Newsroom

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις αναβάθμισης και ανακαίνισης διαβάσεων από την Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σύμβασης «Συντήρηση υπογείων διαβάσεων πεζών και οχημάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δ.ΔΙ.Μ.Υ. της Περιφέρειας Αττικής» έγιναν εργασίες αναβάθμισης και εξωραϊσμού υπόγειας διάβασης στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος με την Λ. Δαβάκη ανάμεσα στους Δήμους Ν. Σμύρνης και Καλλιθέας.

Η διάβαση παραδόθηκε σήμερα προς χρήση από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ο οποίος όπως ανακοίνωσε «σε ένδειξη μνήμης και τιμής, ονομάστηκε σε Διάβαση Πεζών «Χρυσόστομος Σμύρνης»». Η διάβαση έχει διακοσμηθεί με εικαστικές δημιουργίες του διάσημου street artist Cacao Rocks, στις οποίες αποτυπώνεται, με αφορμή τα εκατό χρόνια μετά τη μεγάλη εθνική τραγωδία στη Σμύρνη, η προκυμαία της πόλης πριν από την ολοσχερή καταστροφή και τα πορτρέτα της Διδούς Σωτηρίου και του Γιώργου Σεφέρη. Στην μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας απήγγειλε στίχους του Γιώργου Σεφέρη από το ποίημα «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα».

Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι οι υπόγειες διαβάσεις να αλλάξουν όψη και να γίνουν πιο φωτεινές και καθαρές. Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων φθορισμού και νατρίου εντός και εκτός της Υπόγειας Διάβασης με νέα φωτιστικά σώματα αντιβανδαλιστικά, τεχνολογίας LED, κατασκευάστηκε νέο δάπεδο, ενώ θα εγκατασταθούν και δύο αναβατόρια για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Δ. Νάνου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γ. Σελίμης, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μ. Βιδάλη, Αθ. Κατσιγιάννης, Χ. Αλεξανδράτος και Ν. Παπαδάκης, ενώ εκπροσωπώντας την Ν. Σμύρνη και την Καλλιθέα  παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Σ. Τζουλάκης και ο Αντιδήμαρχος Λ. Λασκαρίδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο Προϊστάμενος της ΔΔΙΜΥ Π. Καρυώτης, ο Προεδρος της ομοσπονδίας Ποντίων Γ. Βαρυθιμιάδης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Νέας Σμύρνης πατήρ Χρυσόστομος, ο Αρχιμανδρίτης Ν. Κλάδης προϊστάμενος ιερού ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, ο Πρόεδρος της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χαρουτουνιάν Χριψιμέ, ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Καν’ το πράξη» Γ. Βαλασκάτζης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Κ. Μπατσαράς, ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γ. Συλλούρης, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Εθνικού Συμβουλίου Μητρόπολης Ορθόδοξων Αρμενίων Ελλάδος Ναζάρ Αβακιάν, ο Κ. Αναγνωστάκης εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης Γ. Λαρίσης, η Α. Τρανούλη  Πρόεδρος του «Athena TakeMeHome», ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Δ. Ηλιάδης, ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Κ. Λογοθέτης, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α.

Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο βιώσιμων αστικών μετακινήσεων απολύτως προσβάσιμο από όλους τους πολίτες

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του  επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Αττικής, ιδίως σε σημεία υψηλού φόρτου κυκλοφορίας και η προστασία πεζών και οδηγών, υπήρξε ανέκαθεν μια υψηλή προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Με σταθερό σχεδιασμό και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, επενδύσαμε σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, σε νέα δίκτυα φωτισμού, φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και σε νέες διαγραμμίσεις, δημιουργία πράσινων νησίδων, στηθαίων και έξυπνων διαβάσεων, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες της Περιφέρειας, ασφαλές, λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο. Από την ολοκληρωμένη πολιτική μας, δεν μπορούσε να λείπει και η ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πεζών, του πιο ευάλωτου τμήματος χρηστών του οδικού δικτύου, ιδίως των παιδιών, των ηλικιωμένων και των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.

Αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ παραδίδουμε έξι σύγχρονες πεζογέφυρες σε σημεία που είχαν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα, ενώ παράλληλα διαθέτουμε κονδύλι 1 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα της  Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, για την υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης και ανακαίνισης υπογείων διαβάσεων, ένα εξαιρετικά χρήσιμο τμήμα του οδικού μας δικτύου, που για δεκαετίες είχε πέσει σε εγκατάλειψη και απαξίωση. Σήμερα έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις διαβάσεις στη Λεωφόρο Συγγρού, την οδική αρτηρία με τις περισσότερες διαβάσεις πεζών στην Αττική, προκειμένου να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια μιας πρωτότυπης καλλιτεχνικής παρέμβασης. Διαλέξαμε να παρουσιάσουμε αυτή την παρέμβαση σε μια ημέρα συμβολική: σήμερα τιμάμε την Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ – μια ημέρα που ξυπνά στον Ελληνισμό μνήμες ανείπωτης φρίκης, καθώς οι δράστες της σφαγής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας – οι ίδιοι που ευθύνονται για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των αδελφών Αρμενίων το 1915, αλλά και για την ανοικτή πληγή του Κυπριακού το 1974 – παραμένουν όχι μόνο ατιμώρητοι, αλλά και διαχρονικά προκλητικοί απέναντι στην ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας μας. Σε ένδειξη μνήμης και τιμής, επιλέξαμε να ονοματοδοτήσουμε σήμερα αυτή τη διάβαση σε Διάβαση Πεζών «Χρυσόστομος Σμύρνης», ένα ελάχιστο αφιέρωμα στη θυσία του μεγάλου Εθνομάρτυρα, που δεν δείλιασε μπροστά στον φρικτό θάνατο που του επεφύλασσαν οι ορδές ατάκτων του Κεμάλ, προκειμένου να υπερασπιστεί με θάρρος και ηρωισμό τα ιδανικά του έθνους.

Γιατί για εμάς ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο βιώσιμων αστικών μετακινήσεων δεν είναι ολοκληρωμένο εάν δεν είναι απολύτως προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και αυτό είναι σταθερή βούληση και αταλάντευτη δέσμευσή μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να κάνουμε την Αττική μια ανθρώπινη Περιφέρεια, πρώτη στις έξυπνες, φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον αστικές μετακινήσεις».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV