Νίκος
Καραγιάννης

Σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat A.E. αναλύεται ο εγχώριος κλάδος των Τουριστικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, το 2018 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι τα έσοδα και οι αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018 οι αφίξεις των ξένων τουριστών στη χώρα αυξήθηκαν κατά 10,7%, φτάνοντας τους €30,1 εκ. τουρίστες, από €27,2 εκατ. το προηγούμενο έτος. Επίσης, τα έσοδα του εισερχόμενου τουρισμού ενισχύθηκαν κατά 10,2%, αγγίζοντας τα €15,65 δισ., από €14,2 δισ. το 2017.

Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς και τα στοιχεία της κρουαζιέρας, τα παραπάνω ποσά διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών μαζί με τους επιβάτες της κρουαζιέρας ανήλθαν σε 33,07 εκατ. τουρίστες, από 30,16 εκ. το προηγούμενο έτος. Ακόμη, όσον αφορά τις συνολικές εισπράξεις άγγιξαν περίπου τα €16,1 δισ., καθώς παρουσίασαν αύξηση κατά 10%.

Αναμφίβολα, η πορεία του ελληνικού τουρισμού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά των τουριστικών πρακτορείων. Όσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα της χώρας από αλλοδαπούς τουρίστες, τόσο περισσότερο ενισχύεται ο κλάδος των γραφείων τουρισμού. Μάλιστα, το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος τελευταία έχει γνωρίσει άνθηση μετά την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα.

Όλα τα παραπάνω, έχουν ευνοήσει σημαντικά τα περισσότερα τουριστικά γραφεία, καθώς  παρουσιάζουν βελτίωση του κύκλου εργασιών τους. Ακόμη, το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα, αποσαφηνίζει πολλά θέματα που ταλάνιζαν τα τουριστικά γραφεία τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δημιουργούνται προσδοκίες για πιο διαφανή και εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV