Νίκος
Καραγιάννης

Πρωτοβουλίες αναζητούνται από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας, τη στιγμή που στο εξωτερικό οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, τόσο σε εμπορικό, όσο και σε οικιακό επίπεδο, με τη χρήση διάφορων τεχνολογιών και προϊόντων.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς με τα οποία επικοινώνησε το energypress, η αποθήκευση ενέργειας αναμένεται να είναι μια δύσκολη υπόθεση για τη χώρα μας, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εγχώριας ενεργειακής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, δεν θεωρείται ότι υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες, δηλαδή επαρκείς διακυμάνσεις της τιμής του ηλεκτρισμού, ώστε να έχει νόημα μια επένδυση στην αποθήκευση και να αποφέρει καρπούς σε όποιον επενδύσει σε αυτή.

Σχετικό ερώτημα απευθύνθηκε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Νίκο Χατζηαργυρίου, κατά το συνέδριο Athens Energy Forum, το οποίο πραγματοποίηθηκε χθες και προχθές. Ο ίδιος δήλωσε σχετικά με τις μονάδες αποθήκευσης ότι είναι μια καλή λύση για τα νησιά, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή τους επάρκεια.

Πρόσθεσε ότι με βάση τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, οι διαχειριστές σε κάθε χώρα δικαιούνται να προχωρήσουν σε σχετικούς διαγωνισμούς και αν εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, μόνο τότε μπορούν οι ίδιοι να κατασκευάσουν μονάδες αποθήκευσης, εφόσον το επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος θεωρεί ότι το όλο θέμα θα πρέπει να προχωρήσει από κοινού με τη ΡΑΕ, ώστε να υπάρξει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αντιθέτως, στον οικιακό τομέα, ο κ. Χατζηαργυρίου εκτιμά ότι υπάρχουν μικρές προοπτικές για την ανάπτυξη της αποθήκευσης, καθώς σήμερα το ρόλο αυτό παίζει το ίδιο το δίκτυο.

Πάντως, πηγές του energypress δήλωσαν ότι θεωρητικά θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια αγορά στον οικιακό τομέα, εκμεταλλευόμενη τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή του ρεύματος την ημέρα και τη νύκτα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι στην περίπτωση αυτή ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης σε μια μπαταρία, τύπου Tesla, θα ήταν της τάξης των 7-8 ετών.

Κοινός τόπος είναι ότι χρειάζεται να αλλάξουν πολλά ώστε να γίνει η αποθήκευση ενέργειας πραγματικότητα και στη χώρα μας. Η εισαγωγή της κρίνεται, όμως, απαραίτητη, καθώς θα βοηθούσε στην ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος, επιτρέποντας την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και συμβάλλοντας σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως η ενεργειακή κρίση που βιώσαμε τον Ιανουάριο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV