσθείσα κλίση της μηκοτομής του πυθμένα του διευθετημένου ρέματος 2.98%, ανέρχεται σε 60% με ταχύτητα 4.92m/sec, με παροχή πλήρους πλήρωσης της διατομής 45.89 m3/sec και ταχύτητα 6.44m/sec.

Για λόγους πληρότητας αναφέρεται ότι η συνολική λεκάνη απορροής του ρέματος Ευρυάλης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οριοθέτηση του κατάντη τμήματος, ανέρχεται σε 2,546 km2. H πλημμυρική απορροή 50ετίας του συνολικού ρέματος υπολογίζεται στην εκβολή του με τη μέθοδο του μοναδιαίου υδρογραφήματος σε 14,07 m3/sec και σε 47,76 m3/sec με την ορθολογική μέθοδο.

Το ρέμα Ευρυάλης εμφανίζει υπερχειλίσεις, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τις περιοχές που διέρχεται. Λόγω μεγάλων μεταβολών στις παραπάνω περιοχές την τελευταία εικοσαετία (δόμηση και ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις) τα προβλήματα συνεχώς επιτείνονται και κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση της παρούσας μελέτης για την οριοθέτηση και διευθέτηση (όπου απαιτείται) του ρέματος Ευρυάλης.

Επιπλέον και η ισχύουσα νομοθεσία (περιβαλλοντικών οριοθετήσεων κ.λπ.) θα πρέπει να ενσωματωθεί στις προτάσεις των έργων διευθέτησης και οριοθέτησης.

Οι κύριοι στόχοι της μελέτης είναι:

  1. Η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με μείωση των κινδύνων από πλημμύρες, αφού η ανεξέλεγκτη ροή των ομβρίων σε μέτριας και ισχυρής έντασης επεισόδια βροχόπτωσης προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στις παραρρεμάτιες εκτάσεις (ιδιοκτησίες, οδικό δίκτυο, κ.λπ.).
  2. Η περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των ομβρίων της ευρύτερης περιοχής με τη βελτίωση των συνθηκών ροής, και τον έλεγχο των διαβρώσεων και των αποθέσεων φερτών υλικών.
  3. Η προστασία του ρέματος μέσω της οριοθέτησής του.

Φορέας του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV