Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε διαδικασία δημοπράτησης η μελέτη ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

“Η μελέτη ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης” σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (Ο.Σ.Ε.Θ.), ανέφερε σήμερα ο διευθυντής Ανάπτυξης, Υποστήριξης και Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γεράσιμος Δώσσας, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό Α.Ε. στο εργαστήριο διαβούλευσης για το ζήτημα των μεταφορών, που διοργάνωσε η παράταξη της υποψηφίας δημάρχου για τον κεντρικό δήμο, Κατερίνας Νοτοπούλου, “Θεσσαλονίκη Μαζί, Ανοιχτή Πόλη”.

“Η σύμβαση εντός μικρού χρονικού διαστήματος θα δημοπρατηθεί, δηλαδή άμεσα, και θα αποτελέσει όλο το βασικό εργαλείο και για το σχεδιασμό για το συγκοινωνιακό έργο σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα” πρόσθεσε ο κ. Δώσσας.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του Μετρό προς το αεροδρόμιο ο κ. Δώσσας γνωστοποίησε ότι “δημοπρατούνται άμεσα οι τοπογραφικές μελέτες και οι γεωλογικές γεωτεχνικές μελέτες” και πρόσθεσε ότι “σε ένα δύο χρόνια θα είναι σε ετοιμότητα να δημοπρατηθούν για κατασκευή”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από την Αττικό Μετρό Α.Ε., αύριο πρόκειται να αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν σήμερα για τις τοπογραφικές μελέτες στο τμήμα από τη Μίκρα μέχρι το αεροδρόμιο. Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να περάσει στο διοικητικό συμβούλιο το αίτημα για τις γεωλογικές μελέτες στο ίδιο τμήμα.

Για το Μετρό, ο κ. Δώσσας επανέλαβε ότι θα αποτελέσει το σκελετό των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι στο τέλος του 2020 θα λειτουργήσει η βασική γραμμή σε όλο το μήκος, πλην του σταθμού της Βενιζέλου, και στο τέλος του 2021 η γραμμή της Καλαμαριάς. Εντός του Μαΐου, όπως σημείωσε, θα φτάσει το πρώτο τρένο που θα μπει σε διαδικασία δοκιμών για έναν χρόνο, ενώ ο σταθμός της Βενιζέλου που θα λειτουργεί και ως αρχαιολογικός χώρος θα χρειαστεί δύο χρόνια επιπλέον.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση προς τις δυτικές συνοικίες, θα περνά από τις περιοχές του Βαρδάρη και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, το στρατόπεδο Παύλου Μελά, την Ηλιούπολη, τον Δήμο Ευόσμου, τη Μενεμένη, το Δενδροπόταμο και τους Αμπελόκηπους. Επιπλέον αφήνονται αναμονές στις δυτικές συνοικίες για γραμμές σύνδεσης με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πιθανή επέκταση ως το Ωραιόκαστρο και τις περιοχές προς Διαβατά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Ιωάννης Τσιωνάς γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός των μέσων ώστε να προσδιοριστεί ο ρόλος κάθε μέσου στη Θεσσαλονίκη του αύριο, ενώ γίνεται και ο ανασχεδιασμός σε χαμηλό επίπεδο για τις γραμμές του μετρό ώστε να αξιοποιηθεί ο νέος στόλος που αναμένεται και να προωθηθούν οι διαδημοτικές συγκοινωνίες.

Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη να “υπάρξει ένα συντακτικό για την κυκλοφορία και τη στάθμευση” και τόνισε ότι το “ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) που γίνεται και η γενική κυκλοφοριακή μελέτη σε επίπεδο μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης πρέπει να δώσουν τη λύση για τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο πολεοδομικό συγκρότημα στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας”. Ακολούθησαν, τέλος, τοποθετήσεις εκπροσώπων και άλλων φορέων που εμπλέκονται στον τομέα των μεταφορών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα