Βαγγέλης
Θάνος

Νέα παράταση έλαβε ο διαγωνισμός που αφορά στην προμήθεια για έξυπνους μετρητές ρεύματος. Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά που παίρνει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι  στις 27/05/2022 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες αργότερα στις 30/05/2022 .

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφέρουν πως ο διαγωνισμός έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των περισσότερων μεγάλων παικτών του κλάδου .
Οι φάκελοι ενδιαφέροντος που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τους 20. Την ανάληψη της προμήθειας των μετρητών διεκδικούν εταιρείες τόσο από το εσωτερικό όσο και εκτός Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον τους για το έργο, έχουν εκδηλώσει ορισμένες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου όπως η Siemens, η Intracom Telecom, η Landis+Gyr και η Sagemcom Energy.

Διαγωνισμός προμήθειας

Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια:

-Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)

-Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)

-Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων και η δεύτερη την υποβολή οικονομικών και τεχνικών προσφορών.

Ο Διαχειριστής στοχεύει συνολικά στην προμήθεια 7,7 εκατ. έξυπνων μετρητών , ενώ στην δημοσίευση αναφέρει πως η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο ανάθεσης και όλα τα κριτήρια ορίζονται μόνο στα έγγραφα της σύμβασης.

Τα Οφέλη

Με την ευρεία χρήση τον έξυπνων μετρητών τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για τις εταιρείες παροχής όσο και για τους καταναλωτές.
Ορισμένα από τα οφέλη είναι:

-Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.
-Η εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών,-Ο καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα του ποσού που θα πληρώσει, χωρίς να περιμένει το λογαριασμό.
-Οι προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών.
-Οι προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .
-Οι προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.

-Ενημέρωση του καταναλωτή ανά πάσα ώρα και στιγμή για το πόσες κιλοβατώρες έχει καταναλώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή αλλά και ο ευκολότερος εντοπισμός ενδεχόμενων σφαλμάτων στο δίκτυο και των ρευματοκλοπών, που παραμένουν ένας μόνιμος πονοκέφαλος.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ , ενώ θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8 ετών , με ορίζοντα περάτωσης το 2030.

Όταν πλέον ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος, αρχής γενομένης από τους έξυπνους μετρητές.

Πιο συγκεκριμένα , αφού ολοκληρωθεί το πρώτο και βασικό στάδιο της προμήθειας των μετρητών, θα σημάνει την έναρξη των υπόλοιπων σταδίων. Βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών.

Ωστόσο ενδεχομένως να υπάρξει τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού με δεδομένο πως βρισκόμαστε ήδη στο β’ τρίμηνο του 2022 κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη προμήθεια των μετρητών , που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της τοποθέτησης.

Ακολουθούν αναλυτικά το έτος και οι τοποθετήσεις που προβλέπονται:

2022 – 300.000 μετρητές.
2023 – 500.000 μετρητές.
2024 – 800.000 μετρητές.
2025 – 1 εκατ. μετρητές.
2026 – 1 εκατ. μετρητές.
2027 – 800.000 μετρητές.
2028 – 1 εκατ. μετρητές.
2029 – 1 εκατ. μετρητές.
2030 – 900.000 μετρητές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV